Ινδονησία: Ανησυχία για ηφαιστειακή δραστηριότητα, απομακρύνθηκαν κάτοικοι χωριού

Ινδονησία: Ηφαιστειακές εκρήξεις αύξησαν το επίπεδο συναγερμού Facebook Twitter
Φωτ. Αρχείου
0

Ανησυχία προκαλούν οι πληροφορίες από την Ινδονησία για έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα στην περιοχή. 

Αξιωματούχοι του Κέντρου Ηφαιστειολογίας και Αντιμετώπισης Γεωλογικών Καταστροφών της Ινδονησίας παρατήρησαν αυξημένα επίπεδα ηφαιστειακής δραστηριότητας στο ηφαίστειο Karangetang, που βρίσκεται στο νησί Siau στην επαρχία North Sulawesi, από τις 10 Φεβρουαρίου.

Ένα νέο εκρηκτικό επεισόδιο ξεκίνησε στο ηφαίστειο στις 8 Φεβρουαρίου και είχε προηγηθεί αύξηση της σεισμικής δραστηριότητας. Οι ροές λάβας υφίστανται αναφέρουν οι ειδικοί και έχουν επεκταθεί έως και 1.750 μέτρα στον δυτικό τομέα και έως και 1.000 μέτρα στον ανατολικό και νοτιοανατολικό τομέα.

Η αυξημένη ηφαιστειακή δραστηριότητα ώθησε τις αρχές να απομακρύνουν 73 άτομα από το χωριό Ντομπάσε. Περαιτέρω εκκενώσεις είναι πιθανές τις επόμενες ημέρες. Οι αρχές αύξησαν το επίπεδο συναγερμού για το Karangetang στο επίπεδο 3 (το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο σε μια τετραβάθμια κλίμακα) από τις 8 Φεβρουαρίου.

Οι κάτοικοι της περιοχής καλούνται να αποφεύγουν μια περιοχή σε ακτίνα 2,5 χιλιομέτρων από τον κύριο κρατήρα, η οποία επεκτείνεται σε 3,5 χιλιόμετρα στον νότιο-νοτιοανατολικό τομέα. Πρόσθετη ηφαιστειακή δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει σεισμική δραστηριότητα χαμηλού επιπέδου, σύννεφα τέφρας και κατολισθήσεις στη γύρω περιοχή.

Το όρος Karangetang είναι το πιο ενεργό ηφαίστειο στην Ινδονησία και εκρήγνυται σχεδόν κάθε χρόνο.

Πέραν αυτού όμως, πληροφορίες αναφέρονται και σε ηφαιστειακή δραστηριότητα η οποία φέρεται να καταγράφηκε τις τελευταίες μέρες στο ηφαίστειο στο όρος Merapi, στην Κεντρική Ιάβα. 

Ο πάροχος υπηρεσιών αεροναυτιλίας Ινδονησίας (LPPNPI) ή Airnav indonesia σε σχετική ενημέρωση για τον αντίκτυπο της έκρηξης του όρους Merapi στην αεροπορική δραστηριότητα στη γύρω περιοχή ανέφερε πως δεν επηρέασε τις υπηρεσίες αεροναυτιλίας. Είπε ακόμη ότι οι δραστηριότητες πλοήγησης στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Γιογκιακάρτα (YIA) και σε άλλα γύρω αεροδρόμια, συμπεριλαμβανομένου του αεροδρομίου Adi Sucipto της Γιογκιακάρτα και του αεροδρομίου Adisumarmo του Σόλο, δεν έχουν ανασταλεί.

Ωστόσο, υπάρχει διαρκής ενημέρωση από τους αρμόδιους φορείς, ιδίως το Γραφείο Μετεωρολογίας, Κλίματος και Γεωφυσικής (BMKG), το Τμήμα Αεροναυτιλίας του Υπουργείου Μεταφορών και άλλες αρμόδιες υπηρεσίες της χώρας.  H AirNav δηλώνει έτοιμη με εναλλακτικές διαδρομές πτήσης, εάν αυτό καταστεί απαραίτητο, προκειμένου να αποτρέψει τα αεροσκάφη από τη διασπορά ηφαιστειακής τέφρας.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

FT: Ελλάδα και Ισπανία πιέζονται για να παραχωρήσουν αντιαεροπορικά στην Ουκρανία

Διεθνή / FT: Ελλάδα και Ισπανία πιέζονται να δωρίσουν στην Ουκρανία αντιαεροπορικά Patriot και S-400

Η Ουκρανία ενδιαφέρεται ιδιαιτέρως για τα συστήματα S-300 που διατηρεί η Ελλάδα, καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις τα έχουν ήδη στο οπλοστάσιο τους και έχουν εμπειρία στον χειρισμό τους
NEWSROOM
«Μπριζίτ, μια ελεύθερη γυναίκα»: Η ζωή της Πρώτης Κυρίας της Γαλλίας γίνεται τηλεοπτική σειρά

Διεθνή / «Μπριζίτ, μια ελεύθερη γυναίκα»: Η ζωή της Πρώτης Κυρίας της Γαλλίας γίνεται τηλεοπτική σειρά

Σε έξι επεισόδια των 45 λεπτών θα προβληθεί η παραμυθένια ζωή της Μπριζίτ Μακρόν - Από καθηγήτρια του Εμανουέλ Μακρόν σε λύκειο της Αμιέν, στο Ελιζέ ως Πρώτη Κυρία της Γαλλίας
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ