Η trans Τίνα Λιασή καταγγέλλει: «Στην Αίγυπτο με βίαζαν οι αστυνομικοί μέσα στο κελί της φυλακής»

Κύπρος: Η trans Τίνα Λιασή καταγγέλλει ομαδικό βιασμό κατ' επανάληψη σε φυλακές της Αιγύπτου Facebook Twitter
0

Ομαδικούς βιασμούς κατ’ εξακολούθηση σε φυλακές της Αιγύπτου κατήγγειλε η Κύπρια εργάτρια του σεξ transgender Τίνα Λιασή.

Η Τίνα Λιασή συνελήφθη στην Αίγυπτο τον Ιανουάριο του 2020 με την κατηγορία της «υποκίνησης και προώθησης διαδικτυακών συζητήσεων έκλυσης ηθών». Παρέμεινε κρατούμενη για πάνω από έναν χρόνο και μίλησε για όσα έζησε σε συνέντευξη που παραχώρηση στον κυπριακό τηλεοπτικό σταθμό Alpha. 

Η συνέντευξη παραχωρήθηκε στις Κεντρικές Φυλακές Κύπρου όπου η Τίνα Λιασή βρίσκεται για να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής της, μετά από έναν μεγάλο αγώνα της οικογένειας της και οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πέρα από εκείνη μιλούν η μητέρα της αλλά και μία δεσμοφύλακας που συμμετείχε στη μεταφορά της από την Αίγυπτο. Στις αιγυπτιακές φυλακές έμεινε για 377 ημέρες. 

Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε, στις φυλακές της Αιγύπτου δεν είχε εύκολη πρόσβαση σε φαγητό και νερό, ενώ βιάστηκε κατ’ επανάληψη τόσο από αστυνομικούς της φυλακής, όσο και από συγκρατούμενους της ακόμα και όταν ήταν «σε άθλια κατάσταση». Κατά τη διάρκεια της φυλάκισής - και ενώ της ανακοινώθηκε μετά από μία σύντομη δίκη πως θα πρέπει να εκτίσει ποινή τριών ετών – σκέφτηκε να αυτοκτονήσει, ενώ σε φωτογραφίες φαίνεται καταπονημένη και αδυνατισμένη.

«Ένιωθα ντροπή, φόβο. Συναισθήματα που έπρεπε να νιώθουν οι θύτες. Τα ένιωθα εγώ.» 

Κατά τη διάρκεια της φυλάκισής - και ενώ της ανακοινώθηκε μετά από μία σύντομη δίκη πως θα πρέπει να εκτίσει ποινή τριών ετών – σκέφτηκε να αυτοκτονήσει, ενώ σε φωτογραφίες φαίνεται καταπονημένη και αδυνατισμένη.

«Έγραψα ένα αποχαιρετιστήριο γράμμα της είπα πως δεν αντέχω άλλο» αναφέρει για την επιστολή που έγραψε και έστειλε στη μητέρα της. Εκείνη, με τη σειρά της, γνωστοποίησε την επιστολή στις κυπριακές Αρχές όπου κίνησαν τις διαδικασίες για την επιστροφή της Τίνας στην Κύπρο. 

«Μέχρι τελευταία ημέρα δεν ήξερα αν θα έφευγα», αναφέρει για τη μεταφορά της σε κυπριακές φυλακές. 

Η Αίγυπτος δεν αναγνωρίζει τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, ενώ η μη μεταβολή της καταχώρισης του φύλου της στα έγγραφά της τής προκάλεσε πάρα πολλές επιπλοκές κατά την σύλληψή της. Στην Κύπρο δεν υπάρχει ακόμα νομοθεσία της νομικής αναγνώριση ταυτότητας φύλου, παρά μόνο ένας μη νομικά κατοχυρωμένος, εσωτερικός κανονισμός του υπουργείου Εσωτερικών.

Η σύλληψη

Η Τίνα συνελήφθη τον Ιανουάριο του 2020 βάσει του αιγυπτιακού νόμου 10/1961 για δύο κατηγορίες: υποκίνηση και προώθηση διαδικτυακών συζητήσεων έκλυσης ηθών και, για διάπραξη έκλυσης ηθών. Η ίδια διατηρούσε λογαριασμούς σε εφαρμογές γνωριμιών και συνελήφθη κατά την τελευταία ημέρα παραμονής της στην Αίγυπτο. Κατά τη συνέντευξή της κατήγγειλε πως της ζητήθηκε να δωροδοκήσει τις Αρχές για να αφεθεί ελεύθερη «με ένα μεγάλο ποσό».  

Δικάστηκε τον Φεβρουάριο του 2020, όπου αθωώθηκε από την κατηγορία της διάπραξης έκλυσης ηθών, αλλά καταδικάστηκε για τρία χρόνια φυλάκισης με την κατηγορία της «προώθησης και υποκίνησης έκλυσης ηθών στο Διαδίκτυο».
 

«Καταδικάστηκα για πέντε φωτογραφίες. Και ο επίσημος όρος που χρησιμοποίησε το δικαστήριο ήταν "προσβολή και σκανδαλισμός του αιγυπτιακού λαού.» Η έφεσή της, τον Μάρτιο του 2020, απορρίφθηκε.
 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κάρολος και Καμίλα παρέθεσαν δείπνο στον Τραμπ – Παρόντες οι κορυφαίοι της τεχνολογία

Διεθνή / Κάρολος και Καμίλα παρέθεσαν δείπνο στον Τραμπ – Παρόντες οι κορυφαίοι της τεχνολογίας

Ανάμεσα στους προσκεκλημένους βρέθηκαν προσωπικότητες της τεχνολογίας όπως ο Τιμ Κουκ της Apple, ο Τζένσεν Χουάνγκ της Nvidia και ο Σαμ Άλτμαν της OpenAI, αλλά και ο μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης, Ρούπερτ Μέρντοχ.
LIFO NEWSROOM
Ισραηλινά άρματα μάχης και μπουλντόζες προελαύνουν σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γάζας

Διεθνή / Ισραηλινά άρματα μάχης και μπουλντόζες σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γάζας

Κάτοικοι ανέφεραν ότι η προέλαση του στρατού ακολούθησε σφοδρούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς σε κτίρια και κεντρικούς δρόμους, οι οποίοι φαίνεται να προετοίμασαν το έδαφος για την εισβολή
LIFO NEWSROOM
Στις ΗΠΑ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων

Διεθνή / Στις ΗΠΑ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων

Στη διάρκεια της συνάντησης έθεσε τα ζητήματα που απασχολούν το Πατριαρχείο, με έμφαση στη θρησκευτική ελευθερία και την προστασία των χριστιανικών κοινοτήτων
LIFO NEWSROOM
Βρετανία: Ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα υποδέχτηκαν Ντόναλντ και Μελάνια Τραμπ

Διεθνή / Βρετανία: Ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα υποδέχτηκαν Ντόναλντ και Μελάνια Τραμπ

Μετά την υποδοχή του προέδρου και της πρώτης κυρίας των ΗΠΑ από την Κέιτ Μίντλετον και τον πρίγκιπα Ουίλιαμ, πραγματοποιήθηκε επίσημη τελετή καλωσορίσματος με τον βασιλιά και τη βασίλισσα
LIFO NEWSROOM
Τσάρλι Κερκ: Η Τζέιμι Λι Κέρτις ξέσπασε σε κλάματα μιλώντας για τη δολοφονία του -

Διεθνή / Τσάρλι Κερκ: Η Τζέιμι Λι Κέρτις ξέσπασε σε κλάματα μιλώντας για τη δολοφονία του - «Διαφωνούσα μαζί του»

«Εξακολουθώ να πιστεύω ότι ήταν πατέρας, σύζυγος και άνθρωπος με πίστη, και ελπίζω πως, ό,τι κι αν σημαίνει η σύνδεση με τον Θεό, να την ένιωσε εκείνη τη στιγμή.»
LIFO NEWSROOM