ΗΠΑ: Ένας μαύρος ανέλαβε την ηγεσία νεοναζιστικού κόμματος για να το κλείσει

ΗΠΑ: Ένας μαύρος ανέλαβε την ηγεσία νεοναζιστικού κόμματος για να το κλείσει Facebook Twitter
2

Όσοι υποστηρίζουν πως η ζωή ξεπερνά σε φαντασία την τέχνη, θα αισθάνονται πέρα για πέρα δικαιολογημένοι με αυτό που συνέβη στο Ντιτρόιτ των ΗΠΑ, καθώς νέος ηγέτης του νεοναζιστικού κόμματος NSM ανέλαβε ένας μαύρος ονόματι Τζέιμς Στερν.

Το NSM είναι ένα από τα μεγαλύτερα νεοναζιστικά κόμματα στις ΗΠΑ.

Στην αρχή κανένας δεν πίστευε την είδηση, ώσπου από την περασμένη Πέμπτη ο νέος ηγέτης της νεοναζιστικής οργάνωσης άρχισε να δίνει συνεντεύξεις, εξηγώντας τα σχέδιά του για την ακροδεξιά οργάνωση. Το πρώτο από αυτά είναι να την κλείσει.

Εκείνος που αποφάσισε την απρόσμενη αλλαγή της ηγεσίας του NSM ήταν ο πρώην ηγέτης του κόμματος,Τζεφ Σεπ.

Ο 54χρονος Στερν, παλαιό μαχητικό στέλεχος από την Καλιφόρνια, είχε κερδίσει σε τέτοιον βαθμό την εμπιστοσύνη του Σεπ τα τελευταία χρόνια, που στα μέσα του Ιανουαρίου τον έπεισε να του μεταβιβάσει κι επισήμως την ηγεσία του κόμματος - όπως προκύπτει από το γραφείο καταθέσεων ονομασιών οργανώσεων και οντοτήτων του Εφετείου του Μίτσιγκαν.

Το NSM βρίσκεται αντιμέτωπο με μία δικαστική δίωξη για τη συμμετοχή του στα επεισόδια της ρατσιστικής πορείας στο Σαρλότβιλ της Βιρτζίνια, το καλοκαίρι του 2017, όπου μία γυναίκα είχε σκοτωθεί, όταν παρασύρθηκε από αυτοκίνητο που οδηγούσε νεαρός ρατσιστής εναντίον αντιρατσιστών διαδηλωτών.

Το επεισόδιο αυτό ανησυχούσε σφόδρα τον Σεπ για τις προσωπικές και κομματικές επιπτώσεις που προμηνούσε μία δικαστική δίωξη. «Γνώριζε πως είχε τα πιο ευάλωτα και απρόβλεπτα μέλη που είχε ποτέ στην οργάνωση. Αντιλήφθηκε πως εάν κάποιος διέπραττε ένα έγκλημα θα ήταν εκείνος που θα καθίστατο υπεύθυνος γι' αυτό», τόνισε ο Στερν στην πρώτη του συνέντευξη στην εφημερίδα The Washington Post.

Βέβαια, η μεγάλη απορία παραμένει πως απ' όλα τα στελέχη του ρατσιστικού κόμματος ο Σεπ επέλεξε να μεταβιβάσει την ηγεσία του στα χέρια ενός Αφροαμερικανού, ο οποίος θα διατάσσει χιλιάδες λευκούς υποστηρικτές της δήθεν ανωτερότητας της λευκής φυλής.

Σύμφωνα με τον Στερν, οι δύο άνδρες γνωρίζονταν από πολύ παλιά. Όταν ο αφραμερικανός ακτιβιστής εξέτιε ποινή φυλάκισης σε σωφρονιστικό ίδρυμα του Μισισίπι για απάτη κατά των Ταχυδρομείων, είχε ως συγκάτοικό του στο κελί τον γνωστό ηγέτη της ΚουΚλουξΚλαν Έντγκαρ Ρέι Κίλεν, που ήταν φυλακισμένος για τη δολοφονία τριών μελών του κινήματος υπέρ των φυλετικών δικαιωμάτων το 1964.

Μολονότι αρχικά ο Κίλεν προσέβαλε με ρατσιστικούς χαρακτηρισμούς τον Στερν, οι δύο άνδρες κατέληξαν να γίνουν φίλοι, στον βαθμό που του μεταβίβασε πολλές από τις δραστηριότητές του στο κόμμα, μολονότι η οικογένεια του Κίλεν το αρνείται στις αντίστοιχες δηλώσεις της στην Post. Όπως διηγείται ο Στερν, όταν βγήκε το 2016 από τις φυλακές χρησιμοποίησε την εξουσία που του είχε παραχωρήσει ο Κίλεν για να διαλύσει την οργάνωσή του.

Το 2014 ο Σεπ είχε έλθει σε επαφή μαζί του για να τον ρωτήσει σχετικά με τη σχέση του με τον Κίλεν, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το 2018.

Γνωρίσθηκαν και έτσι ξεκίνησε η ανοίκεια σχέση τους, στο πλαίσιο της οποίας αντάλλασσαν γνώμες για την πολιτική, τις φυλές και την Ιστορία. Στις αρχές του 2019 ο Σεπ τού εκμυστηρεύθηκε την ανησυχία του για την πορεία της υπόθεσης στη Σαρλότβιλ και ο Στερν προθυμοποιήθηκε να τον βοηθήσει.

Την περασμένη Παρασκευή, σε συνέντευξή του στο Associated Press, o πρώην ηγέτης του NSM εξέφρασε εκ νέου την ανησυχία του για την τύχη του, καθώς υποστήριξε πως ο Στερν τον παραπλάνησε, πείθοντάς τον ότι οι μηνυτές του θα σταματούσαν τις διώξεις εναντίον του, εάν αναλάμβανε εκείνος το πηδάλιο του κόμματος. Και καθώς ο ίδιος ήδη σκόπευε να εγκαταλείψει την ηγεσία, είδε σε αυτήν την πρόταση μία μεταβατική λύση.

«Έχει μεν αυτό το κομμάτι χαρτί (της μεταβίβασης), αλλά δεν έχει αναγνωρισθεί ως ηγέτης του Εθνικοσοσιαλιστικού Κινήματος», υποστήριξε ο Σεπ. Κατά τη δική του εκδοχή, ήταν ο Στερν εκείνος που επεδίωξε να έλθει σε επαφή μαζί του, με δέλεαρ τις συστάσεις του Κίλεν, και όχι το αντίθετο.

Μολαταύτα, ακόμη κι εάν δεν αναγνωρίζεται ως ηγέτης της νεοναζιστικής οργάνωσης του Νιτρόιτ, ο Στερν έχει αρχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του και στο όνομα αυτών, την περασμένη Πέμπτη, κατέθεσε στο δικαστήριο ένα μνημόνιο σχετικά με την τραγωδία στο Σαρλότβιλ στο οποίο τονίζει: «είναι απόφαση του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος να αναγνωρίσει την ενοχή του για τις δραστηριότητες που του επιρρίπτονται στην αγωγή εναντίον του».

Mόλις τελειώσει η δικαστική περιπέτεια, ο Στερν θα μετατρέψει την ιστοσελίδα του κόμματος σε μία εκπαιδευτική πλατφόρμα για το ναζιστικό Ολοκαύτωμα κατά των Εβραίων, κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

2 σχόλια
ΗΠΑ: Ένας μαύρος ανέλαβε την ηγεσία νεοναζιστικού κόμματος για να το κλείσει Πηγή: www.lifo.grΕλλάς: Ένας αριστερός ανέλαβε την εφαρμογή των μνημονίων αλλά και την επέκταση του ΝΑΤΟ στα βαλκάνια. Το κόμμα του όμως δεν κλείνει...