Ιαπωνία: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε διαμαρτυρόμενος για την κρατική κηδεία Άμπε

Ιαπωνία: Αυτοπυρπολήθηκε κοντά στο πρωθυπουργικό γραφείο- Ως διαμαρτυρία για την κρατική κηδεία Άμπε Facebook Twitter
Φωτ.: Twitter
0

Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε σήμερα το πρωί στο Τόκιο, κοντά στο γραφείο του Ιάπωνα πρωθυπουργού Φουμίο Κισίντα.

Ο άνδρας σύμφωνα με πληροφορίες διακομίστηκε σε νοσοκομείο χωρίς τις αισθήσεις του.

Το περιστατικό συνέβη ενώ ο Φουμίο Κισίντα βρισκόταν στη Νέα Υόρκη, όπου απευθύνει ομιλία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Ο άνδρας προέβη στην πράξη αυτή σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κρατική κηδεία την 27η Σεπτεμβρίου στο Τόκιο του δολοφονημένου πρώην πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε, ζήτημα που διχάζει την Ιαπωνία.

Αστυνομικός που προσπάθησε να σβήσει τις φλόγες υπέστη εγκαύματα.

Όταν επικοινώνησε μαζί τους το Γαλλικό Πρακτορείο, η αστυνομία και το γραφείο της προεδρίας της κυβέρνησης δεν θέλησαν να κάνουν κανένα σχόλιο.

Κατά το τηλεοπτικό δίκτυο Ασάχι, ο άνδρας αυτοπυρπολήθηκε αφού είπε σε αστυνομικούς πως εναντιώνεται στην κρατική κηδεία του Σίνζο Άμπε. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Κιόντο, σε μικρή απόσταση βρέθηκε επιστολή διαμαρτυρίας για τη δαπανηρή τελετή.

Εμβληματική όσο και αμφιλεγόμενη πολιτική μορφή στην Ιαπωνία, ο πρώην πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε εγκατέλειψε τον θώκο το 2020 για λόγους υγείας. Δολοφονήθηκε από ένοπλο την 8η Ιουλίου ενώ μιλούσε σε προεκλογική εκδήλωση στη Νάρα.

Ο κατηγορούμενος για τη δολοφονία, ο Τετσούγια Γιαμαγκάνι, 41 ετών, που συνελήφθη αφού άνοιξε πυρ, είπε πως τον σκότωσε για προσωπικούς λόγους, επειδή εναντιωνόταν στην Εκκλησία της Ενοποίησης, γνωστή επίσης ως «σέκτα Μουν», που ιδρύθηκε τα χρόνια του 1950 στη Νότια Κορέα, με την οποία ο Σίνζο Άμπε είχε, κατ’ αυτόν, σχέσεις.

Σύμφωνα με τον κατηγορούμενο, η σέκτα, διαβόητη για τον επιθετικό τρόπο που συγκεντρώνει χρήματα από πιστούς, χρεοκόπησε τη μητέρα του.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας που παρέμεινε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον στο αξίωμα θα κηδευτεί την 27η Σεπτεμβρίου έπειτα από τελετή με 6.000 προσκεκλημένους από την Ιαπωνία και το εξωτερικό, ιδίως αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων.

Η εναντίωση στην κρατική κηδεία μεγεθύνεται, εν μέσω αποκαλύψεων περί των σχέσεων ανάμεσα σε μέλη του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (ΦΔΚ) του Σίνζο Άμπε με τη θρησκευτική σέκτα.

Το κυβερνών κόμμα παραδέχθηκε αυτόν τον μήνα πως σχεδόν οι μισοί από τους 379 βουλευτές είχαν κάποιας μορφής αλληλεπίδραση με την Εκκλησία της Ενοποίησης.

Δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η πλειοψηφία των Ιαπώνων αντιτίθεται στην τέλεση της κρατικής κηδείας, ενώ το ζήτημα συμβάλει στην ελεύθερη πτώση της δημοτικότητας του κ. Κισίντα.

Δημοσκόπηση που δημοσίευσε η εφημερίδα Μαϊνίτσι έδειξε πως υποχώρησε έξι μονάδες από τον Αύγουστο, στο 29%, ποσοστό που σύμφωνα με αναλυτές θα δυσκολέψει την εφαρμογή του προγράμματός του. Η υποστήριξη στο ΦΔΚ ταυτόχρονα υποχώρησε επίσης κατά έξι μονάδες, στο 23%, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση.

Ο Κισίντα έχει υπερασπιστεί την απόφαση να γίνει η κρατική κηδεία επανειλημμένα, όμως οι περισσότεροι ψηφοφόροι δεν πείθονται, θεωρούν την τελετή σπατάλη δημόσιου χρήματος εν μέσω ολοένα πιο σοβαρών οικονομικών προβλημάτων για τους πολίτες.

Κατά τον πιο πρόσφατο υπολογισμό της κυβέρνησης το κόστος της τελετής θα ανέλθει σε 1,65 δισεκ. γεν, ή 12 εκατ. δολάρια.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συρία: Πάνω από 200 οι νεκροί στις συγκρούσεις Δρούζων – Βεδουίνων

Διεθνή / Συρία: Πάνω από 200 οι νεκροί στις συγκρούσεις Δρούζων – Βεδουίνων

Πρόκειται για 92 Δρούζους, ανάμεσά τους 21 πολίτες που εκτελέστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες από δυνάμεις των υπουργείων Άμυνας και Εσωτερικών, 93 μέλη δυνάμεων προσκείμενων στην κυβέρνηση και 18 Βεδουίνους
LIFO NEWSROOM
Η αμερικανική Nvidia πήρε το «πράσινο φως» για πωλήσεις τσιπ στην Κίνα

Διεθνή / Η αμερικανική Nvidia πήρε το «πράσινο φως» για πωλήσεις τσιπ στην Κίνα

Μετά τη συνάντηση με τον Τραμπ, ο διευθύνων σύμβουλος Jensen Huang κατάφερε να πείσει την κυβέρνηση των ΗΠΑ να επιτρέψει τις εξαγωγές του H20 - Πιέσεις από την Ουάσινγκτον και εμπορική εκεχειρία με το Πεκίνο στο παρασκήνιο
LIFO NEWSROOM
Γαλλία: Κατάργηση αργιών και «πάγωμα» δημοσίων δαπανών - Οι προτάσεις Μπαϊρού για να μειωθεί το έλλειμμα

Διεθνή / Σκληρά μέτρα στη Γαλλία: Καταργούνται αργίες και «παγώνουν» δημόσιες δαπάνες για να μειωθεί το έλλειμμα

Τι προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2026, που παρουσίασε ο πρωθυπουργός, Φρανσουά Μπαϊρού - Έκανε λόγο για «χρέος που αυξάνεται 5.000 ευρώ το δευτερόλεπτο» και χαρακτήρισε την υπερχρέωση «κατάρα χωρίς διέξοδο»
LIFO NEWSROOM