Η Τσεχία παραδέχθηκε πως ο στρατός της παρασκεύασε νευροπαραλυτικές ουσίες τύπου «Novichok»

Η Τσεχία παραδέχθηκε πως ο στρατός της παρασκεύασε νευροπαραλυτικές ουσίες τύπου «Novichok» Facebook Twitter
0

Νευροπαραλυτικοί παράγοντες, τύπου «Novichok», όχι όμως η ίδια ουσία με αυτήν που χρησιμοποιήθηκε για τη δηλητηρίαση ενός πρώην πράκτορα της Ρωσίας στη Βρετανία, παρασκευάστηκαν σε μικρές ποσότητες στη Τσεχία, παραδέχτηκε η κυβέρνηση.

Όπως πρόσθεσε, παρασκευάστηκαν προκειμένου να βοηθήσουν στην εκπαίδευση του στρατού στην αντιμετώπιση του χημικού πολέμου.

Ο ρωσόφιλος πρόεδρος της Τσεχίας Μίλος Ζέμαν δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης, σε μια συνέντευξη που μεταδόθηκε από την τηλεόραση της χώρας, ότι η Πράγα «κατασκεύασε και δοκίμασε» μια χημική ουσία, υποστηρίζοντας όμως ότι ήταν «σε μικρή ποσότητα» και ότι στη συνέχεια καταστράφηκε.

Η Τσεχία έχει υποδειχθεί, μεταξύ άλλων χωρών, από τη Ρωσία ως πιθανή πηγή της ουσίας με την οποία δηλητηριάστηκαν στις 4 Μαρτίου ο πρώην διπλός πράκτορας Σεργκέι Σκριπάλ και η κόρη του Γιούλια στο Σάλσμπερι της Βρετανίας.

Το υπουργείο Άμυνας της Τσεχίας παραδέχτηκε ότι προχώρησε στη «μικροσύνθεση» αρκετών μικρογραμμαρίων ουσιών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε χημικό πόλεμο, όπως Novichok και σαρίν.

Διευκρίνισε όμως ότι αυτό δεν ισοδυναμεί με «παραγωγή» χημικών όπλων όπως αυτή ορίζεται από τις διεθνείς συνθήκες και ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει διαρροή των ουσιών αυτών.

«Παράγοντες οι οποίοι αναφέρονται ως "Novichok" στα μέσα ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων και η ουσία A230, είναι δυνητικά δηλητηριώδεις χημικές ουσίες, ο εντοπισμός των οποίων (...) αποτελεί μέρος της εκπαίδευσης των τσεχικών μονάδων αντιμετώπισης του χημικού πολέμου», τονίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο.

Οι ουσίες που παρασκευάστηκαν παρέμειναν σε έναν δοκιμαστικό σωλήνα και καταστράφηκαν αμέσως αφού ολοκληρώθηκαν οι δοκιμές στο Ινστιτούτο Στρατιωτικών Ερευνών του Μπρνο. «Η πιθανότητα διαρροής, επομένως, ισοδυναμεί με μηδέν», επισημαίνει το υπουργείο Άμυνας.

Το υπουργείο Εξωτερικών, σε δική του ανακοίνωση, διευκρίνισε ότι ο τύπος A230 του Novichok που δοκιμάστηκε στην Τσεχία ήταν διαφορετικός από την ουσία A234 που χρησιμοποιήθηκε εναντίον των Σκριπάλ.

Ο πρόεδρος Ζέμαν είχε ζητήσει στα τέλη Μαρτίου από την υπηρεσία πληροφοριών BIS να ερευνήσει την υπόθεση, μετά τις κατηγορίες της Μόσχας ότι το Novichok θα μπορούσε να προέρχεται από την Τσεχία.

«Στο Κρεμλίνο θα πρέπει να είναι πραγματικά υπερήφανοι για τον πρόεδρό μας», επέκρινε τον Ζέμαν ο αντιπρόεδρος του δεξιού κόμματος ODS, Μάρτιν Κούπκα. Σύμφωνα με τον ηγέτη του κεντροδεξιού κινήματος STAN, Πετρ Γκάτζικ, ο Ζέμαν «συμπεριφέρεται σαν ενεργός πράκτορας του Κρεμλίνου».

Η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας Μαρία Ζαχάροβα χαιρέτισε από την πλευρά της τις δηλώσεις του Τσέχου προέδρου. «Η Δημοκρατία της Τσεχίας ενήργησε με έντιμο και θαρραλέο τρόπο, παραδεχόμενη επισήμως και αποκαλύπτοντας αυτές τις πληροφορίες», τόνισε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΑΡΟΚΟ ΣΥΚΛΟΣ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΘΑΝΑΤΩΣΗ

Διεθνή / Μαρόκο: Καταγγελίες για μαζικές θανατώσεις αδέσποτων ενόψει του Μουντιάλ 2030

Φιλοζωικές οργανώσεις και κάτοικοι μιλούν για επιχειρήσεις «εκκαθάρισης» που περιλάμβαναν βίαιες συλλήψεις ζώων, δηλητηριάσεις και, σε ορισμένες περιπτώσεις, πυροβολισμούς
THE LIFO TEAM
Πρίγκιπας Άντριου: Αυξάνεται η πίεση να ερευνηθεί για trafficking - Φέρεται να έφερνε γυναίκες στο Μπάκιγχαμ

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου: Αυξάνεται η πίεση να ερευνηθεί για trafficking - Φέρεται να έφερνε γυναίκες στο Μπάκιγχαμ

Υπάρχουν καταγγελίες ότι γυναίκες μεταφέρονταν στη Βρετανία με το ιδιωτικό τζετ του Τζέφρι Έπσταϊν και στη συνέχεια εισέρχονταν κρυφά στο Μπάκιγχαμ
THE LIFO TEAM
Η καταιγίδα Νιλς σαρώνει τη δυτική Ευρώπη - Νεκροί και μεγάλες καταστροφές σε Γαλλία και Ισπανία

Διεθνή / Η καταιγίδα Νιλς σαρώνει τη δυτική Ευρώπη - Νεκροί και μεγάλες καταστροφές σε Γαλλία και Ισπανία

Θυελλώδεις άνεμοι και καταρρακτώδεις βροχές προκάλεσαν ακυρώσεις πτήσεων, δρομολογίων τρένων και πλοίων - Πλημμυρισμένοι δρόμοι και εκτεταμένες διακοπές ρεύματος
THE LIFO TEAM
Τραμπ: «Είχε σχέση με τον "Βασιλιά των Λιονταριών"» - Επιμένει για το βίντεο με τους Ομπάμα παρά τις αντιδράσεις

Διεθνή / Τραμπ: «Είχε σχέση με τον "Βασιλιά των Λιονταριών"» - Επιμένει για το βίντεο με τους Ομπάμα παρά τις αντιδράσεις

Ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος κατηγόρησε συνεργάτη του για το βίντεο που απεικόνιζε τους Ομπάμα ως πιθήκους, επιμένει ότι το βίντεο δεν αποτελεί πρόβλημα
THE LIFO TEAM
ΔΥΣΗ ΠΟΛΕΜΟΣ Γ' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

Διεθνή / Politico: Οι χώρες της Δύσης «βλέπουν να πλησιάζει» ο Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος

Η ανησυχία για έναν νέο παγκόσμιο πόλεμο εντείνεται στις χώρες της Δύσης, με τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών σε ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και Καναδά να θεωρούν πλέον πιθανό το ξέσπασμα μιας μεγάλης διεθνούς σύγκρουσης μέσα στην επόμενη πενταετία
THE LIFO TEAM