ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο επιτρέπει την εφαρμογή μέρους του αντιμεταναστευτικού διατάγματος Τραμπ

ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο επιτρέπει την εφαρμογή μέρους του αντιμεταναστευτικού διατάγματος Τραμπ Facebook Twitter
0

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανακάλεσε εν μέρει την δικαστική απαγόρευση στο αντιμεταναστευτικό διάταγμα του Ντόναλντ Τραμπ, και επέτρεψε την εφαρμογή μέρους της ταξιδιωτικής απαγόρευσης σε πολίτες έξι κυρίως μουσουλμανικών χωρών, εν αναμονή της εξέτασης του θέματος επί της ουσίας το φθινόπωρο.

Σύμφωνα με το BBC, το δικαστήριο δέχθηκε επίσης αίτημα του Λευκού Οίκου να επιτραπεί η εφαρμογή μέρους της ταξιδιωτικής απαγόρευσης στους πρόσφυγες.

Υπενθυμίζεται πως το διάταγμα Τραμπ απαγορεύει την είσοδο στις ΗΠΑ σε πολίτες έξι κυρίως μουσουλμανικών χωρών για διάστημα 90 ημερών, καθώς και την είσοδο όλων των προσφύγων, ανεξαρτήτως εθνικότητας, για διάστημα 120 ημερών.

Το Ανώτατο Δικαστήριο επέτρεψε να εφαρμοστεί η απαγόρευση για όσους ξένους πολίτες «δεν έχουν εγκαθιδρύσει μια σχέση καλής πίστης με κάποιο πρόσωπο ή μια οντότητα στις ΗΠΑ». Επισημαίνεται πως στην απόφαση τρεις δικαστές έγραψαν ότι η γνώμη τους ήταν να τεθεί η απαγόρευση σε πλήρη ισχύ.

Η σημερινή απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου συνιστά αξιοσημείωτη νίκη για τον Τραμπ, δεδομένου ότι η εφαρμογή του διατάγματός του είχε ανασταλεί από πολλούς άλλους δικαστές, σε πρωτοβάθμια δικαστήρια και σε εφετεία.


Οι εννέα ανώτατοι δικαστές ωστόσο δέχτηκαν τη μερική εφαρμογή του και επιπροσθέτως δέχτηκαν να εξετάσουν το ζήτημα, γεγονός που σημαίνει ότι ο Τραμπ έχει την ευκαιρία να πετύχει άλλη μια, τελική, δικαστική νίκη που θα ακυρώνει τις προηγούμενες αποφάσεις.


Το δικαστήριο ανακοίνωσε ότι θα ακούσει τα επιχειρήματα περί της νομιμότητας του διατάγματος όταν ξεκινήσει η επόμενη δικαστική περίοδος, τον Οκτώβριο.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ