ΗΠΑ: Δύο αδέλφια οι πρώτοι κρατούμενοι για την εισβολή στο Καπιτώλιο που αποφυλακίστηκαν με εντολή Τραμπ

Δύο αδέλφια οι πρώτοι κρατούμενοι της 6ης Ιανουαρίου που αποφυλακίστηκαν Facebook Twitter
0

Δύο αδέλφια από την Πενσυλβάνια, που καταδικάστηκαν για τη συμμετοχή τους στις ταραχές της 6ης Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο, έγιναν οι πρώτοι που απελευθερώθηκαν τη Δευτέρα 20 Ιανουαρίου (ώρα Ουάσιγκτον), μετά τις προεδρικές χάρες που υπέγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ την πρώτη ημέρα της δεύτερης θητείας του ως πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο Άντριου και ο Μάθιου Βαλεντίν απελευθερώθηκαν λίγο πριν από τα μεσάνυχτα από το Κέντρο Κράτησης στην Ουάσιγκτον, όπως ανακοίνωσαν αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ. «Αυτό είναι ένα μνημειώδες γεγονός στην ιστορία μας», δήλωσε ο σύνδεσμος του Λευκού Οίκου με το υπουργείο Δικαιοσύνης, Πολ Ινγκράσια, αναφερόμενος στις χάρες ως «τέλος μιας σκοτεινής περιόδου στην ιστορία της χώρας μας».

Ο πρόεδρος Τραμπ, λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία του, υπέγραψε προεδρικές χάρες για περίπου 1.500 άτομα που κατηγορήθηκαν για αδικήματα σχετικά με τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου. Παράλληλα, μετέτρεψε τις ποινές φυλάκισης σε 14 άλλες περιπτώσεις.

Οι αδελφοί Βαλεντίν, οι οποίοι δεν εισήλθαν στο Καπιτώλιο αλλά συμμετείχαν σε συμπλοκές με αστυνομικούς, είχαν καταδικαστεί την προηγούμενη εβδομάδα σε ποινές φυλάκισης δύο ετών και έξι μηνών. Ο Άντριου, 27 ετών, κατηγορήθηκε για επίθεση με επικίνδυνο όπλο, ενώ ο Μάθιου, 32 ετών, για επίθεση και αντίσταση κατά της αρχής.

Υποστηρικτές του Τραμπ πανηγυρίζουν την απελευθέρωση

Υποστηρικτές του επανεκλεγέντος προέδρου των ΗΠΑ είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κέντρο κράτησης στην Ουάσιγκτον, περιμένοντας την απελευθέρωση των συμμετεχόντων στις ταραχές. «Σήμερα είναι μέρα νίκης και αναγέννησης για τη χώρα», δήλωσε ο Μπεν Πόλοκ, πατέρας δύο άλλων κρατουμένων, που είχε ταξιδέψει στην Ουάσιγκτον για να γιορτάσει.

Οι μαζικές χάρες σε υποστηρικτές του που συμμετείχαν στα βίαια επεισόδια στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου του 2021 ήταν μέρος μιας ευρύτερης σειράς εκτελεστικών εντολών που υπέγραψε ο Τραμπ την πρώτη ημέρα της θητείας του. Περιλαμβάνονται μέτρα όπως η απόσυρση από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, η κατάργηση προγραμμάτων διαφορετικότητας στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες, καθώς και η επαναφορά της θανατικής ποινής για συγκεκριμένα αδικήματα.

Η Νάνσι Πελόζι, καταδίκασε την απόφαση, χαρακτηρίζοντάς τη «προσβολή στη δικαιοσύνη και στους ήρωες που υπερασπίστηκαν το Καπιτώλιο». Η απόφαση έχει προκαλέσει αντιπαραθέσεις, καθώς οι ταραχές της 6ης Ιανουαρίου άφησαν πίσω τους θύματα, συμπεριλαμβανομένων τριών αστυνομικών που πέθαναν λίγο μετά τα γεγονότα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, ωστόσο, υπεραμύνθηκε των ενεργειών του, δηλώνοντας: «Αυτοί οι άνθρωποι έχουν υποστεί άδικη μεταχείριση. Σήμερα ξεκινά μια νέα εποχή δικαιοσύνης στην Αμερική». 

 


 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

SHEIN ΕΡΕΥΝΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Διεθνή / Η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκινά επίσημη έρευνα κατά της Shein - Τα τρία ζητήματα που θα εξεταστούν

Σε περίπτωση επιβεβαίωσης παραβάσεων, οι Βρυξέλλες μπορούν να επιβάλουν προσωρινά μέτρα, να αποδεχτούν δεσμευτικές υποσχέσεις από την εταιρεία ή να εκδώσουν απόφαση μη συμμόρφωσης που μπορεί να οδηγήσει σε βαριά πρόστιμα
THE LIFO TEAM
Τέιλορ Σουίφτ: 21χρονος κατηγορείται ότι σχεδίαζε να βάλει βόμβα σε μία από τις συναυλίες της στη Βιέννη

Διεθνή / Τέιλορ Σουίφτ: Για τρομοκρατία κατηγορείται ο 21χρονος που σχεδίαζε να βάλει βόμβα σε συναυλία της

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ο κατηγορούμενος είχε δηλώσει πίστη στο Ισλαμικό Κράτος, διαδίδοντας προπαγανδιστικό υλικό μέσω διαδικτυακών μηνυμάτων και βίντεο
THE LIFO TEAM
Ουκρανία: Μαζική ρωσική αεροπορική επίθεση με 400 drones και πυραύλους εν μέσω συνομιλιών στη Γενεύη

Διεθνή / Ουκρανία: Μαζική ρωσική αεροπορική επίθεση με 400 drones και πυραύλους εν μέσω συνομιλιών στη Γενεύη

Οι ουκρανικές Αρχές κατηγορούν τη Μόσχα για αδιαφορία προς τη διπλωματία και ζητούν από τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση με κυρώσεις και ενίσχυση της αεράμυνας
THE LIFO TEAM
ΤΡΑΜΠ ΚΟΥΒΑ ΠΙΕΣΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Διεθνή / Τραμπ: Αποκαλεί την Κούβα «αποτυχημένο κράτος» και εντείνει την πίεση προς την Ουκρανία

Οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου υπογραμμίζουν την στρατηγική των ΗΠΑ να πιέσουν για συμφωνίες και στα τρία μέτωπα -Ουκρανία, Κούβα και Ιράν- εν μέσω έντονης γεωπολιτικής αβεβαιότητας και στρατιωτικής έντασης
THE LIFO TEAM
ΒΑΤΙΚΑΝΟ ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ

Διεθνή / Βατικανό: Η Θεία Λειτουργία θα μεταφραστεί σε 60 γλώσσες μέσω της τεχνητής νοημοσύνης

Το Βατικανό θα προσφέρει για πρώτη φορά ζωντανές μεταφράσεις της Θείας Λειτουργίας με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης, επιτρέποντας στους πιστούς να παρακολουθούν την λειτουργία σε πραγματικό χρόνο μέσω κινητών τηλεφώνων
THE LIFO TEAM