ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε τη θανατική ποινή που επιβλήθηκε σε Αφροαμερικανό λόγω ρατσιστικής κατάθεσης

ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε τη θανατική ποινή που επιβλήθηκε σε Αφροαμερικανό λόγω ρατσιστικής κατάθεσης Facebook Twitter
0

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάσισε σήμερα υπέρ ενός Αφροαμερικανού που έχει καταδικαστεί σε θάνατο στην Πολιτεία του Τέξας, ο οποίος ζητούσε να ανασταλεί η ποινή του επειδή ο ίδιος ο συνήγορός του στη δίκη του κάλεσε έναν εμπειρογνώμονα που κατέθεσε ότι ο κατηγορούμενος ήταν πιο πιθανό να αποδειχθεί επικίνδυνος στο μέλλον επειδή είναι μαύρος.

Το δικαστήριο, με ψήφους 6 έναντι 2, έκρινε ότι ο θανατοποινίτης Ντουέιν Μπακ, 53 ετών, θα πρέπει να έχει την ευκαιρία να του επιβληθεί μια νέα ποινή.

Η Πολιτεία του Τέξας έχει εκτελέσει περισσότερους κρατούμενους από οποιαδήποτε άλλη τα τελευταία 40 χρόνια, μετά την επαναφορά της θανατικής ποινής στις ΗΠΑ.

Ο Μπακ καταδικάστηκε για τη δολοφονία της πρώην φίλης του μπροστά στα μάτια των παιδιών της, μετά από έναν διαπληκτισμό στο Χιούστον.

Ένας αστυνομικός κατέθεσε στη δίκη ότι μετά τη σύλληψή του ο Μπακ γελούσε και είπε ότι η φίλη του «πήρε αυτό που της άξιζε».

Ο κλινικός ψυχολόγος Γουόλτερ Κιχάνο, που κατέθεσε ως μάρτυρας της υπεράσπισης για την πιθανότητα να διαπράξει και άλλα αδικήματα ο κατηγορούμενος είπε ότι οι μαύροι και οι ισπανόφωνοι έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι επικίνδυνοι επειδή «υπερεκπροσωπούνται» μεταξύ των βίαιων παραβατών.

Ο αρχιδικαστής Τζον Ρόμπερτς σημείωσε ότι η κατάθεση αυτή ήταν σαφώς προκατειλημμένη, μολονότι αποτελούσε ένα πολύ μικρό τμήμα της διαδικασίας. «Ορισμένες τοξίνες είναι φονικές σε μικρές δόσεις», έγραψε στο σκεπτικό της απόφασης.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ: Οι ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον «ο ηλίθιος με το μπλοκ επιταγών»

Διεθνή / Τραμπ Τζούνιορ εναντίον Ουκρανίας: Οι ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον «ο ηλίθιος με το μπλοκ επιταγών»

Ο μεγαλύτερος γιος του Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση Ζελένσκι αλλά και στη στάση της Ευρώπης απέναντι στον πόλεμο, ενώ ανέφερε πως ο πατέρας δεν αποκλείεται να πάψει να στηρίζει την Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
ΣΚ - Πώς οι Μαλδίβες έγιναν – απροσδόκητα – ένας προσιτός προορισμός

Διεθνή / Πώς οι Μαλδίβες έγιναν απροσδόκητα ένας προσιτός προορισμός

Κάποτε ήταν προορισμός αποκλειστικά για υπερ - πλούσιους. Σήμερα οι Μαλδίβες προσφέρουν ένα πιο τοπικό και βιώσιμο μοντέλο τουρισμού, που αλλάζει το ποιοι μπορούν να ζήσουν την εμπειρία του «παραδείσου»
LIFO NEWSROOM
ΤΡΑΜΠ ΕΥΡΩΠΗ ΕΚΛΟΓΕΣ POLITICO

Διεθνή / «Ευρώπη πρόσεχε, έρχεται για τις εκλογές σου»: Ανάλυση Politico για το νέο δόγμα Τραμπ - Το ερώτημα που θέτει

«Η ''αποστολή'' του να αναμειχθεί στην ευρωπαϊκή πολιτική θα πρέπει να τρομοκρατήσει Στάρμερ, Μακρόν και Μερτς» σχολιάζει το Politico ενώ αναρωτιέται αν «θα αντιδράσει κάποιος από αυτούς»
LIFO NEWSROOM
Από τη «Λολίτα» στο «Λολίτα εξπρές»: Η σχέση του Έπσταϊν με τον εκδότη του περιβόητου βιβλίου του Ναμπόκοφ

Διεθνή / Από τη «Λολίτα» στο «Λολίτα εξπρές»: Η σχέση του Έπσταϊν με τον εκδότη του περιβόητου βιβλίου του Ναμπόκοφ

Αναζητώντας υλικό για τη βιογραφία του Τζορτζ Γουάιντενφελντ, ο ιστορικός Τόμας Χάρντινγκ ανακάλυψε επιστολές που αντάλλαξαν ο Βρετανός μεγαλοεκδότης, η Γκισλέν Μάξγουελ και ο Έπσταϊν, το ιδιωτικό τζετ του οποίου λεγόταν «Lolita Express».
LIFO NEWSROOM
Η Κίνα προειδοποιεί τα διεθνή ΜΜΕ για τη φωτιά στο Χονγκ Κονγκ: «Μην διαδίδετε συκοφαντίες»

Διεθνή / Η Κίνα προειδοποιεί τα διεθνή ΜΜΕ για τη φωτιά στο Χονγκ Κονγκ: «Μην διαδίδετε συκοφαντίες»

To Γραφείο για την Προστασία της Εθνικής Ασφάλειας κάλεσε έναν αριθμό μη προσδιορισμένων μέσων ενημέρωσης, επικρίνοντας την κάλυψη της πυρκαγιάς που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 159 άτομα στο πολυώροφο συγκρότημα κατοικιών Wang Fuk Court
LIFO NEWSROOM