Ινδία: Απόφαση - σταθμός του Ανώτατου Δικαστηρίου για την ανέλιξη των γυναικών στα υψηλά στρατιωτικά κλιμάκια

India Opens Its Highest Military Ranks to Women After Lengthy Fight Facebook Twitter
Άλλη μια απόφαση υπέρ της εργασιακής ισότητας γυναικών και ανδρών στην Ινδία - Φωτογραφία αρχείου: ΑΡ
0

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας έδωσε «πράσινο» φως για τη διεκδίκηση στρατιωτικής σταδιοδρομίας στα υψηλότερα κλιμάκιας για τις γυναίκες, απόφαση ορόσημο σε μια χώρα όπου η ανισότητα φύλων είναι πανταχου παρούσα. 


Το δικαστήριο έδωσε εντολή στην κυβέρνηση να επιτρέψει σε γυναίκες, για πρώτη φορά τον προσεχή Νοέμβριο, να δώσουν εξετάσεις εισαγωής στην κορυφαία στρατιωτική ακαδημία απ'όπου βγαίνουν τα διοικητικά στελέχη στρατού, ναυτικού και αεροπορίας. Παρότι το δικαστήριο επιτρέπει στην ινδική κυβέρνηση να συνεχίζει να αποκλείει τις γυναίκες από τους περισσότερους ρόλους μάχης, ενθαρρύνει πιο πολλές γυναίκες να κυνηγήσουν καριέρα στον στρατό. 

«Μας δίνει μια αίσθηση νίκης. Άνοιξαν άλλο ένα παράθυρο προς την ισότητα με τους άνδρες» ανέφερε η Αντζού Μπαλά, απόστρατη ταγματάρχης στον ινδικό στρατό. 


Επιπλέον, η απόφαση θα τους δώσει νομικό έρεισμα στη μάχη τους για ίση πρόσβαση στις θέσεις μάχης. 


Οι γυναίκες αποτελούν ένα ελάχιστο μέρος μεταξύ του 1,3 εκατομυρίου ανθρώπων που υπηρετούν στις ινδικές ένοπλες δυνάμεις. Μπορούν να υπηρετούν ως αξιωματικοί, ωστόσο η ανέλιξή τους είναι περιορισμένη καθώς δεν μπορούν να γίνουν δεκτές στην ελίτ στρατιωτική ακαδημία - την ώρα που παρόμοιες σχολές στις ΗΠΑ, όπως η Ναυτική Ακαδημία και η αμερικανική Σχολή Ικάρων, άρχισαν να δέχονται γυναίκες το 1976

Οι Ινδές υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας τους από τη βρετανική αποικιοκρατία. Αξιοποιήθηκαν ως νοσοκόμες κατά τη διάρκεια των δύο Παγκόσμιων Πολέμων, ενώ το 2007, υπηρέτησαν για πρώτη φορά ως γυναικεία ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβερία. 

Με μόλις το 9% των γυναικών σε ηλικία εργασίας να έχουν δουλειά, σύμφωνα με το Κέντρο Παρακολούθησης της Ινδικής Οικονομίας, οι γυναίκες σε ολόκληρη τη χώρα πιέζουν για περισσότερο χώρο και ευκαιρίες στην αγορά εργασίας. 

Με πληροφορίες από New York Times

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η διάδοχος του θρόνου της Ολλανδίας, πριγκίπισσα Αμαλία, «κρυβόταν» για ένα χρόνο στην Ισπανία

Διεθνή / Η διάδοχος του θρόνου της Ολλανδίας, πριγκίπισσα Αμαλία, «κρυβόταν» για ένα χρόνο στην Ισπανία

Την αποκάλυψη έκανε ο βασιλιάς Βίλεμ Αλεξάντερ κατά την διάρκεια ομιλίας του σε δείπνο προς τιμήν του βασιλικού ζεύγους της Ισπανίας - Η πριγκίπισσα Αμαλία δεχόταν απειλές από τον χώρο του οργανωμένου εγκλήματος
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Γαλλία: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών «ο άνθρωπος με τα τρία πρόσωπα»

Διεθνή / Γαλλία: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών «ο άνθρωπος με τα τρία πρόσωπα»

Το 2018 ο 49χρονος Ζερόμ Αμόν, έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που έχει υποβληθεί σε δύο μεταμοσχεύσεις στο πρόσωπο - Η τραγική ιστορία της ζωής του ανθρώπου, που το όνειρό του ήταν να μπορεί να δουλέψει
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ