ΗΠΑ για επίθεση σε βάση στο Ιράκ: «Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να αμυνθούμε»

ΗΠΑ θα κάνουν ό,τι χρειάζεται για να αμυνθούν μετά την επίθεση στο Ιράκ, λέει ο υπουργός Άμυνας Facebook Twitter
EPA - Φωτογραφία Αρχείου
0

Οι ΗΠΑ θα κάνουν ό,τι θεωρούν πως είναι απαραίτητο προκειμένου να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Λόιντ Όστιν.

Η δήλωση αυτή έρχεται έπειτα από την επίθεση με ρουκέτα την περασμένη εβδομάδα εναντίον της ιρακινής αεροπορικής βάσης Άιν αλ-Σάντα, η οποία στεγάζει αμερικανικές, ιρακινές δυνάμεις και δυνάμεις του συνασπισμού.  Μιλώντας στην εκπομπή του δικτύου ABC "This Week", ο Όστιν είπε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες καλούν το Ιράκ να ερευνήσει γρήγορα το περιστατικό στη βάση, στη δυτική επαρχία Άνμπαρ, και να προσδιορίσουν ποιος ευθύνεται.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν πει πως η επίθεση ταιριάζει με το προφίλ ενός πλήγματος από πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν.

«Θα χτυπήσουμε, αν αυτό νομίζουμε πως πρέπει να κάνουμε, σε χρόνο και τόπο δικής μας επιλογής. Απαιτούμε το δικαίωμα να προστατεύσουμε τους στρατιώτες μας», είπε ο Όστιν. Απαντώντας σε ερώτηση αν έχει διαμηνυθεί στο Ιράν ότι μια ανταπόδοση των ΗΠΑ δεν θα συνιστούσε κλιμάκωση, ο Όστιν είπε πως το Ιράν είναι πλήρως ικανό να αξιολογήσει το πλήγμα και τις ενέργειες των ΗΠΑ.

«Αυτό που θα πρέπει να βγάλουν ως συμπέρασμα είναι, πάλι, πως θα προστατεύσουμε τους στρατιώτες μας και η απάντησή μας θα είναι μελετημένη. Θα είναι κατάλληλη», είπε ο Όστιν. «Ελπίζουμε να διαλέξουν να κάνουν τα σωστά πράγματα». Δεν υπήρξαν πληροφορίες για τραυματισμούς μεταξύ του στρατιωτικού προσωπικού των ΗΠΑ, όμως ένας Αμερικανός εργολάβος πέθανε έπειτα από «καρδιακό επεισόδιο» ενώ προσπαθούσε να προστατευθεί από τις ρουκέτες, ανέφερε το Πεντάγωνο.

Ιρακινοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως δέκα ρουκέτες έπεσαν στη βάση, αλλά το Πεντάγωνο ήταν πιο επιφυλακτικό κάνοντας λόγο για δέκα «προσκρούσεις». Είπε πως οι ρουκέτες φαίνεται να εκτοξεύθηκαν από διάφορα σημεία ανατολικά της βάσης, η οποία είχε αποτελέσει επίσης πέρυσι στόχο επίθεσης βαλλιστικού πυραύλου απευθείας από το Ιράν.

Δυνάμεις των ΗΠΑ εξαπέλυσαν αεροπορικές επιδρομές εναντίον εγκαταστάσεων σε συνοριακό σημείο ελέγχου στη Συρία που χρησιμοποιείται από υποστηριζόμενες από το Ιράν πολιτοφυλακές, περιλαμβανομένων των Κατάιμπ Χεζμπολάχ και Κατάιμπ Σαγίντ αλ-Σουχάντα, τον Φεβρουάριο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συγκινούν οι γονείς του Μάθιου Πέρι σε επιστολή προς τον γιατρό του: «Γιατί το έκανες; Για μερικές χιλιάδες δολάρια;»

Διεθνή / Συγκινούν οι γονείς του Μάθιου Πέρι σε επιστολή προς τον Δρ. Πλασένσια: «Γιατί το έκανες; Για μερικές χιλιάδες δολάρια;»

Ο Δρ. Πλασένσια είναι από τους βασικούς κατηγορούμενους στην υπόθεση θανάτου του Πέρι - Οι επιστολές του πατέρα, της μητέρας, του πατριού και της μητριάς του
LIFO NEWSROOM
Αγία Σοφία:

Διεθνή / Αγία Σοφία: Οι επικεφαλής των έργων αποκατάστασης απαντούν για τα φορτηγά μέσα στο μνημείο

Η σκληρή κριτική οφείλεται στην πολιτική πόλωση, ενώ η πολυπλοκότητα των εργασιών καθιστά δύσκολη την πλήρη κατανόησή τους από το ευρύ κοινό, εξηγεί μέλος του επιστημονικού συμβουλίου
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Πόσο διαρκεί η ενοικίαση του «παντοτινού» τους σπιτιού στο Forest Lodge

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Πόσο διαρκεί η ενοικίαση του «παντοτινού» τους σπιτιού στο Forest Lodge

Ο πρίγκιπας και η πριγκίπισσα της Ουαλίας έχουν ήδη εγκατασταθεί στο νέο τους σπίτι, στο οποίο σκοπεύουν να μείνουν ακόμη και όταν ο Ουίλιαμ γίνει βασιλιάς
LIFO NEWSROOM
Instagram: Ο CEO βάζει τέλος στην τηλεργασία για λόγους δημιουργικότητας και συνεργασίας

Διεθνή / Instagram: Ο CEO Άνταμ Μοσέρι βάζει τέλος στην τηλεργασία των υπαλλήλων

Ο Μοσέρι υποστήριξε ότι η επιστροφή στο γραφείο και οι αλλαγές στον τρόπο εργασίας θα βοηθήσουν την εταιρεία να γίνει πιο ευέλικτη και αποτελεσματική, ενόψει αυτού που χαρακτήρισε ως δύσκολη χρονιά
LIFO NEWSROOM