ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο δεν ακύρωσε τον αμφιλεγόμενο νόμο που απαγορεύει τις αμβλώσεις

ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο δεν ακύρωσε τον αμφιλεγόμενο νόμο που απαγορεύει τις αμβλώσεις Facebook Twitter
EPA
0

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ προσέφερε μια μεγάλη νίκη στους πολέμιους της άμβλωσης, αρνούμενο να αναστείλει την ισχύ νόμου που τέθηκε χθες σε εφαρμογή στο Τέξας και απαγορεύει την άμβλωση μετά την 6η εβδομάδα, ακόμα και σε περιπτώσεις βιασμού ή αιμομιξίας.

Το κορυφαίο όργανο της αμερικανικής δικαιοσύνης, διχασμένο, τέσσερα από τα εννέα μέλη του εναντιώθηκαν στην απόφαση, δεν αποφάνθηκε πάντως για το κατά πόσον ο νόμος είναι συνταγματικός. Επικαλέστηκε «περίπλοκα και νέα διαδικαστικά ζητήματα».

Η απόφαση χαρακτηρίζεται βαρύ πλήγμα στο συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα αυτό, καθώς ο νόμος, που πρακτικά απαγορεύει το 85 ως 90% των αμβλώσεων, παραμένει σε ισχύ στην πολιτεία.

Δεν είχε επιβληθεί ποτέ τέτοια απαγόρευση σε οποιαδήποτε αμερικανική πολιτεία από το 1973, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε στην υπόθεση Ρόου εναντίον Γουέιντ, καθιστώντας συνταγματικό δικαίωμα την πρόσβαση σε τέτοιες επεμβάσεις.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΡΑΜΠ ΔΙΑΦΘΟΡΑ

Διεθνή / Μπορεί να σταματήσει κανείς τη διαφθορά του Τραμπ;

Οι χρηματιστηριακές κινήσεις του προέδρου, το ταμείο των 1,8 δισ. δολαρίων για αποζημιώσεις σε υποτιθέμενα θύματα πολιτικών διώξεων και η πρωτοφανής ασυλία που του παραχωρήθηκε από την αμερικανική Εφορία αναδεικνύουν την ανάγκη για ριζική αναθεώρηση των κανόνων δεοντολογίας στις Ηνωμένες Πολιτείες
THE LIFO TEAM