Τουλάχιστον 14 άμαχοι και ένα άτομο από την ασφάλεια σκοτώθηκαν κατά λάθος όταν οι ινδικές δυνάμεις άνοιξαν αδιάκριτα πυρά στην πολιτεία Nagaland.

 

Ο Ινδός υπουργός Εσωτερικών Amit Shah εξέφρασε την «οδύνη» του για την είδηση ​​του θανάτου του άμαχου πληθυσμού, αργά το βράδυ του Σαββάτου.


Ο επικεφαλής τοπικός κυβερνήτης της Nagaland, Neiphiu Rio, δήλωσε στο Reuters ότι θα διεξαχθεί έρευνα και θα τιμωρηθούν οι ένοχοι για το περιστατικό, το οποίο απέδωσε σε αποτυχία στο τμήμα των πληροφοριών.

 

Τουλάχιστον 12 πολίτες και ορισμένα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας τραυματίστηκαν στην επίθεση, σύμφωνα με αξιωματούχο του ομοσπονδιακού υπουργείου Άμυνας.


Οι ντόπιοι στο Nagaland έχουν κατηγορήσει συχνά τις δυνάμεις ασφαλείας ότι στοχεύουν λανθασμένα αθώους άμαχους, κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεών τους κατά των ανταρτών.

 

Το περιστατικό έλαβε χώρα μέσα και γύρω από το χωριό Oting στην περιοχή Mon, στα σύνορα με τη Μιανμάρ, κατά τη διάρκεια επιχείρησης κατά της εξέγερσης που διεξήχθη από μέλη των Assam Rifles, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της αστυνομίας που εδρεύει στο Nagaland.

 

Οι πυροβολισμοί ξεκίνησαν όταν ένα φορτηγό που μετέφερε τουλάχιστον 30 εργάτες στο ανθρακωρυχείο περνούσε από την περιοχή του στρατοπέδου των Assam Rifles.

 

«Οι στρατιώτες είχαν πληροφορίες σχετικά με κάποιο κίνημα μαχητών στην περιοχή και βλέποντας το φορτηγό μπέρδεψαν τους ανθρακωρύχους με αντάρτες και άνοιξαν πυρ σκοτώνοντας έξι εργάτες», είπε στο Reuters ο ανώτερος αξιωματούχος της αστυνομίας.

 

«Αφού διαδόθηκε η είδηση για τους ​​πυροβολισμούς στο χωριό, εκατοντάδες ντόπιοι περικύκλωσαν τον καταυλισμό. Έκαψαν οχήματα των Assam Rifles και συγκρούστηκαν με τους στρατιώτες χρησιμοποιώντας όπλα», πρόσθεσε.

 

Μέλη των Assam Rifles αντεπιτέθηκαν και στη δεύτερη επίθεση οκτώ ακόμη άμαχοι και ένα μέλος των δυνάμεων ασφαλείας έπεσαν νεκροί, είπε ο αξιωματούχος.

 

Τα τελευταία χρόνια η Ινδία προσπάθησε να πείσει τη Μιανμάρ να εκδιώξει τους αντάρτες από τις βάσεις στις πυκνές ζούγκλες της περιοχής, που συνορεύει με το Nagaland, το Manipur και το Arunachal Pradesh.

 

Με πληροφορίες του Reuters