Η trans Τίνα Λιασή καταγγέλλει: «Στην Αίγυπτο με βίαζαν οι αστυνομικοί μέσα στο κελί της φυλακής»

Κύπρος: Η trans Τίνα Λιασή καταγγέλλει ομαδικό βιασμό κατ' επανάληψη σε φυλακές της Αιγύπτου Facebook Twitter
0

Ομαδικούς βιασμούς κατ’ εξακολούθηση σε φυλακές της Αιγύπτου κατήγγειλε η Κύπρια εργάτρια του σεξ transgender Τίνα Λιασή.

Η Τίνα Λιασή συνελήφθη στην Αίγυπτο τον Ιανουάριο του 2020 με την κατηγορία της «υποκίνησης και προώθησης διαδικτυακών συζητήσεων έκλυσης ηθών». Παρέμεινε κρατούμενη για πάνω από έναν χρόνο και μίλησε για όσα έζησε σε συνέντευξη που παραχώρηση στον κυπριακό τηλεοπτικό σταθμό Alpha. 

Η συνέντευξη παραχωρήθηκε στις Κεντρικές Φυλακές Κύπρου όπου η Τίνα Λιασή βρίσκεται για να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής της, μετά από έναν μεγάλο αγώνα της οικογένειας της και οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πέρα από εκείνη μιλούν η μητέρα της αλλά και μία δεσμοφύλακας που συμμετείχε στη μεταφορά της από την Αίγυπτο. Στις αιγυπτιακές φυλακές έμεινε για 377 ημέρες. 

Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε, στις φυλακές της Αιγύπτου δεν είχε εύκολη πρόσβαση σε φαγητό και νερό, ενώ βιάστηκε κατ’ επανάληψη τόσο από αστυνομικούς της φυλακής, όσο και από συγκρατούμενους της ακόμα και όταν ήταν «σε άθλια κατάσταση». Κατά τη διάρκεια της φυλάκισής - και ενώ της ανακοινώθηκε μετά από μία σύντομη δίκη πως θα πρέπει να εκτίσει ποινή τριών ετών – σκέφτηκε να αυτοκτονήσει, ενώ σε φωτογραφίες φαίνεται καταπονημένη και αδυνατισμένη.

«Ένιωθα ντροπή, φόβο. Συναισθήματα που έπρεπε να νιώθουν οι θύτες. Τα ένιωθα εγώ.» 

Κατά τη διάρκεια της φυλάκισής - και ενώ της ανακοινώθηκε μετά από μία σύντομη δίκη πως θα πρέπει να εκτίσει ποινή τριών ετών – σκέφτηκε να αυτοκτονήσει, ενώ σε φωτογραφίες φαίνεται καταπονημένη και αδυνατισμένη.

«Έγραψα ένα αποχαιρετιστήριο γράμμα της είπα πως δεν αντέχω άλλο» αναφέρει για την επιστολή που έγραψε και έστειλε στη μητέρα της. Εκείνη, με τη σειρά της, γνωστοποίησε την επιστολή στις κυπριακές Αρχές όπου κίνησαν τις διαδικασίες για την επιστροφή της Τίνας στην Κύπρο. 

«Μέχρι τελευταία ημέρα δεν ήξερα αν θα έφευγα», αναφέρει για τη μεταφορά της σε κυπριακές φυλακές. 

Η Αίγυπτος δεν αναγνωρίζει τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, ενώ η μη μεταβολή της καταχώρισης του φύλου της στα έγγραφά της τής προκάλεσε πάρα πολλές επιπλοκές κατά την σύλληψή της. Στην Κύπρο δεν υπάρχει ακόμα νομοθεσία της νομικής αναγνώριση ταυτότητας φύλου, παρά μόνο ένας μη νομικά κατοχυρωμένος, εσωτερικός κανονισμός του υπουργείου Εσωτερικών.

Η σύλληψη

Η Τίνα συνελήφθη τον Ιανουάριο του 2020 βάσει του αιγυπτιακού νόμου 10/1961 για δύο κατηγορίες: υποκίνηση και προώθηση διαδικτυακών συζητήσεων έκλυσης ηθών και, για διάπραξη έκλυσης ηθών. Η ίδια διατηρούσε λογαριασμούς σε εφαρμογές γνωριμιών και συνελήφθη κατά την τελευταία ημέρα παραμονής της στην Αίγυπτο. Κατά τη συνέντευξή της κατήγγειλε πως της ζητήθηκε να δωροδοκήσει τις Αρχές για να αφεθεί ελεύθερη «με ένα μεγάλο ποσό».  

Δικάστηκε τον Φεβρουάριο του 2020, όπου αθωώθηκε από την κατηγορία της διάπραξης έκλυσης ηθών, αλλά καταδικάστηκε για τρία χρόνια φυλάκισης με την κατηγορία της «προώθησης και υποκίνησης έκλυσης ηθών στο Διαδίκτυο».
 

«Καταδικάστηκα για πέντε φωτογραφίες. Και ο επίσημος όρος που χρησιμοποίησε το δικαστήριο ήταν "προσβολή και σκανδαλισμός του αιγυπτιακού λαού.» Η έφεσή της, τον Μάρτιο του 2020, απορρίφθηκε.
 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η NASA εξετάζει την πρόωρη επιστροφή μέλους αποστολής που βρίσκεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό - Ο λόγος

Διεθνή / Η NASA εξετάζει την πρόωρη επιστροφή αποστολής που βρίσκεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό - Ο λόγος

Οι υπεύθυνοι της αποστολής εξετάζουν πλέον αν η ασφαλέστερη επιλογή είναι να επιστρέψει ολόκληρη η ομάδα, αρκετούς μήνες νωρίτερα από το προγραμματισμένο
THE LIFO TEAM
Τζέφρι Έπσταϊν: Λιγότερο από το 1% των αρχείων έχει δοθεί στη δημοσιότητα, αναφέρει το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης

Διεθνή / Τζέφρι Έπσταϊν: Λιγότερο από το 1% των αρχείων έχει δοθεί στη δημοσιότητα, αναφέρει το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης

Η προθεσμία για τη δημοσιοποίηση των αρχείων έχει λήξει εδώ και περισσότερες από δύο εβδομάδες - Το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει αποδώσει την καθυστέρηση εν μέρει στην ανάγκη λήψης μέτρων για την προστασία των θυμάτων
THE LIFO TEAM
Σάλος με το Grok: Κατηγορείται για ακατάλληλες ΑΙ εικόνες διασημοτήτων μεταξύ των οποίων η Κέιτ Μίντλετον

Διεθνή / Σάλος με το Grok: Κατηγορείται για ακατάλληλες ΑΙ εικόνες διασημοτήτων μεταξύ των οποίων η Κέιτ Μίντλετον

Η πριγκίπισσα της Ουαλίας, μία ηθοποιός από το «Stranger Things» και μία δημοσιογράφος του BBC είναι μόνο μερικά από τα θύματα δημιουργίας ψεύτικων ακατάλληλων φωτογραφιών
THE LIFO TEAM
Ο Τραμπ αποσύρει τις ΗΠΑ από δεκάδες διεθνείς οργανισμούς και φορείς του ΟΗΕ

Διεθνή / Ο Τραμπ αποσύρει τις ΗΠΑ από δεκάδες διεθνείς οργανισμούς και φορείς του ΟΗΕ

Ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι οι δεκάδες οργανισμοί από τους οποίους η Ουάσιγκτον επιδιώκει να αποχωρήσει το συντομότερο δυνατό προωθούν «ριζοσπαστικές κλιματικές πολιτικές, παγκόσμια διακυβέρνηση και ιδεολογικά προγράμματα που συγκρούονται με την κυριαρχία και την οικονομική ισχύ των ΗΠΑ»
THE LIFO TEAM