Η Τουρκία ανακοινώνει φιλόδοξα σχέδια για την κατασκευή υποβρυχίων με πυρηνική πρόωση, μια στρατηγική κίνηση που αποσκοπεί στην ενίσχυση των αποτρεπτικών ικανοτήτων της και στην προβολή ισχύος σε παγκόσμιο επίπεδο.
Σύμφωνα με τον ναύαρχο Ερτζουμέντ Τατλίογλου, διοικητή των Τουρκικών Ναυτικών Δυνάμεων, η απόκτηση πυρηνικών υποβρυχίων είναι «ουσιώδης για την ικανότητα αποτροπής μας και την πρόβλεψη του ρόλου μας ως μεσαίας δύναμης με παγκόσμια επιρροή».
Αυτή η δήλωση, που δημοσιεύθηκε σε πρόσφατη συνέντευξη στο Warships International Fleet Review, σηματοδοτεί την πιο φιλόδοξη ναυτική φιλοδοξία της Τουρκίας μέχρι σήμερα.
Τουρκία: Στρατηγικές φιλοδοξίες και απόπειρα προβολής δύναμης
Η ανάπτυξη υποβρυχίων με πυρηνική πρόωση δεν είναι απλώς μια τεχνολογική εξέλιξη αλλά και ένα εργαλείο παγκόσμιας επιρροής. Αντίθετα με τα συμβατικά υποβρύχια που απαιτούν φόρτιση, τα πυρηνικά μπορούν να παραμείνουν υποβρυχίως για μήνες. Αυτό τους επιτρέπει να κινούνται γρήγορα και μακριά, χωρίς να ανιχνεύονται, παρέχοντας στην Τουρκία την ικανότητα να προβάλλει τη δύναμή της πέρα από τα εθνικά της ύδατα. Αυτή η φιλοδοξία ευθυγραμμίζεται με τους ευρύτερους ναυτικούς στόχους της χώρας, που περιλαμβάνουν την κατασκευή ιθαγενών αεροπλανοφόρων και άλλων ναυτικών πλοίων.
Αυτή τη στιγμή, η Τουρκία διαθέτει τα πιο προηγμένα υποβρύχια τύπου Reis, που βασίζονται στο γερμανικό σχέδιο Type 214. Ωστόσο, η επόμενη φάση της ναυτικής της ανάπτυξης είναι το έργο MİLDEN (Εθνικό Υποβρύχιο), που θα μπορούσε να ενσωματώσει τεχνολογία πυρηνικής πρόωσης στο μέλλον. Η Τουρκία επιδιώκει επίσης την ανάπτυξη πολιτικής πυρηνικής ενέργειας με το εργοστάσιο Akkuyu, γεγονός που μπορεί να προσφέρει μια οικονομική βάση για την υποστήριξη της πυρηνικής υποβρυχιακής προσπάθειας.
Προκλήσεις, εμπόδια, διπλωματία για τις τουρκικές φιλοδοξίες
Ωστόσο, οι προκλήσεις παραμένουν αρκετές. Οι τεχνολογικές απαιτήσεις της ανάπτυξης υποβρυχίων με πυρηνική πρόωση είναι αυστηρές και περιλαμβάνουν την εκπαίδευση εξειδικευμένου προσωπικού και την ανάπτυξη ναυτικών αντιδραστήρων. Σημαντικοί παράγοντες όπως η μείωση της εμπειρίας στο ναυτικό σώμα λόγω των εκκαθαρίσεων τις οποίες κάνει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκδιώκοντας μονίμους και βαθμοφόρους που δεν είναι «δικοί του» και η ανάγκη για αναβαθμίσεις στις εγκαταστάσεις ναυπηγείων όπως το Γκιολτζούκ, αναδεικνύουν τη σύνθετη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Τουρκία.
Η κίνηση προς την πυρηνική πρόωση αποσκοπεί επίσης στην αύξηση της πολιτικής επιρροής της Τουρκίας στην περιοχή. Ωστόσο, αυτά τα σχέδια μπορεί να ανησυχήσουν χώρες όπως η Ελλάδα και να προκαλέσουν αντιδράσεις από διεθνείς οργανισμούς μη διάδοσης. Η Θάλασσα του Αιγαίου και η Μεσόγειος είναι ήδη γεμάτες από στρατηγικούς ανταγωνισμούς και η προσθήκη πυρηνικών δυνατοτήτων από την Τουρκία μπορεί να κλιμακώσει τις εντάσεις.
Αν και οι φιλοδοξίες της Τουρκίας για υποβρύχια με πυρηνική πρόωση είναι σημαντικές και στρατηγικά ακριβείς, η υλοποίησή τους είναι γεμάτη προκλήσεις. Απαιτεί τεράστιες επενδύσεις, διεθνείς συνεργασίες και την αποκατάσταση της χαμένης τεχνογνωσίας. Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι η φιλοδοξία είναι μεν να καταστεί η Τουρκία θαλάσσια δύναμη στην περιοχή της, αλλά από τη φιλοδοξία ως την υλοποίηση υπάρχει τεράστια απόσταση.