Η θερμότητα από την έκρηξη του Βεζούβιου μετέτρεψε «τον εγκέφαλο άνδρα σε γυαλί»

Η θερμότητα από την έκρηξη του Βεζούβιου μετέτρεψε «τον εγκέφαλο άνδρα σε γυαλί» Facebook Twitter
Τι αποκάλυψαν οι ερευνητές για τις επιπτώσεις της έκρηξης του Βεζούβιου στα θύματά του.
0

Όταν εξερράγη ο Βεζούβιος, το 79 μ.Χ, η καταστροφή που προκάλεσε στις γύρω του πόλεις ήταν ολέθρια. Τώρα, αποκαλύπτεται πως η θερμότητα ήταν τέτοιας έντασης που μετέτρεψε σε γυαλί τον εγκέφαλο ενός από τα θύματα - που πέθανε μάλλον στον ύπνο του στην πόλη Ηράκλειο (Ερκουλάνουμ) της Ιταλίας, κοντά στην Πομπηία.

Ο Βεζούβιος προκάλεσε ένα τρομακτικό πυροκλαστικό κύμα καυτών αερίων και πετρωμάτων, ικανό να βράσει το ανθρώπινο αίμα, να εξαϋλώσει τη σάρκα και, όπως φαίνεται, να μετατρέψει τον εγκέφαλο ακόμη και σε γυαλί. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή εγκληματολογικής ανθρωπολογίας Πιέρ Πάολο Πετρόνε του Πανεπιστημίου Φεντερίκο ΙΙ της Νάπολης, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό "New England Journal of Medicine", σύμφωνα με τη «Γκάρντιαν».

Ο καμένος σκελετός του θύματος με τον υαλοποιημένο εγκέφαλο είχε βρεθεί στη δεκαετία του 1960 πάνω σε ένα κρεβάτι ενός κτιρίου (Collegium Augustalium), θαμμένος κάτω από ένα όγκο ηφαιστειακής στάχτης, μάλλον την ώρα που κοιμόταν. Τώρα για πρώτη φορά οι επιστήμονες εντόπισαν και ανέλυσαν ένα γυαλιστερό υαλώδες υλικό μέσα στο σπασμένο κρανίο του και βρήκαν σε αυτό πρωτεΐνες, λιπαρά οξέα και τριγλυκερίδια που παραπέμπουν σε εγκεφαλικό ιστό.

Το κρεβάβι βρισκόταν σε ένα μικρό δωμάτιο που ήταν μέρος του Collegium Augustalium, ένα κτήριο που σχετιζόταν με τη λατρεία του πρώην αυτοκράτορα Αυγούστου. Το θύμα, σύμφωνα με τον Πετρόνε, πιστεύεται πως ήταν επιστάτης.

Η ανάλυση του καμένου ξύλου του κρεβατιού δείχνει ότι η θερμοκρασία πρέπει να έφθασε τους 520 βαθμούς Κελσίου. Σε τέτοιες θερμοκρασίες οι μαλακοί ιστοί, όπως ο εγκεφαλικός, συνήθως αποσυντίθενται ή μερικές φορές τα απομεινάρια τους έχουν σαπωνοποιηθεί.

«Μέχρι σήμερα δεν είχαν ποτέ βρεθεί υαλοποιημένα απομεινάρια εγκεφάλου», δήλωσε ο δρ Πετρόνε. Όπως είπε, σε μια τόσο ισχυρή ηφαιστειακή έκρηξη, ο μόνος τρόπος να γλιτώσει κανείς, είναι να προλάβει να φύγει μακριά, καθώς το εσωτερικό των σπιτιών δεν παρέχει προστασία λόγω της απότομης ανόδου της θερμοκρασίας ακόμη και σε απόσταση δεκάδων χιλιομέτρων από το επίκεντρο της έκρηξης.

Με πληροφορίες από Guardian-ΑΠΕ/ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ