No.1

Ήχησαν οι σειρήνες στο Ισραήλ: Εξερράγη πύραυλος κοντά σε πυρηνικό αντιδραστήρα

Ήχησαν οι σειρήνες στο Ισραήλ: Εξερράγη πύραυλος κοντά σε πυρηνικό αντιδραστήρα Facebook Twitter
GETTY IMAGES (Φωτογραφία αρχείου)
0

Συριακός πύραυλος επιφανείας-αέρος εξερράγη στο νότιο Ισραήλ, ενεργοποιώντας τις σειρήνες της αεράμυνας στην περιοχή Νεγκέβ, κοντά στην ισραηλινή πυρηνική εγκατάσταση στη Ντιμόνα, που περιβάλλεται από καθεστώς άκρας μυστικότητας.

ΠΡος το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς ή υλικές ζημιές στο Ισραήλ. Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως σε αντίποινα για το συμβάν εξαπέλυσε νέες επιδρομές στη Συρία εναντίον συστοιχιών αντιαεροπορικών πυραύλων, συμπεριλαμβανομένης αυτής που εκτόξευσε τον πύραυλο που εξερράγη στην ισραηλινή επικράτεια.

Το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε ότι η αντιαεροπορική άμυνα αναχαίτισε ισραηλινή επιδρομή με στόχο θέσεις σε προάστια της Δαμασκού. Σύμφωνα με το πρακτορείο, «καταρρίφθηκαν οι περισσότεροι» από τους πυραύλους που εκτοξεύθηκαν από τα ισραηλινά μαχητικά. Ωστόσο τέσσερις στρατιώτες τραυματίστηκαν και υπήρξαν υλικές ζημιές, σύμφωνα με το SANA.

Αποστάτης του συριακού στρατού τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ανέφερε ότι οι ισραηλινές επιδρομές είχαν στόχο θέσεις κοντά στην πόλη Ντουμάιρ, 40 χιλιόμετρα βόρεια της Δαμασκού, όπου είναι παρούσες παραστρατιωτικές ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν. Πρόκειται για περιοχή που έχει βομβαρδιστεί επανειλημμένα από την ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού, ο πύραυλος που εξερράγη εντός ισραηλινής επικράτειας είχε εκτοξευθεί στη διάρκεια προηγούμενης επιδρομής, αλλά έχασε τον στόχο και έφθασε ως την περιοχή Ντιμόνα. Πάντα κατά τον εκπρόσωπο, ο πύραυλος αυτός εκτοξεύθηκε από συστοιχία SA-5 (σ.σ. ο κωδικός NATO για το σοβιετικό αντιαεροπορικό σύστημα S-200). Εξερράγη περίπου 30 χιλιόμετρα από τον πυρηνικό αντιδραστήρα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ρεπόρτερ του Reuters που βρισκόταν περίπου 90 χιλιόμετρα βόρεια από τη Ντιμόνα άκουσε τον κρότο έκρηξης μερικά λεπτά προτού ο ισραηλινός στρατός αναφέρει μέσω Twitter πως ενεργοποιήθηκαν οι σειρήνες της αεράμυνας στην περιοχή.

Ισραηλινά ΜΜΕ αναφέρουν εδώ κι εβδομάδες ότι η αντιαεροπορική άμυνα γύρω από την πυρηνική εγκατάσταση στην Ντιμόνα και στην πόλη Εϊλάτ, όπου βρίσκεται λιμάνι που βρέχεται από την Ερυθρά Θάλασσα, ενισχύεται εν αναμονή πιθανής επίθεσης με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ή με UAV από δυνάμεις που υποστηρίζονται από το Ιράν, πιθανόν ακόμη και από την Υεμένη.

Η ένταση ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν, ορκισμένους εχθρούς, παραμένει μεγάλη, ιδίως έπειτα από πρόσφατη έξαρση επιχειρήσεων δολιοφθοράς για τις οποίες η μια πλευρά κατηγορεί την άλλη. Πάντως στην περίπτωση του συριακού αντιαεροπορικού πυραύλου προφανώς «δεν υπήρχε πρόθεση να χτυπηθεί ο πυρηνικός αντιδραστήρας στη Ντιμόνα», δήλωσε ο Χιντάι Ζίλμπερμαν, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

Με πληροφορίες από Reuters και ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

No.1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΤΑΛΙΜΠΑΝ ΠΟΛΕΜΟΣ

Διεθνή / Το Πακιστάν κηρύσσει «ανοιχτό πόλεμο» μετά τους βομβαρδισμούς μεγάλων πόλεων στο Αφγανιστάν

«Η υπομονή μας έχει εξαντληθεί», ξεκαθάρισε ο υπουργός Άμυνας του Πακιστάν μετά τις επιθέσεις - Ο πρωθυπουργός της χώρας διαμηνύει ότι δε θα υπάρξει καμία υποχώρηση στην υπεράσπιση της πατρίδας
THE LIFO TEAM
Ο Έπσταϊν επιχείρησε να αγοράσει παλάτι στο Μαρόκο μία ημέρα πριν συλληφθεί το 2019

Διεθνή / Ο Έπσταϊν επιχείρησε να αγοράσει παλάτι στο Μαρόκο μία ημέρα πριν συλληφθεί το 2019

Mέσα ενημέρωσης στο Μαρόκο είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι ο Έπσταϊν ενδέχεται να έβλεπε τη χώρα ως ασφαλές καταφύγιο, δεδομένου ότι δεν υφίσταται συμφωνία έκδοσης με τις ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΗΠΑ ΠΡΕΣΒΗΣ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Ισραήλ: «Όσοι θέλουν να φύγουν να το κάνουν ΣΗΜΕΡΑ» λέει ο Αμερικανός πρέσβης στο προσωπικό

Εντείνεται η ανησυχία για πιθανό πλήγμα κατά του Ιράν - Ο πρέσβης υπογράμμισε ότι όσοι θέλουν να αποχωρήσουν θα πρέπει να οργανώσουν γρήγορα τα σχέδιά τους, καθώς δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρχουν πτήσεις τις επόμενες ημέρες
THE LIFO TEAM