Η Τρας αποχώρησε από τη Ντάουνινγκ Στριτ: «Ήταν μεγάλη τιμή για μένα, πιστεύω στη Βρετανία»

τρας Facebook Twitter
Φωτ.: EPA/TOLGA AKMEN
0

Η απερχόμενη πρωθυπουργός της Βρετανίας, Λιζ Τρας, έφυγε από τη Ντάουνινγκ Στριτ μαζί με την οικογένειά της, και στη συνέχεια μετέβη στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ όπου κατέθεσε την παραίτησή της στον βασιλιά Κάρολο Γ’.

Στην τελευταία της ομιλία μπροστά στην πρωθυπουργική οικία, η Τρας, η πιο βραχύβια ηγέτης της χώρας – έμεινε στην εξουσία μόλις 44 μέρες, δήλωσε πως «ήταν μεγάλη τιμή» για εκείνη να ηγηθεί της Βρετανίας σε μία περίοδο εθνικού πένθους για τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ.  

Επεσήμανε πως η κυβέρνησή της λειτούργησε «κατά επείγοντα και αποφασιστικό» τρόπο ώστε να βοηθήσει τα σκληρά εργαζόμενα νοικοκυριά. Όπως είπε, βοήθησε χιλιάδες επιχειρήσεις να αποφύγουν την πτώχευση και επανέκτησε την ενεργειακή ανεξαρτησία για να «μην εξαρτόμαστε πλέον από εχθρικές, ξένες δυνάμεις».  

Η Τρας δήλωσε «πιο πεπεισμένη από ποτέ πως πρέπει να είμαστε τολμηροί για να αντιμετωπίσουμε τις προσκλήσεις».

«Πρέπει να εκμεταλλευτούμε τις ελευθερίες που μας έδωσε το Brexit ώστε να δράσουμε διαφορετικά. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη ελευθερία στους πολίτες μας και να ανακτήσουμε τη δύναμη των δημοκρατικών μας θεσμών» είπε και προσέθεσε:

«Αυτό σημαίνει λιγότεροι φόροι για να μπορεί ο κόσμος να κρατά περισσότερα από τα χρήματα που κερδίζει. Και σημαίνει ανάπτυξη που θα οδηγήσει σε εργασιακή ασφάλεια, μεγαλύτερους μισθούς και περισσότερες ευκαιρίες για τα παιδιά και εγγόνια μας».

Έστειλε, επίσης, μήνυμα στήριξης στην Ουκρανία, επισημαίνοντας πως «σήμερα, πιο πολύ από ποτέ, πρέπει να την στηρίξουμε. Η Ουκρανία πρέπει να επικρατήσει και πρέπει να συνεχίσουμε να ενισχύουμε την άμυνα του έθνους μας».

Δεν αμέλησε να ευχηθεί «καλή επιτυχία» στον διάδοχό της, Ρίσι Σούνακ, παραδεχόμενη πως πλέον ανυπομονεί να περάσει περισσότερο χρόνο στην εκλογική της περιφέρεια και να υπηρετήσει τη χώρα από τα πίσω έδρανα.

«Συνεχίζουμε να μαχόμαστε με την καταιγίδα, αλλά πιστεύω πως στη Βρετανία, πιστεύω στους Βρετανούς και γνωρίζω πως μας περιμένουν πιο λαμπρές μέρες».

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με καρφίτσα στο πέτο μια χρυσή αγχόνη: Ο νέος νόμος του Ισραήλ για τον απαγχονισμό των Παλαιστινίων

Διεθνή / Με καρφίτσα στο πέτο μια χρυσή αγχόνη: Ο νέος νόμος του Ισραήλ για τον απαγχονισμό των Παλαιστινίων

Ο νέος νόμος, που εισήγαγε η ακροδεξιά κυβέρνηση του Ισραήλ, ψηφίστηκε στο κοινοβούλιο τη Δευτέρα το βράδυ. Επιβάλλει τη θανατική ποινή σε Παλαιστίνιους που έχουν καταδικαστεί για θανατηφόρες επιθέσεις.
THE LIFO TEAM
NASA ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕΛΗΝΗ ARTEMIS II

Διεθνή / «Είμαστε μόνοι;» - Ποια η σημασία της πρώτης επανδρωμένης αποστολής της NASA στη Σελήνη μετά από 53 χρόνια

Η NASA στέλνει πλήρωμα αστροναυτών προς τη Σελήνη στο πλαίσιο της αποστολής «Artemis II» για «ένα περιπετειώδες ταξίδι που θα τους οδηγήσει πιο βαθιά στο διάστημα από ό,τι έχει πάει ποτέ ο άνθρωπος», όπως σχολιάζει το Reuters
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΟΛΕΜΟΣ ΙΡΑΝ

Διεθνή / WSJ: Ο Τραμπ θέλει να τερματίσει τον πόλεμο ακόμη και με κλειστά τα Στενά του Ορμούζ

Τις τελευταίες ημέρες, ο Αμερικανός πρόεδρος και οι συνεργάτες του, φέρεται να έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι μια στρατιωτική επιχείρηση για το άνοιγμα των Στενών, θα παρατείνει τη σύγκρουση
THE LIFO TEAM