Τη «La Prensa», ιστορική και αντιπολιτευόμενη εφημερίδα της Νικαράγουας, τίμησε φέτος η UNESCO με το Παγκόσμιο Βραβείο Ελευθερίας του Τύπου, σε αναγνώριση της επιμονής της να ασκεί ανεξάρτητη δημοσιογραφία υπό καθεστώς καταστολής και εξορίας.
Η «La Prensa» - η αρχαιότερη εφημερίδα της χώρας, ιδρυθείσα το 1926 - αποτέλεσε κομβικό φορέα ενημέρωσης και αντίστασης ήδη από την εποχή της δικτατορίας του Αναστάσιο Σομόσα. Σήμερα, εξακολουθεί να καταγγέλλει τον αυταρχισμό του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγα και της συζύγου του, Ροσάριο Μουρίγιο, η οποία από το 2017 είναι αντιπρόεδρος και από τον Φεβρουάριο του 2025 φέρει τον τίτλο της «συμπροέδρου».
Υπό το βάρος αλλεπάλληλων κυβερνητικών διώξεων, η εφημερίδα αναγκάστηκε το 2021 να αναστείλει την έντυπη έκδοσή της. Η συντακτική ομάδα της εγκατέλειψε τη χώρα και από τότε η «La Prensa» συνεχίζει τη δημοσιογραφική της δράση αποκλειστικά μέσω διαδικτύου, από το εξωτερικό.
Ο γενικός διευθυντής της εφημερίδας, Χουάν Λορέντσο Χόλμαν, είχε συλληφθεί το 2021 και καταδικαστεί σε εννιά χρόνια κάθειρξη για «νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα», κατηγορία που αποδόθηκε σε πληθώρα αντιφρονούντων. Αφέθηκε ελεύθερος και απελάθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Φεβρουάριο του 2023, μαζί με άλλους 221 πολιτικούς κρατούμενους.
Το ιστορικό κτήριο της εφημερίδας στην πρωτεύουσα Μανάγουα κατασχέθηκε από τις Αρχές και μετατράπηκε σε «πολιτιστικό κέντρο», σε μία ακόμα κίνηση που αποτυπώνει το βάθος της καταστολής κατά της ανεξάρτητης ενημέρωσης στη χώρα.
«Είναι μεγάλη τιμή για τη “La Prensa” να λαμβάνει το βραβείο αυτό. Το παραλαμβάνουμε με βαθιά ευγνωμοσύνη σε αυτή τη δύσκολη εποχή», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χόλμαν. «Στη Νικαράγουα, η ανεξάρτητη δημοσιογραφία έχει ποινικοποιηθεί. Δεν είναι πλέον επάγγελμα ή κλίση – είναι πράξη πίστης και καθήκοντος».
Ο ίδιος τόνισε ότι το βραβείο δεν ανήκει μόνο στη «La Prensa», αλλά «σε όλους τους ανεξάρτητους δημοσιογράφους στη Νικαράγουα και το εξωτερικό που εξακολουθούν να κάνουν ρεπορτάζ παρά τις αντιξοότητες».
«Η “La Prensa” έκανε θαρραλέες προσπάθειες για να αποκαλύπτει την αλήθεια στον λαό της Νικαράγουας», υπογράμμισε ο Γιασουόμι Σάουα, πρόεδρος της επιτροπής της UNESCO που απένειμε το βραβείο.
Η απονομή του βραβείου πραγματοποιήθηκε σήμερα, 3 Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου.