Ινδία: Βίαιο επεισόδιο στα σύνορα με την Κίνα, νεκροί 3 Ινδοί στρατιώτες

Ινδία: Βίαιο επεισόδιο στα σύνορα με την Κίνα, νεκροί 3 Ινδοί στρατιώτες Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου EPA
0

Η Ινδία ανακοίνωσε ότι 3 στρατιώτες της σκοτώθηκαν σε «βίαιη αντιπαράθεση» με κινεζικά στρατεύματα, σε διαφιλονικούμενη περιοχή στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών.

Πρόκειται για τις πρώτες απώλειες που αναφέρει ο ινδικός στρατός από αντιπαράθεση μεταξύ των δύο χωρών, έπειτα από 53 χρόνια. Πηγές της ινδικής κυβέρνησης ανέφεραν ότι δεν εκτοξεύθηκαν πυρά, αλλά ξέσπασε μάχη σώμα με σώμα ανάμεσα στις δυο πλευρές. Στρατιώτες χρησιμοποίησαν κλομπ και να εκσφενδόνισαν πέτρες, με αποτέλεσμα να υπάρξουν οι απώλειες.

«Κατά τη διαδικασία αποκλιμάκωσης στην κοιλάδα Γκαλουάν, που είναι σε εξέλιξη, σημειώθηκε βίαιη αντιπαράθεση στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας με απώλειες και στις δύο πλευρές», ανέφερε ανακοίνωση ο ινδικός στρατός, σημειώνοντας ότι οι δικές του απώλειες αφορούν έναν αξιωματικό και δύο στρατιώτες. Ο αξιωματικός που σκοτώθηκε είχε τον βαθμό του συνταγματάρχη, σύμφωνα με πληροφορίες.

Η Κίνα κατηγόρησε την Ινδία για το επεισόδιο και την κάλεσε να μην αναλάβει μονομερή δράση και να μην προκαλέσει ταραχές. Εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι υπήρξε σοβαρή παραβίαση της συναίνεσης που είχε επιτευχθεί μεταξύ των δύο χωρών και έκανε λόγο για πρόκληση και επίθεση των ινδικών στρατευμάτων.

«Αυτό που είναι σοκαριστικό είναι πως στις 15 Ιουνίου, η ινδική πλευρά παραβίασε σοβαρά τη συναίνεσή μας και διέσχισε δύο φορές τη συνοριακή γραμμή και επιτέθηκε στις κινεζικές δυνάμεις, προκαλώντας μια βίαιη φυσική αντιπαράθεση ανάμεσα στις δύο συνοριακές δυνάμεις», δήλωσε ο Ζιάο Λιζιάν. «Η Κίνα εκφράζει την ισχυρή αντίθεσή της και προβαίνει σε αυστηρά διαβήματα προς την ινδική πλευρά», συμπλήρωσε.

Ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας Global Times- που ελέγχεται από την κυβέρνηση- ανέφερε πως η κινεζική πλευρά υπέστη απώλειες, αν και δεν είναι σαφές αν πρόκειται για νεκρούς ή τραυματίες.

Η Κίνα και η Ινδία έχουν εμπλακεί σε μια αντπαράθεση στην κοιλάδα Γκαλουάν, στα δυτικά Ιμαλάια εδώ και εβδομάδες και η μία χώρα κατηγορεί την άλλη για παράνομη είσοδο στο έδαφός της. Τις τελευταίες δέκα ημέρες γίνονται συνομιλίες για την αποχώρηση εκατοντάδων στρατιωτών που αναπτύχθηκαν στην απομακρυσμένη περιοχή, αλλά χωρίς σημαντική πρόοδο.

Η Ινδία και η Κίνα ενεπλάκησαν σε έναν σύντομο μεθοριακό πόλεμο το 1962 και δεν μπόρεσαν να διευθετήσουν τη συνοριακή τους διαφορά παρά τις συνομιλίες δύο δεκαετιών. Συνοριοφρουροί εμπλέκονταν σε αψιμαχίες, ακόμη και γρονθοκοπήματα, όταν περίπολοι αντιπαρατίθεντο, αλλά δεν υπήρξαν απώλειες ζωής στα σύνορα μετά το ξέσπασμα αιματηρών συγκρούσεων στα ανατολικά Ιμαλάια το 1967.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ