Ινδία: Γυναίκες «εξετάστηκαν για εγκυμοσύνη» για να διαπιστωθεί αν είναι κατάλληλες για εργασία

Ινδία: Γυναίκες «εξετάστηκαν για εγκυμοσύνη» για να διαπιστωθεί αν είναι κατάλληλες για εργασία Facebook Twitter
0

Οι ινδικές αρχές ερευνούν καταγγελίες πως δεκάδες γυναίκες αναγκάστηκαν να κάνουν γυναικολογικά τεστ για να αποδείξουν πως είναι κατάλληλες για εργασία. 

Οι γυναίκες, όλες τους ασκούμενες σε κρατικά γραφεία της πόλης Σουράτ, δήλωσαν πως τις έλεγξαν επίσης για εγκυμοσύνη. Η πρώτη επίσημη σχετική αναφορά αναμένεται σε 15 ημέρες.

Το νέο περιστατικό έρχεται λίγες ημέρες μετά τις καταγγελίες φοιτητριών που ζούσαν σε χόστελ της Γκουτζαράτ, οι οποίες υποστήριξαν ότι τις ανάγκασαν να βγάλουν το εσώρουχό τους ώστε να αποδείξουν πως δεν έχουν έμμηνο ρύση. 

Η νέα καταγγελία έγινε την Πέμπτη από ένα σωματείο εργαζομένων της Σουράτ, δημοτικό οργανισμό όπου εργάζονταν οι περίπου 100 γυναίκες.

Σύμφωνα με το σωματείο, το περιστατικό συνέβη στην διάρκεια εξετάσεων υγείας σε ένα κρατικό νοσοκομείο. Οι εξετάσεις είναι υποχρεωτικές για οποιονδήποτε επιθυμεί να συνεχίσει να εργάζεται μετά την τριετή πρακτική άσκηση.

Οι γυναίκες υποστηρίζουν πως τις εξανάγκασαν να σταθούν όλες μαζί γυμνές σε ένα δωμάτιο, σε ομάδες των δέκα, κάνοντάς τους «τεστ με δάχτυλο», τα οποία πραγματοποίησαν γυναίκες γιατροί. Οι ίδιες προσθέτους πως η πόρτα του δωματίου δεν ήταν καλά κλεισμένη και πως μια κουρτίνα «ήταν το μοναδικό πράγμα που εμπόδισε όσους βρίσκονταν απ' έξω να τις δουν».

Το σωματείο τους ξεκαθάρισε πως δεν είναι αντίθετο με τους ελέγχους, αλλά τις «απαράδεκτες» μεθόδους που χρησιμοποιεί το νοσοκομείο.

«Δεν έχω ακούσει ποτέ τέτοιο τεστ σε γυναίκες υπαλλήλους πουθενά», είπε η επικεφαλής του σωματείου, Ahmed Shaikh, σε συνέντευξη στους Times of India.«Αν είχαν οποιαδήποτε αμφιβολία για την υγεία ενός εργαζομένου, θα έπρεπε να κάνουν τις εξετάσεις με αποδεκτό τρόπο», πρόσθεσε.

Η επικεφαλής του νοσοκομείου δήλωσε από την πλευρά της πως μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερα από 4.000 τέτοιου είδους τεστ «χωρίς το παραμικρό παράπονο». «Ακολουθούμε όλους τους κανόνες και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία σχετικά», εξήγησε.

Κρατική υπάλληλος, που ζήτησε να μην αποκαλυφθεί το όνομά της, είπε στους Times of India πως έκανε τις συγκεκριμένες εξετάσεις πριν από περίπου 20 χρόνια, αλλά δεν περιελάμβαναν γυναικολογικά τεστ. 

Οι αρμόδιες αρχές της Σουράτ διέταξαν έρευνα για το φερόμενο περιστατικό, ενώ ο δήμαρχος της πόλης χαρακτήρισε το ζήτημα «πολύ σοβαρό». «Θα προχωρήσουμε σε αυστηρές κυρώσεις αν οι ισχυρισμοί των γυναικών αποδειχθούν αληθείς», σχολίασε ο ίδιος.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η τελευταία αποστολή του Ντράγκι: Αρκεί 1,2 τρισ. ευρώ για να σωθεί η Ευρώπη;

Διεθνή / Η τελευταία αποστολή του Ντράγκι: Αρκούν 1,2 τρισ. ευρώ για να σωθεί η Ευρώπη;

Ο Μάριο Ντράγκι επιστρέφει με σχέδιο αναγέννησης της ευρωπαϊκής οικονομίας. Νέος ευρωπαϊκός προϋπολογισμός, κλιματική κρίση, άμυνα και η μάχη για την ανταγωνιστικότητα της Ε.Ε. – όλα κρέμονται από μια πολιτική ισορροπία.
LIFO NEWSROOM
Σκοτώθηκε στα 114 ο γηραιότερος μαραθωνοδρόμος στον κόσμο - Τον πάτησε αυτοκίνητο

Διεθνή / Νεκρός στα 114 του ο γηραιότερος μαραθωνοδρόμος στον κόσμο - Τον παρέσυρε αυτοκίνητο

Ο Fauja Singh παρασύρθηκε από οδηγό στο χωριό του στην Ινδία - «Να τρώτε λιγότερο, να τρέχετε περισσότερο και να είστε χαρούμενοι. Αυτό είναι το μυστικό της μακροζωίας» είπε ο «τυφώνας με το τουρμπάνι» σε πρόσφατη συνέντευξη
LIFO NEWSROOM
Κύπρος: 51 χρόνια από το πραξικόπημα που άνοιξε τον δρόμο στην τουρκική εισβολή

Διεθνή / Κύπρος: 51 χρόνια από το πραξικόπημα που άνοιξε τον δρόμο στην τουρκική εισβολή

Η ντε φάκτο διχοτόμηση του νησιού διατηρείται μέχρι σήμερα, με τη Βόρεια Κύπρο να τελεί υπό τουρκική στρατιωτική κατοχή και τη «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» να αναγνωρίζεται διεθνώς μόνο από την Άγκυρα.
LIFO NEWSROOM
Η Γαλλία δηλώνει διατεθειμένη να συζητήσει επανορθώσεις για τις αποικιακές σφαγές στον Νίγηρα

Διεθνή / Η Γαλλία δηλώνει διατεθειμένη να συζητήσει επανορθώσεις για τις αποικιακές σφαγές στον Νίγηρα

Περισσότερο από έναν αιώνα μετά τη σφαγή εκατοντάδων ανθρώπων και τη λεηλασία ολόκληρων κοινοτήτων στη Νίγηρα, η Γαλλία δηλώνει για πρώτη φορά διατεθειμένη να συνομιλήσει για ιστορική αποκατάσταση, χωρίς ωστόσο να αναγνωρίζει επίσημα ευθύνη
LIFO NEWSROOM