Η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX δεσμεύοντας περιοχές στα τεμάχια 2 και 3 της Κυπριακής ΑΟΖ

Η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX δεσμεύοντας περιοχές στα τεμάχια 2 και 3 της Κυπριακής ΑΟΖ Facebook Twitter
0

Παράτυπη NAVTEX για σεισμογραφικές έρευνες, εξέδωσε η Τουρκία δεσμεύοντας μεγάλο μέρος των τεμαχίων 2 και 3 στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Φανερή είναι η προσπάθεια της Τουρκίας να αποτρέψει γεωτρήσεις στα τεμάχια 2 και 3 της κυπριακής ΑΟΖ από την κοινοπραξία Total - Eni - Kogas, τους επόμενους μήνες στο πλαίσιο των γεωτρήσεων που έχουν προγραμματιστεί.

Όπως μεταδίδει το philenews.com, η Τουρκία εξέδωσε παράτυπη NAVTEX, με την οποία δέσμευσε θαλάσσια περιοχή έκτασης περίπου 3.500 ναυτικών μιλίων, για παράνομες σεισμογραφικές έρευνες με το «Μπαρμπαρός», που καλύπτει μεγάλο μέρος του τεμαχίου 2, όπως και το μεγαλύτερο μέρος του τεμαχίου 3.


Μάλιστα το «Μπαρμπαρός» και άλλα δύο πλοία που το συνοδεύουν έχουν ήδη μετακινηθεί στην περιοχή, που ξεκινά νότια της Κύπρου από το ύψος της Δεκέλειας μέχρι και το Ακρωτήρι Κάβο Γκρέκο και φτάνει ανατολικά στον άξονα Κάβο Γκρέκο μέχρι και το Παραλίμνι και τον κόλπο Αμμοχώστου.

Σύμφωνα με την τουρκική NAVTEX, η παράνομη δραστηριότητα του τουρκικού σεισμογραφικού στην περιοχή που ξεκίνησε στις 22 Δεκεμβρίου, θα συνεχιστεί μέχρι και τις 31 Μαΐου, δηλαδή για περισσότερο από πέντε μήνες, γεγονός που μαρτυρά ότι σκοπός δεν είναι κυρίως οι σεισμογραφικές έρευνες, που μπορούν να ολοκληρωθούν κανονικά σε πολύ λιγότερο χρόνο, αλλά η δήλωση παρουσίας και η αμφισβήτηση της κυπριακής ΑΟΖ.

 

Η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX δεσμεύοντας περιοχές στα τεμάχια 2 και 3 της Κυπριακής ΑΟΖ Facebook Twitter

Μάλιστα, όπως σημειώνει ο ιστότοπος, προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι τα ανατολικά όρια της περιοχής που «δεσμεύτηκε» συνορεύουν αλλά δεν επικαλύπτουν τον στόχο «Σουπιά» στο τεμάχιο 3, όπου το τουρκικό πολεμικό ναυτικό παρεμπόδισε γεώτρηση της ΕΝΙ στις αρχές του 2017. Επικαλύπτει ωστόσο δεύτερο στόχο στην περιοχή, με την ονομασία «Οκτάπους».

Τη νέα προκλητική κίνηση, η Τουρκία συμπληρώνει με παράλληλες ασκήσεις του πολεμικού της ναυτικού, σε περιοχή που ξεκινά από τα ανοικτά της Λάρνακας και φτάνει μέχρι τα όρια των χωρικών υδάτων της Κύπρου σε απόσταση 14 ναυτικών μιλίων στον άξονα του κόλπου της Λάρνακας, από τον Μαζωτό μέχρι και τις ακτές της Δεκέλειας. Πρόκειται για περιοχή που επικαλύπτει μεγάλο μέρος του τεμαχίου 2.

Ακόμα, ασκήσεις του τουρκικού πολεμικού ναυτικού με χρήση πυρών προβλέπονται στις 6, στις 14, στις 22 και στις 30 Ιανουαρίου και ασκήσεις χωρίς πυρά στις 8, στις 17, στις 25 και στις 28 Ιανουαρίου. Την ίδια ώρα, αναμένεται και η επόμενη ενέργεια της Τουρκίας με νέα κίνηση του γεωτρύπανου «Yavuz», που βρίσκεται από τις αρχές Οκτωβρίου σε σημείο περί τα 50 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά του Πισσουρίου και πραγματοποιεί γεώτρηση σε περιοχή κοντά στο υποθαλάσσιο όρος Ερατοσθένης. Η εν λόγω γεώτρηση αναμένεται να ολοκληρωθεί τη δεύτερη εβδομάδα Ιανουαρίου.

Τέλος σημειώνεται ότι το δεύτερο τουρκικό γεωτρύπανο -ο «Πορθητής»- που βρίσκεται νότια του Ριζοκαρπάσου, αναμένεται να συνεχίσει εκεί μέχρι και τον Μάρτιο.

Με πληροφορίες από Philenews

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ