Ηχηρή παρέμβαση Μακρόν για μια «ευρωπαϊκή αναγέννηση»

Ηχηρή παρέμβαση Μακρόν για μια «ευρωπαϊκή αναγέννηση» Facebook Twitter
ΕΡΑ
1

Με άρθρο που δημοσιεύεται σε εφημερίδες των κρατών μελών της ΕΕ ο Εμανουέλ Μακρόν παρουσίασε τις ιδέες του για μια «ευρωπαϊκή αναγέννηση» ενόψει των ευρωεκλογών.

Χαρακτηρίζοντας τις εκλογές αποφασιστικές και προειδοποιώντας για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, το άρθρο του στοχεύει να αποτελέσει μια αφύπνιση για την Ένωση, καθώς επιδιώκει να προωθήσει θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Σε λίγες εβδομάδες, οι ευρωεκλογές θα είναι αποφασιστικές για το μέλλον της ηπείρου μας. Η Ευρώπη δεν ήταν ποτέ τόσο απαραίτητη έπειτα από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο όσο είναι σήμερα, ακόμη και αν η Ευρώπη ποτέ δεν βρέθηκε σε τέτοιο κίνδυνο», έγραψε ο Μακρόν σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε σε εφημερίδες από την βρετανική Guardian, την Die Welt στην Γερμανία μέχρι την El Pais στην Ισπανία.

«Ο εθνικισμός δεν προσφέρει τίποτε. Είναι ένα σχέδιο απόρριψης», ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος.

Ο Γάλλος πρόεδρος παρουσιάζει στο άρθρο του σειρά προτάσεων που στόχο έχουν την προστασία και την υπεράσπιση των Ευρωπαίων πολιτών, δίνοντας παράλληλα στο μπλοκ μια νέα ώθηση ενώπιον του παγκόσμιου ανταγωνισμού.

Οι προτάσεις περιλαμβάνουν τη θέσπιση μιας ευρωπαϊκής υπηρεσίας για την προστασία δημοκρατιών που θα παρέχει ειδικούς για τη διαφύλαξη εκλογών από χειραγώγηση και απαγόρευση χρηματοδότησης ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων από ξένες δυνάμεις.

Ο Γάλλος πρόεδρος επίσης προτείνει την επανεξέταση του συστήματος Σένγκεν και τη δημιουργία μιας κοινής συνοριοφυλακής και μιας ευρωπαϊκής υπηρεσίας ασύλου.

Με σύνθημα για τις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου, μια «Ευρώπη που προστατεύει», ο Γάλλος ηγέτης επιδιώκει να πείσει τους ψηφοφόρους με σχέδια που στοχεύουν στην μεταρρύθμιση των ευρωπαϊκών πολιτικών για το εμπόριο, τον ανταγωνισμό, το κλίμα και για τις ψηφιακές τεχνολογίες, περιλαμβάνοντας τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής τράπεζας για το κλίμα η οποία θα χρηματοδοτεί την οικολογική μετάβαση.

Επίσης παροτρύνει την απαγόρευση δραστηριοποίησης επιχειρήσεων που απειλούν στρατηγικά συμφέροντα της Ευρώπης και κάλεσε για μια πολιτική του τύπου πρώτα η Ευρώπη, όπως αυτή των ΗΠΑ και της Κίνας.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών να πείσει τους Ευρωπαίους πολίτες να μην στηρίξουν τις εθνικιστικές δυνάμεις, ο Μακρόν επίσης κάλεσε τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και κράτη να συμμετάσχουν σε ένα «Συνέδριο για την Ευρώπη», έως το τέλος του χρόνου. Αντικείμενο του συνεδρίου αυτού θα είναι προτάσεις για αλλαγές στο πολιτικό σχέδιο της Ένωσης, χωρίς ταμπού, και θα περιλαμβάνει την επανεξέταση υφισταμένων συνθηκών.

«Σε αυτή την Ευρώπη, οι πολίτες θα έχουν πάρουν πραγματικά πίσω τον έλεγχο της τύχης τους. Σε αυτή την Ευρώπη, η Βρετανία, είμαι βέβαιος, θα βρει την θέση της», έγραψε ο Μακρόν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντόναλντ Τραμπ: Υπέγραψε νομοσχέδιο που υποχρεώνει την αποκάλυψη περισσότερων εγγράφων για τον Έπσταϊν

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Υπέγραψε νομοσχέδιο που υποχρεώνει την αποκάλυψη περισσότερων εγγράφων για τον Έπσταϊν

«Ίσως η αλήθεια για αυτούς τους Δημοκρατικούς και τις σχέσεις τους με τον Τζέφρι Έπσταϊν να αποκαλυφθεί σύντομα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος σε ανάρτηση του στην πλατφόρμα Truth Social
LIFO NEWSROOM
Γάζα: «Κοιτάξτε μας με έλεος» - Η δραματική έκκληση των Παλαιστινίων υπό τον φόβο του επερχόμενου σκληρού χειμώνα

Διεθνή / Γάζα: «Κοιτάξτε μας με έλεος» - Η δραματική έκκληση των Παλαιστινίων υπό τον φόβο του επερχόμενου σκληρού χειμώνα

Πάνω από 2 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι στη Γάζα, παρότι επέζησαν του διετούς πολέμου, εξακολουθούν να βρίσκονται αντιμέτωποι με μια ανθρωπιστική κρίση
LIFO NEWSROOM
Ο Λευκός Οίκος υπερασπίζεται το «Quiet piggy» του Τραμπ σε δημοσιογράφο: «Ό,τι δίνεις, παίρνεις»

Διεθνή / «Ό,τι δίνεις, παίρνεις»: Ο Λευκός Οίκος υπερασπίζεται το «Quiet piggy» του Τραμπ σε δημοσιογράφο

Όταν η δημοσιογράφος Κάθριν Λούσι ρώτησε τον Τραμπ για τα λεγόμενα αρχεία Έπσταϊν, εκείνος τη διέκοψε απότομα, δείχνοντάς την με το δάχτυλο και λέγοντας: «Quiet — quiet, piggy»
LIFO NEWSROOM
Πίτερ Ηλιάδης: Ο Έλληνας «βασιλιάς» των strip clubs του Λας Βέγκας πέθανε στα 92

Διεθνή / Πίτερ Ηλιάδης: Ο Έλληνας «βασιλιάς» των strip clubs του Λας Βέγκας πέθανε στα 92

Γεννήθηκε το 1933 ως Αριστοτέλης Ηλιάδης στην Αγία Κυριακή Καστοριάς και μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες στα 18 του, φτάνοντας στη Νέα Υόρκη μέσω Έλις Άιλαντ «με ελάχιστα χρήματα»
LIFO NEWSROOM
ΠΟΥ: Σχεδόν μία στις τρεις γυναίκες στον κόσμο έχει βιώσει στη ζωή τους ενδοοικογενειακή ή σεξουαλική βία

Διεθνή / ΠΟΥ: Σχεδόν μία στις τρεις γυναίκες παγκοσμίως έχει βιώσει στη ζωή της ενδοοικογενειακή ή σεξουαλική βία

Από τη νέα έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, προκύπτει, μεταξύ άλλων, ότι 263 εκατομμύρια γυναίκες έχουν βιώσει σεξουαλική βία από τρίτο πρόσωπο από την ηλικία των 15 ετών
LIFO NEWSROOM