ΗΠΑ: Βουλευτής παρουσίασε νομοσχέδιο που μετονομάζει τη Γροιλανδία σε «Red, White, and Blueland»

ΗΠΑ: Βουλευτής παρουσίασε νομοσχέδιο που μετονομάζει τη Γροιλανδία σε «Red, White, and Blueland» Facebook Twitter
Φωτ: EPA, αρχείου
0

Ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής της Τζόρτζια, Μπάντι Κάρτερ, παρουσίασε ένα νέο νομοσχέδιο για τη μετονομασία της Γροιλανδίας σε «Red, White, and Blueland», καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ απειλεί να εντάξει το νησιωτικό αυτόνομο έδαφος στην επικράτεια των ΗΠΑ χωρίς να αποκλείει τη στρατιωτική εισβολή.

Η νομοθεσία που ονομάζεται «Red, White, and Blueland Act of 2025» δίνει εντολή στον υπουργό Εσωτερικών, Νταγκ Μπέργκαμ, να επιβλέψει την εφαρμογή της αλλαγής της ονομασίας και να διασφαλίσει ότι τα επίσημα έγγραφα και οι χάρτες θα αναφέρονται στη Γροιλανδία με το ανανεωμένο της όνομα. Φυσικά, η αλλαγή θα αντικατόπτριζε τα εθνικά χρώματα των ΗΠΑ, δηλαδή το κόκκινο, το λευκό και το μπλε. 

Η νομοθεσία εξουσιοδοτεί επίσης τον Ντόναλντ Τραμπ να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τη Δανία «για την αγορά της Γροιλανδίας ή την απόκτησή της με άλλο τρόπο».

«Η Αμερική επέστρεψε και σύντομα θα είναι μεγαλύτερη από ποτέ με την προσθήκη της Red, White and Blue Land», ανέφερε ο Κάρτερ σε δήλωσή του την Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου, μετά την εισαγωγή της νομοθεσίας.

ΗΠΑ: Βουλευτής παρουσίασε νομοσχέδιο που μετονομάζει τη Γροιλανδία σε «Red, White, and Blueland» Facebook Twitter
Απόσπασμα από το εν λόγω νομοσχέδιο / Φωτ: X

«Ο πρόεδρος Τραμπ έχει προσδιορίσει σωστά την αγορά της σημερινής Γροιλανδίας ως προτεραιότητα εθνικής ασφάλειας και θα καλωσορίσουμε με υπερηφάνεια τον λαό της για να ενταχθεί στο πιο ελεύθερο έθνος που υπήρξε ποτέ, όταν ο αρχιδιαπραγματευτής μας υπογράψει αυτή τη μνημειώδη συμφωνία», πρόσθεσε.

Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα εκφράσει το ενδιαφέρον του για την αγορά της Γροιλανδίας, μιας ημιαυτόνομης χώρας που βρίσκεται σήμερα υπό τον έλεγχο της Δανίας. Έχει υποστηρίξει ότι η προσάρτηση του νησιού της Αρκτικής από τις ΗΠΑ είναι απαραίτητη για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην ορκωμοσία του, ο Τραμπ αναφέρθηκε στις ΗΠΑ ως ένα αναπτυσσόμενο έθνος που διευρύνει την επικράτειά του. Έχει επίσης καλέσει τις ΗΠΑ να ανακαταλάβουν τη διώρυγα του Παναμά, ενώ έχει προτείνει και μία πιθανή προσάρτηση του γειτονικού Καναδά.

Η Γροιλανδία και η Δανία έχουν αντισταθεί εμφατικά στις προσπάθειες του Αμερικανού προέδρου. «Δεν θέλουμε να είμαστε Δανοί», είχε δηλώσει ο πρωθυπουργός της Γροιλανδίας, Μούτε Έγκεντε, στο Fox News. «Δεν θέλουμε καν να είμαστε Αμερικανοί. Θέλουμε να είμαστε Γροιλανδοί».

Η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέττε Φρεντέρικσεν, επέμεινε επίσης ότι η Γροιλανδία δεν πωλείται και ότι εναπόκειται στη Γροιλανδία να λάβει την απόφασή της σχετικά με την ανεξαρτησία της.

Με πληροφορίες από The Hill


 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γροιλανδία: Ο Τραμπ Τζούνιορ έταξε «δωρεάν γεύμα σε άστεγους» για να συμμετέχουν στην εκδήλωση

Διεθνή / Γροιλανδία: Ο Τραμπ Τζούνιορ έταξε «δωρεάν γεύμα σε άστεγους» για να συμμετέχουν στην εκδήλωση

Οι άνθρωποι με τα καπέλα Maga που συμμετείχαν στο γεύμα του Ντον Τζούνιορ στη Γροιλανδία δεν είχαν ιδέα ποιος ήταν, ήταν άστεγοι και τους έφεραν από τον δρόμο, λέει ο προϊστάμενος του ξενοδοχείου - Διαψεύδει ο γιος του Αμερικανού προέδρου
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΟΔΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΙΝΔΙΑ

Διεθνή / Η «πρωτεύουσα των απορριμμάτων»: Πώς η ανακύκλωση ρούχων σκοτώνει εργάτες στην Ινδία

Η πόλη Πανιπάτ της Ινδίας, γνωστή ως «πρωτεύουσα της ανακύκλωσης ρούχων», πληρώνει βαρύ τίμημα - Οι εργάτες πνίγονται σε χνούδι και τοξικά λύματα, ενώ οι μικροΐνες καταστρέφουν πνεύμονες και περιβάλλον
LIFO NEWSROOM
Η Χαμάς δεν παραδίδει τα όπλα - Γενική επιστράτευση με 7.000 μαχητές στους δρόμους της Γάζας

Διεθνή / Η Χαμάς δεν παραδίδει τα όπλα - Γενική επιστράτευση με 7.000 μαχητές στους δρόμους της Γάζας

«Κηρύσσουμε γενική επιστράτευση σε απάντηση στο κάλεσμα του εθνικού και θρησκευτικού καθήκοντος, για να καθαρίσουμε τη Γάζα από παράνομους και συνεργάτες του Ισραήλ» ήταν το μήνυμα που έλαβαν μέλη της οργάνωσης
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ: Επιζών της 7ης Οκτωβρίου αυτοκτόνησε - «Λυπάμαι, αλλά δεν αντέχω άλλο»

Διεθνή / Ισραήλ: Επιζών της 7ης Οκτωβρίου αυτοκτόνησε - «Λυπάμαι, αλλά δεν αντέχω άλλο»

Ο Roei Shalev βρέθηκε νεκρός λίγες ημέρες μετά τη δεύτερη επέτειο του θανάτου της συντρόφου του, η οποία δολοφονήθηκε από μέλη της Χαμάς κατά τη διάρκεια της επίθεσης στο μουσικό φεστιβάλ Supernova
LIFO NEWSROOM