Ιαπωνία: Τρίτος θάνατος μετά τον εμβολιασμό από τις μολυσμένες παρτίδες του Moderna

Ιαπωνία: Τρίτος θάνατος μετά τον εμβολιασμό από τις παρτίδες του Moderna που βρέθηκαν σωματίδια Facebook Twitter
Πηγή φωτό AP
0

Τρίτος άνδρας πέθανε στην Ιαπωνία έπειτα από τη χορήγηση δόσης από τη μία εκ των τριών παρτίδων εμβολιών της Moderna που στη συνέχεια ταυτοποιήθηκαν ως αλλοιωμένες, αλλά οι αρχές αναφέρουν ότι δεν έχει βρεθεί ακόμη αιτιώδης σχέση. 

Ο 49χρονος έκανε τη δεύτερη δόση του εμβολίου στις 11 Αυγούστου και πέθανε την επόμενη ημέρα. Το μόνο γνωστό ζήτημα υγείας που είχε ήταν αλλεργία σε φαγόπυρο, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας τη Δευτέρα. 

Όπως και με τους προηγούμενους δύο θανάτους, το υπουργείο ανέφερε ότι δεν έχει εξακριβωθεί ακόμη αν η τελευταία απώλεια συνδέεται με το εμβόλιο. 

Το εμβόλιο που έκανε ο 49χρονος ήταν από τις παρτίδες που διαπιστώθηκε ότι είχαν σωματίδια ανοξείδωτου ατσαλιού, κάτι που οδήγησε στην ανάκληση 1,63 εκατομμυρίων δόσεων της Moderna στις 26 Αυγούστου. Οι τρεις παρτίδες είχαν παρασκευαστεί στην Ισπανία, με συμβόλαιο με τη Moderna. 

Η εταιρεία δεν έχει σχολιάσει ακόμη τον τρίτο θάνατο. Την προηγούμενη εβδομάδα εξέδωσε κοινή ανακοίνωση με τον τοπικό διανομέα, την Takeda Pharmaceutical, στην οποία ανέφερε: 

«Η σπάνια παρουσία σωματιδίων ανοξείδωτου ατσαλιού στο εμβόλιο της Moderna δεν αποτελεί ακραίο κίνδυνο για την ασφάλεια του ασθενούς και δεν επηρεάζει αρνητικά το προφίλ οφέλους/ κινδύνου του προϊόντος». 

Τον προηγούμενο μήνα δύο άνδρες, περίπου 30 ετών, δίχως υποκείμενα νοσήματα, κατέληξαν εντός ημερών μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου της Moderna. 

Περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί με τις δόσεις από τις τρεις παρτίδες που αποσύρθηκαν, σύμφωνα με τον Τάρα Κόνο, υπουργό της Ιαπωνίας που είναι αρμόδιος για το εμβολιαστικό πρόγραμμα. 

Τα περισσότερα εμβόλια που έχει χρησιμοποιήσει η Ιαπωνία είναι της Pfizer, αλλά στη χώρα έχουν χορηγηθεί τουλάχιστον 12,2 εκατομμύρια δόσεις του σκευάσματος της Moderna. Συνολικά στην Ιαπωνία έχουν χορηγηθεί σχεδόν 136 εκατ. δόσεις. Το 48% του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο και πάνω από το 59% έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση.   

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ