Ηχηρές αντιδράσεις για την ομιλία του Βανς στο Μόναχο - Η ακροδεξιά πανηγυρίζει

Ηχηρές αντιδράσεις για την ομιλία του Βανς στο Μόναχο - «Τουλάχιστον ξέρουμε τι να περιμένουμε» Facebook Twitter
Η ομιλία του Αμερικανού αντιπροέδρου Τζέι Ντι Βανς στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου/ Φωτ.: EPA
0

Η ομιλία του Αμερικανού αντιπροέδρου Τζέι Ντι Βανς στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου προκάλεσε ισχυρές αντιδράσεις στη Γερμανία και την Ευρώπη, με αξιωματούχους να εκφράζουν την ενόχλησή τους για τις δηλώσεις του σχετικά με τη δημοκρατία, την ελευθερία του λόγου και τις ευρωπαϊκές ηγεσίες.

Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους χαρακτήρισε τις δηλώσεις Βανς «απαράδεκτες», ενώ ο πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας της Bundestag, Μάσκους Φέρμπερ, σχολίασε πως «τουλάχιστον τώρα ξέρουμε τι να περιμένουμε από την Ουάσιγκτον – διχασμό αντί για συμφιλίωση». Ο ίδιος σημείωσε πως αντί για μια υπεύθυνη ομιλία, άκουσε «έναν υποψήφιο σε προεκλογική εκστρατεία».

Η «παγωμάρα» στην αίθουσα και οι αντιδράσεις εκτός Ευρώπης

Η ομιλία Βανς φάνηκε να αιφνιδιάζει τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, καθώς για αρκετή ώρα μετά την τοποθέτησή του, οι περισσότερες κυβερνήσεις απέφυγαν να σχολιάσουν, γεγονός που αποδίδεται στο σοκ που προκάλεσαν οι δηλώσεις του.

Η Κίνα αντέδρασε έντονα, δηλώνοντας ότι στέκεται στο πλευρό της Ευρώπης απέναντι στον «προστατευτισμό» των ΗΠΑ, ενώ το BBC έκανε λόγο για μια «περίεργη ομιλία» και για έναν αντιπρόεδρο που «τα έβαλε με όλους τους συμμάχους των ΗΠΑ». Το βρετανικό μέσο στάθηκε επίσης στη «νεκρική σιωπή» που επικράτησε στην αίθουσα, την έλλειψη χειροκροτήματος και το αμφιλεγόμενο αστείο του Βανς για την Γκρέτα Τούνμπεργκ.

Η ακροδεξιά πανηγυρίζει

Σε αντίθεση με τις αντιδράσεις της γερμανικής κυβέρνησης και των περισσότερων Ευρωπαίων αξιωματούχων, η ακροδεξιά στη Γερμανία υποδέχθηκε με ενθουσιασμό την ομιλία Βανς.

Η ηγέτης της AfD, Αλίς Βάιντελ, χαρακτήρισε «εξαιρετική» και «εντυπωσιακή» την τοποθέτηση του Αμερικανού αντιπροέδρου, αναφέροντας χαρακτηριστικά τη φράση του ότι «δεν υπάρχουν τείχη πυρός στη δημοκρατία». Από την πλευρά της, η Ζάρα Βάγκενκνεχτ, επικεφαλής του κόμματος BSW, δήλωσε ότι «το ευρωπαϊκό κατεστημένο που εξαρτάται από τις ΗΠΑ πρέπει να σοκαρίστηκε», αλλά επέκρινε τον Βανς επειδή «δεν είπε σχεδόν τίποτα για την ειρήνη και την ασφάλεια».

Ο Τζέι Ντι Βανς εξέφρασε ανοιχτά την απαξίωσή του για τις ευρωπαϊκές ηγεσίες, τις πολιτικές τους και τη δημοκρατική τους λειτουργία. Μεταξύ άλλων, δήλωσε:

  • «Η μεγαλύτερη απειλή για την Ευρώπη δεν είναι η Ρωσία ή η Κίνα, αλλά η απειλή από το εσωτερικό – η υποχώρηση από τις θεμελιώδεις αξίες που μοιραζόμαστε με τις ΗΠΑ».
  • «Αν τα πράγματα δεν πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, το ίδιο μπορεί να συμβεί στη Γερμανία όπως και στις εκλογές της Ρουμανίας».
  • «Αν οι ΗΠΑ άντεξαν 10 χρόνια κριτικής από την Γκρέτα Τούνμπεργκ, τότε και η Γερμανία μπορεί να επιβιώσει από μερικούς μήνες Έλον Μασκ».
  • «Οι αιματηρές επιθέσεις είναι αποτέλεσμα της woke μεταναστευτικής πολιτικής».
  • «Η πολιτική της ΕΕ απέναντι στις εταιρείες υψηλής τεχνολογίας περιορίζει την ελευθερία του λόγου».

Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα ασφάλειας, ο Βανς τόνισε ότι ο πρόεδρος Τραμπ θεωρεί πως μπορεί να υπάρξει «λογική συμφωνία» με τη Ρωσία για την Ουκρανία. Επανέλαβε ότι η Ευρώπη «πρέπει να κάνει περισσότερα» για την άμυνά της τα επόμενα χρόνια και άφησε να εννοηθεί πως οι ΗΠΑ ενδέχεται να μειώσουν την εμπλοκή τους.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Γουίλιαμ Μάρτιν, προσπάθησε αργότερα να μετριάσει τις εντυπώσεις, υποστηρίζοντας πως ο Βανς «δεν διατύπωσε απειλές προς τη Ρωσία» αλλά απλώς ανέφερε ότι ο Τραμπ δεν θα δεχτεί να αφαιρεθούν επιλογές από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Η τοποθέτηση του Αμερικανού αντιπροέδρου στο Μόναχο άφησε ένα σαφές μήνυμα: Η νέα διοίκηση Τραμπ δεν σκοπεύει να ακολουθήσει την παραδοσιακή γραμμή στήριξης των ευρωπαϊκών συμμάχων και αναμένει από αυτούς να αναλάβουν μεγαλύτερο ρόλο στα ζητήματα ασφάλειας και άμυνας.

Οι αντιδράσεις στη Γερμανία και την υπόλοιπη Ευρώπη δείχνουν ότι τα λεγόμενά του προκάλεσαν αναταράξεις, αφήνοντας ανοιχτό το ερώτημα για το πώς θα διαμορφωθούν οι διατλαντικές σχέσεις τα επόμενα χρόνια.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Eγκληματίας»: Ο Χαμενεΐ κατηγορεί τον Ντόναλντ Τραμπ για τα θύματα και τις ζημιές στο Ιράν

Διεθνή / «Eγκληματίας»: Ο Χαμενεΐ κατηγορεί τον Ντόναλντ Τραμπ για τα θύματα και τις ζημιές στο Ιράν

Οι νέες δηλώσεις του Χαμενεΐ έρχονται εν μέσω της βαθιάς εσωτερικής κρίσης που ταλανίζει το Ιράν εδώ και εβδομάδες, με χιλιάδες πολίτες στους δρόμους, σε μια από τις μεγαλύτερες κοινωνικές αναταραχές από την επανάσταση του 1979
THE LIFO TEAM
Οι ηγέτες της Μινεσότα καταγγέλλουν στοχοποίηση από το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης εξαιτίας της ICE

Διεθνή / Οι ηγέτες της Μινεσότα καταγγέλλουν στοχοποίηση από το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης εξαιτίας της ICE

Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο ο κυβερνήτης της Μινεσότα, όσο και ο δήμαρχος της Μινεάπολης αναμένεται να κληθούν επισήμως για κατάθεση σχετικά με τις διαδηλώσεις κατά της ICE
THE LIFO TEAM
Ρεζά Παχλαβί: Ο έκπτωτος πρίγκιπας που αναδεικνύεται από την απόγνωση του ιρανικού λαού

Διεθνή / Ρεζά Παχλαβί: Ο έκπτωτος πρίγκιπας που αναδεικνύεται από την απόγνωση του ιρανικού λαού

Η νοσταλγία για την αυταρχική μοναρχία του Σάχη έχει αυξηθεί στη σκιά μιας αντιπολίτευσης χωρίς σαφείς ηγέτες, ωστόσο, σύμφωνα με ειδικούς, δεν προσφέρει πραγματική εναλλακτική λύση και δεν απολαμβάνει ουσιαστική υποστήριξη στο Ιράν
THE LIFO TEAM
Ντόναλντ Τραμπ: Επιμένει για τη Γροιλανδία - «Τη χρειαζόμαστε για την εθνική μας ασφάλεια»

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Επιμένει για τη Γροιλανδία - «Τη χρειαζόμαστε για την εθνική μας ασφάλεια»

Ο Αμερικανός πρόεδρος κλιμακώνει τη ρητορική του για τη Γροιλανδία, απειλώντας με δασμούς όσους αντιστέκονται στα σχέδιά του και υποστηρίζοντας ότι το νησί είναι κρίσιμο για την ασφάλεια των ΗΠΑ
THE LIFO TEAM