ΗΠΑ: «Φεμινισμός», η λέξη της χρονιάς για το 2017

ΗΠΑ: «Φεμινισμός», η λέξη της χρονιάς για το 2017 Facebook Twitter
1

Η λέξη της χρονιάς 2017 στις ΗΠΑ είναι ο «φεμινισμός», κάτι που οφείλεται κυρίως στις επανειλημμένες φραστικές επιθέσεις του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ εναντίον γυναικών, αλλά και στη χιονοστιβάδα των καταγγελιών για σεξουαλικές επιθέσεις ή παρενοχλήσεις, στον απόηχο της υπόθεσης Γουάινστιν.

Η λέξη ήταν ανάμεσα σε αυτές που αναζητήθηκαν περισσότερο στον ιστότοπο του λεξικού κατά τη διάρκεια της χρονιάς, εξήγησε η συντακτική ομάδα ενός από τα σημαντικότερα αμερικανικά λεξικά, του Merriam-Webster.

Η κατάσταση των γυναικών αποτέλεσε ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης το 2017 στις ΗΠΑ. Στα τέλη του Ιανουαρίου, πολλές εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν εναντίον της ορκωμοσίας του Ντόναλντ Τραμπ. Πολλές ήταν γυναίκες, που φορούσαν ροζ καπέλα, στέκες, σκούφους κι άλλα αξεσουάρ με αυτιά γάτας, τα λεγόμενα «pussy hats», τα οποία μετατράπηκαν σε σύμβολο της εναντίωσης στον νέο αμερικανό πρόεδρο.

Ο όρος pussy, ο οποίος στα αγγλικά παραπέμπει τόσο στο κατοικίδιο όσο και στο εξωτερικό τμήμα των γεννητικών οργάνων της γυναίκας, είχε προφερθεί από τον Ντόναλντ Τραμπ σε ένα βίντεο του 2005 το οποίο προκάλεσε σάλο όταν αποκαλύφθηκε η ύπαρξή του, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016. Στο βίντεο, ο Τραμπ ακούγεται να λέει ότι επειδή είναι τόσο πλούσιος και ισχυρός, έχει τη δυνατότητα να συμπεριφέρεται όπως θέλει στις γυναίκες, να τις «αρπάζει» από αυτό.

Η λέξη «φεμινισμός» παρέμεινε στην επικαιρότητα χάρη στο Χόλιγουντ, με την κυκλοφορία της ταινίας Wonder Woman, στην οποία πρωταγωνίστρια είναι μια υπερηρωίδα που ενσάρκωσε μια ισραηλινή ηθοποιός, αλλά και με την επιτυχία της σειράς The Handmaid's Tale, το σενάριο της οποίας θέλει την αμερικανική κοινωνία υπό τον ζυγό μιας υπερσυντηρητικής δικτατορίας.

Ασφαλώς παρέμεινε στην επικαιρότητα μετά τη θύελλα που προκάλεσαν οι κατηγορίες για σεξουαλικές επιθέσεις εναντίον του πανίσχυρου κινηματογραφικού παραγωγού Χάρβεϊ Γουάινστιν, οι οποίες οδήγησαν στην πτώση του, και πολυάριθμες άλλες παρόμοιες καταγγελίες που ακολούθησαν, στα πεδία του θεάματος, της πολιτικής, των μέσων ενημέρωσης.

Η ανακοίνωση του λεξικού σημειώθηκε σε μια ιδιαίτερα φορτισμένη χρονική στιγμή. Ο Ρόι Μουρ, ένας υπερσυντηρητικός πρώην δικαστής, γνωστός για τον χριστιανικό δεξιό ακτιβισμό του, είναι υποψήφιος στην ειδική εκλογική αναμέτρηση στην Αλαμπάμα που διεξήχθη την Τρίτη για την ανάδειξη του ενός γερουσιαστή της Πολιτείας, μολονότι κατηγορήθηκε για κατά συρροή θωπείες ανήλικων κοριτσιών στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Ο ρεπουμπλικάνος υποψήφιος έχει την απόλυτη στήριξη του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος την Τρίτη καταφέρθηκε εναντίον μιας δημοκρατικής γερουσιάστριας, αφήνοντας να εννοηθεί με μια εσκεμμένα αμφίσημη διατύπωσή του ότι είναι «έτοιμη να κάνει τα πάντα» για τα χρήματα.

Το λήμμα φεμινισμός προστέθηκε στο λεξικό Γουέμπστερ το 1841, με τον επεξηγηματικό προσδιορισμό «χαρακτηριστικά των γυναικών». Σήμερα λημματογραφείται ως «η θεωρία της ισότητας των φύλων σε ό,τι αφορά την πολιτική, την οικονομία και την κοινωνία» και «η οργανωμένη διεκδικητική δραστηριότητα στο όνομα των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των γυναικών».

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπό εξαφάνιση είδος σολομού εμφνίστηκε μετά από 100 χρόνια στην Καλιφόρνια

Διεθνή / Υπό εξαφάνιση είδος σολομού εμφανίστηκε μετά από 100 χρόνια στην Καλιφόρνια

Ο σολομός Chinook που μεταναστεύει το χειμώνα θεωρείται απειλούμενο είδος από την NOAA και έχει χαρακτηριστεί από τον οργανισμό ως «ένα από τα εννέα είδη που θεωρούνται πιο απειλούμενα με εξαφάνιση στο εγγύς μέλλον»
LIFO NEWSROOM
Ουκρανία: Υπό την πίεση διαδηλώσεων και ΕΕ, ο Ζελένσκι αποκαθιστά τη ανεξαρτησία των αρχών κατά της διαφθοράς

Διεθνή / Ουκρανία: Υπό την πίεση διαδηλώσεων και ΕΕ, ο Ζελένσκι αποκαθιστά τη ανεξαρτησία των αρχών κατά της διαφθοράς

Το ουκρανικό κοινοβούλιο ανέτρεψε αμφιλεγόμενο νόμο που υπονόμευε τις ανεξάρτητες αρχές κατά της διαφθοράς, μετά από μαζικές διαδηλώσεις και ευρωπαϊκές πιέσεις
LIFO NEWSROOM
Έκθεση-σοκ για την Αιθιοπία: Μαζικοί βιασμοί παιδιών, εξαναγκαστικές εγκυμοσύνες για να «εξαλειφθεί το Τιγκράι»

Διεθνή / Αιθιοπία: Μαζικοί βιασμοί παιδιών και εξαναγκαστικές εγκυμοσύνες για να «εξαλειφθεί το Τιγκράι»

Νέα έρευνα καταγράφει συστηματική χρήση σεξουαλικής βίας ως όπλο πολέμου στο Τιγκράι: βιασμοί χιλιάδων γυναικών και παιδιών, εγκυμοσύνες υπό πίεση και μυριάδες τραυματισμοί
LIFO NEWSROOM
Βραζιλία: Η απειλή Τραμπ για δασμούς 50% σε πορτοκάλια, καφέ και βοδινό φέρνει αναταραχή στους αγρότες

Διεθνή / Βραζιλία: Η απειλή Τραμπ για δασμούς 50% σε πορτοκάλια, καφέ και βοδινό φέρνει αναταραχή στους αγρότες

Η προειδοποίηση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για επιβολή δασμού 50% στα βασικά βραζιλιάνικα αγροτικά προϊόντα προκαλεί ανησυχία για την επίδραση στις εξαγωγές πορτοκαλιού, καφέ και βοδινού κρέατος, με φόβους για αύξηση τιμών στους Αμερικανούς καταναλωτές
LIFO NEWSROOM