ΗΠΑ: Αποζημίωση $310 εκατ. στους γονείς 14χρονου που πέθανε σε λούνα παρκ 

ΗΠΑ: Αποζημίωση $310 εκατ. στους γονείς 14χρονου που πέθανε σε ατύχημα σε λούνα παρκ  Facebook Twitter
Το σημείο όπου έχασε τη ζωή του ο 14χρονος/Φωτογραφία: Getty Images
0

Αποζημίωση ύψους 310 εκατομμυρίων δολαρίων θα δοθεί στην οικογένεια ενός 14χρονου που έχασε τη ζωή του σε δυστύχημα σε λούνα παρκ πριν από δύο χρόνια, όπως αποφάσισαν οι ένορκοι σε δικαστήριο της Φλόριντα. 

Το ποσό επιδικάστηκε στους γονείς του Tyre Sampson για πόνο και οδύνη λόγω του θανάτου του το 2022, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα έξοδα της κηδείας. 

Η υπόθεση τέθηκε σε ερήμην απόφαση, αφού η κατασκευάστρια εταιρεία του μηχανήματος από το οποίο έπεσε ο 14χρονος, η Funtime Handels με έδρα την Αυστρία, δεν εμφανίστηκε στη δίκη, που έγινε στην κομητεία Όραντζ την Πέμπτη, 5 Δεκεμβρίου. 

Η εταιρεία επέλεξε να μην προβεί σε διακανονισμό της υπόθεσης πέρυσι. Ως αποτέλεσμα, ο δικαστής την έκρινε υπεύθυνη για τον θάνατο του εφήβου.

Ο Tyre Sampson πήγε στο CON Park στο Ορλάντο με τους φίλους του στις 24 Μαρτίου 2022 και αποφάσισε να ανέβει στο FreeFall, έναν «πύργο πτώσης», ο οποίος ανεβάζει τους επιβαίνοντες σε μεγάλο ύψος και έπειτα κατεβαίνει πίσω στο έδαφος με ταχύτητα. 

Ενώ βρισκόταν στην ατραξιόν, ο 14χρονος γλίστρησε περίπου στα μισά της πτώσης των 120 μέτρων και έπεσε στο έδαφος, μπροστά στα μάτια των τρομοκρατημένων επισκεπτών του πάρκου.

Υπέστη σοβαρά τραύματα και μεταφέρθηκε εσπευσμένα σε κοντινό νοσοκομείο, όπου αργότερα πέθανε. 

Η αγωγή που κατέθεσε η οικογένεια ισχυρίζεται ότι ο πύργος FreeFall δεν διέθετε ζώνες ασφαλείας και ότι η προσθήκη τους θα κόστιζε στον κατασκευαστή 22 δολάρια ανά κάθισμα. Αναφέρει, επίσης, ότι στον έφηβο, ο οποίος είχε ύψος 1,95 και ζύγιζε 180 κιλά, είχε απαγορευτεί η είσοδος σε δύο άλλες ατραξιόν του πάρκου λόγω του μεγέθους του.

Ο έφηβος ζύγιζε περισσότερο από 45 κιλά από το όριο του πύργου FreeFall

Φέρεται να ζύγιζε περισσότερα από 45 κιλά πάνω από το όριο για τον πύργο FreeFall, με την οικογένεια του να υποστηρίζει ότι δεν υπήρχαν ζυγαριές στον χώρο ή κάποιος πίνακας με τα όρια βάρους αναγραμμένα. 

Επιπλέον, σύμφωνα με τη μήνυση, το κάθισμα του Sampson είχε «ρυθμιστεί χειροκίνητα», δημιουργώντας έτσι ένα μεγαλύτερο από το κανονικό κενό μεταξύ της ζώνης ασφαλείας και του καθίσματός του, όπως διαπίστωσε μια ανεξάρτητη εταιρεία. Ο υπεύθυνος την ημέρα του τραγικού ατυχήματος απασχολούνταν από το λούνα παρκ για μόλις τρεις ημέρες και ακόμη θεωρούνταν «εκπαιδευόμενος». 

Μία έρευνα πάνω στο περιστατικό από την Πολιτεία της Φλόριντα κατέληξε ότι «η αιτία του δυστυχήματος ήταν ότι ο Tyre Sampson δεν ήταν σωστά στερεωμένος στο κάθισμα.

Έναν χρόνο μετά τον θάνατο του εφήβου, ο πύργος FreeFall αποσυναρμολογήθηκε, παρουσία της μητέρας του Sampson, Nekia Dodd. Στο παρελθόν, το Λούνα Παρκ τον διαφήμιζε ως «ο υψηλότερος πύργος πτώσης στον κόσμο». 

«Δυστυχώς, όταν πέθανε, δεν ήμουν εκεί για εκείνον. Έτσι, έπρεπε να το κάνω αυτό», δήλωσε η Dodd.
 
Η ετυμηγορία της Πέμπτης επιδίκασε 310 εκατομμύρια δολάρια στην οικογένεια του Sampson, τα οποία θα μοιραστούν η μητέρα και ο πατέρας του Sampson, Yarnell. 

Έξω από το δικαστήριο, ο δικηγόρος της οικογένειας, Ben Crump, είπε ότι ήλπιζε ότι η υπόθεση θα «αφυπνίσει» τη βιομηχανία των λούνα παρκ, ζητώντας αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας και εποπτείας για την αποτροπή παρόμοιων τραγωδιών.

«Η απόφαση των ενόρκων επιβεβαιώνει αυτό που υποστηρίζουμε εδώ και καιρό: Ο θάνατος του Τάιρ ήταν αποτέλεσμα κατάφωρης αμέλειας και αποτυχίας να δοθεί προτεραιότητα στην ασφάλεια έναντι των κερδών», δήλωσε.

«Οι κατασκευαστές του πύργου πτώσης αμέλησαν το καθήκον τους να προστατεύσουν τους επιβάτες και το σημερινό αποτέλεσμα διασφαλίζει ότι θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες αυτών των αποφάσεων», πρόσθεσε ο Crump. 

Με πληροφορίες από Yahoo News


 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

G20 ΣΥΝΟΔΟΣ

Διεθνή / Χωρίς Τραμπ και Πούτιν η σύνοδος της G20: Έκκληση να τερματίσουν «τις συγκρούσεις που προκαλούν τόσο θάνατο»

Η κυβέρνηση Τραμπ μποϊκοτάρει τελείως τις συνομιλίες, καθώς κατηγορεί την κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής ότι καταπιέζει τους λευκούς γαιοκτήμονες
LIFO NEWSROOM
ΓΙΑ ΣΚ - Βούτσιτς για τις καταγγελίες περί «σαφάρι ελεύθερων σκοπευτών» στο Σαράγεβο: «Δεν έχω σκοτώσει κανέναν»

Διεθνή / Βούτσιτς για τις καταγγελίες περί «σαφάρι ελεύθερων σκοπευτών» στο Σαράγεβο: «Δεν έχω σκοτώσει κανέναν»

Την ίδια ώρα, εισαγγελείς στο Μιλάνο έχουν ξεκινήσει έρευνα για Ιταλούς υπηκόους που ενδέχεται να συμμετείχαν σε αυτές τις δολοφονικές «εκδρομές»
LIFO NEWSROOM
Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι - «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Διεθνή / Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι: «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Απρόσμενα θετικό το κλίμα της συνάντησης - «Συμφωνήσαμε σε περισσότερα από όσα περιμέναμε», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος - Τι απάντησε για τον χαρακτηρισμό «φασίστας» που του αποδίδει ο Μαμντάνι
LIFO NEWSROOM
Σεισμός στο Μπανγκλαντές: Πέντε νεκροί και τουλάχιστον 100 τραυματίες

Διεθνή / Σεισμός στο Μπανγκλαντές: Πέντε νεκροί και τουλάχιστον 100 τραυματίες

«Δεν έχω νιώσει ποτέ τέτοιο σεισμό στη ζωή μου. Ήμασταν στο γραφείο όταν άρχισαν να κουνιούνται τα έπιπλα. Τρέξαμε από τις σκάλες και είδαμε κι άλλους ανθρώπους να έχουν ήδη βγει έξω», είπε ένας εργαζόμενος στην Ντάκα
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Δραματική μείωση δωρεών μετά την εκεχειρία - Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν

Διεθνή / Γάζα: Δραματική μείωση δωρεών μετά την εκεχειρία - Ανθρωπιστικές οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου

«Ο κόσμος νομίζει ότι οι Παλαιστίνιοι δεν χρειάζονται πλέον βοήθεια» - Απελπιστική ανάγκη για βοήθεια καθώς πλησιάζει ο χειμώνας στον παλαιστινιακό θύλακα
LIFO NEWSROOM