ΗΠΑ: Βουλευτής παρουσίασε νομοσχέδιο που μετονομάζει τη Γροιλανδία σε «Red, White, and Blueland»

ΗΠΑ: Βουλευτής παρουσίασε νομοσχέδιο που μετονομάζει τη Γροιλανδία σε «Red, White, and Blueland» Facebook Twitter
Φωτ: EPA, αρχείου
0

Ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής της Τζόρτζια, Μπάντι Κάρτερ, παρουσίασε ένα νέο νομοσχέδιο για τη μετονομασία της Γροιλανδίας σε «Red, White, and Blueland», καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ απειλεί να εντάξει το νησιωτικό αυτόνομο έδαφος στην επικράτεια των ΗΠΑ χωρίς να αποκλείει τη στρατιωτική εισβολή.

Η νομοθεσία που ονομάζεται «Red, White, and Blueland Act of 2025» δίνει εντολή στον υπουργό Εσωτερικών, Νταγκ Μπέργκαμ, να επιβλέψει την εφαρμογή της αλλαγής της ονομασίας και να διασφαλίσει ότι τα επίσημα έγγραφα και οι χάρτες θα αναφέρονται στη Γροιλανδία με το ανανεωμένο της όνομα. Φυσικά, η αλλαγή θα αντικατόπτριζε τα εθνικά χρώματα των ΗΠΑ, δηλαδή το κόκκινο, το λευκό και το μπλε. 

Η νομοθεσία εξουσιοδοτεί επίσης τον Ντόναλντ Τραμπ να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τη Δανία «για την αγορά της Γροιλανδίας ή την απόκτησή της με άλλο τρόπο».

«Η Αμερική επέστρεψε και σύντομα θα είναι μεγαλύτερη από ποτέ με την προσθήκη της Red, White and Blue Land», ανέφερε ο Κάρτερ σε δήλωσή του την Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου, μετά την εισαγωγή της νομοθεσίας.

ΗΠΑ: Βουλευτής παρουσίασε νομοσχέδιο που μετονομάζει τη Γροιλανδία σε «Red, White, and Blueland» Facebook Twitter
Απόσπασμα από το εν λόγω νομοσχέδιο / Φωτ: X

«Ο πρόεδρος Τραμπ έχει προσδιορίσει σωστά την αγορά της σημερινής Γροιλανδίας ως προτεραιότητα εθνικής ασφάλειας και θα καλωσορίσουμε με υπερηφάνεια τον λαό της για να ενταχθεί στο πιο ελεύθερο έθνος που υπήρξε ποτέ, όταν ο αρχιδιαπραγματευτής μας υπογράψει αυτή τη μνημειώδη συμφωνία», πρόσθεσε.

Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα εκφράσει το ενδιαφέρον του για την αγορά της Γροιλανδίας, μιας ημιαυτόνομης χώρας που βρίσκεται σήμερα υπό τον έλεγχο της Δανίας. Έχει υποστηρίξει ότι η προσάρτηση του νησιού της Αρκτικής από τις ΗΠΑ είναι απαραίτητη για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην ορκωμοσία του, ο Τραμπ αναφέρθηκε στις ΗΠΑ ως ένα αναπτυσσόμενο έθνος που διευρύνει την επικράτειά του. Έχει επίσης καλέσει τις ΗΠΑ να ανακαταλάβουν τη διώρυγα του Παναμά, ενώ έχει προτείνει και μία πιθανή προσάρτηση του γειτονικού Καναδά.

Η Γροιλανδία και η Δανία έχουν αντισταθεί εμφατικά στις προσπάθειες του Αμερικανού προέδρου. «Δεν θέλουμε να είμαστε Δανοί», είχε δηλώσει ο πρωθυπουργός της Γροιλανδίας, Μούτε Έγκεντε, στο Fox News. «Δεν θέλουμε καν να είμαστε Αμερικανοί. Θέλουμε να είμαστε Γροιλανδοί».

Η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέττε Φρεντέρικσεν, επέμεινε επίσης ότι η Γροιλανδία δεν πωλείται και ότι εναπόκειται στη Γροιλανδία να λάβει την απόφασή της σχετικά με την ανεξαρτησία της.

Με πληροφορίες από The Hill


 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γροιλανδία: Ο Τραμπ Τζούνιορ έταξε «δωρεάν γεύμα σε άστεγους» για να συμμετέχουν στην εκδήλωση

Διεθνή / Γροιλανδία: Ο Τραμπ Τζούνιορ έταξε «δωρεάν γεύμα σε άστεγους» για να συμμετέχουν στην εκδήλωση

Οι άνθρωποι με τα καπέλα Maga που συμμετείχαν στο γεύμα του Ντον Τζούνιορ στη Γροιλανδία δεν είχαν ιδέα ποιος ήταν, ήταν άστεγοι και τους έφεραν από τον δρόμο, λέει ο προϊστάμενος του ξενοδοχείου - Διαψεύδει ο γιος του Αμερικανού προέδρου
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τουρκία: Κατασχέσεις με πολιτικό υπόβαθρο προκαλούν ανησυχία στον επιχειρηματικό κόσμο

Διεθνή / Τουρκία: Κατασχέσεις με πολιτικό υπόβαθρο προκαλούν ανησυχία στον επιχειρηματικό κόσμο

Η Τουρκία βλέπει κρατικές κατασχέσεις επιχειρήσεων, με το TMSF να ελέγχει πλέον πάνω από 1.000 εταιρείες, ενώ αναλυτές προειδοποιούν για πολιτικά κίνητρα και επιπτώσεις στην οικονομία εν όψει των εκλογών του 2028
LIFO NEWSROOM
Ερντογάν: «Εντοπίσαμε το δεύτερο μεγαλύτερο πεδίο σπάνιων γαιών στον κόσμο»

Διεθνή / Ερντογάν: «Εντοπίσαμε το δεύτερο μεγαλύτερο πεδίο σπάνιων γαιών στον κόσμο»

Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι το πεδίο περιέχει δέκα από τα δεκαεπτά γνωστά στοιχεία σπάνιων γαιών, υλικά ζωτικής σημασίας για την αμυντική βιομηχανία, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας  και τη διαστημική τεχνολογία
LIFO NEWSROOM
Το Λονδίνο έγινε παγκόσμιο κέντρο κλοπής κινητών τηλεφώνων - Τώρα ξέρουμε γιατί

Διεθνή / Το Λονδίνο έγινε παγκόσμιο κέντρο κλοπής κινητών τηλεφώνων - Τώρα ξέρουμε γιατί

Η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου κλιμακώνει τις επιχειρήσεις κατά της κλοπής κινητών, αποκαλύπτοντας παγκόσμια εγκληματικά δίκτυα που χρησιμοποιούν e-bikes και καταστήματα μεταχειρισμένων τηλεφώνων για να εξάγουν χιλιάδες κλεμμένα iPhone στο εξωτερικό
LIFO NEWSROOM
Ο Μακρόν παραδέχεται λάθος και αναζητά πολιτική σταθερότητα

Διεθνή / Ο Μακρόν παραδέχεται λάθος και αναζητά πολιτική σταθερότητα

Ο Εμανουέλ Μακρόν «παγώνει» την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση συντάξεων για να στηρίξει τον πρωθυπουργό Σεμπαστιάν Λεκορνί, προσπαθώντας να αποφύγει την κατάρρευση της κυβέρνησης και την πολιτική κρίση στη Γαλλία πριν τις εκλογές του 2027
LIFO NEWSROOM