ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

Η συνήθεια των σκύλων να γλείφουν το στόμα τους ίσως οφείλεται σε άλλη αιτία απ' αυτή που νομίζαμε μέχρι σήμερα

Η συνήθεια των σκύλων να γλείφουν το στόμα τους ίσως οφείλεται σε άλλη αιτία απ' αυτή που νομίζαμε μέχρι σήμερα Facebook Twitter
0

Μία νέα έρευνα που διενεργήθηκε από το πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο στη Βραζιλία υποστηρίζει ότι ανακάλυψε την αιτία που οι σκύλοι γλείφουν το στόμα τους και τη συνδέει άμεσα με τις ανθρώπινες αντιδράσεις, και μάλιστα κυρίως με τον θυμό.

Με την πάροδο των χρόνων, αρκετοί επιστήμονες χαρακτήρισαν αυτή τη συνήθεια των σκύλων είτε ως έναν μηχανισμό μείωσης του στρες, είτε ως ενστικτώδη αντίδραση αναστάτωσης ακόμη και ως έναν τρόπο επικοινωνίας της επιθυμίας τους για παιχνίδι ή κάποια λιχουδιά.

Ωστόσο, η έρευνα του βραζιλιάνικου πανεπιστημίου έρχεται να καταδείξει την άμεση σχέση του με τη συμπεριφορά των ανθρώπων.

Οι ερευνητές εξέθεσαν 17 υγιή ενήλικα σκυλιά σε μία σειρά από ηχητικά αποσπάσματα και βίντεο όπου αναπαριστούνταν θετικά και αρνητικά συναισθήματα.

Δύο οθόνες που τοποθετήθηκαν μπροστά στα σκυλιά έδειχναν έναν συνδυασμό χαρούμενων και θυμωμένων προσώπων τόσο ανθρώπων όσο και σκυλιών. Όλες οι εικόνες συνοδεύονταν από ηχητικά αποσπάσματα. Οι ερευνητές κατέγραψαν κάθε στιγμή που οι σκύλοι έγλειφαν το πρόσωπό τους κατά τη διάρκεια του πειράματος.

Στο τέλος διαπίστωσαν ότι μόνο οι εικόνες θυμωμένων ανθρώπινων προσώπων λειτουργούσαν ως αξιόπιστη αιτία για την κίνησή τους αυτή.

«Το γλείψιμο του στόματος προκαλούνταν μόνο από οπτικά ερεθίσματα» δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας, Natalia Albuquerque, υποψήφια διδάκτωρ στην πειραματική ψυχολογία στο πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο. «Υπάρχει επίσης ένας παράγοντας που έχει να κάνει με το είδος αφού τα σκυλιά γλείφονταν συχνότερα όταν κοίταζαν έναν άνθρωπο απ' ότι ένα ζώο. Κυρίως, όμως, τα ευρήματα καταδεικνύουν ότι αυτή η συμπεριφορά συνδέεται με την αντίληψη των ζώων για τα αρνητικά συναισθήματα».

Οι ερευνητές βρήκαν ακόμη ότι οι σκύλοι αντέδρασαν στα θυμωμένα ανθρώπινα πρόσωπα γλείφοντας το στόμα τους περίπου δύο φορές συχνότερα σε σχέση με τις στιγμές που κοιτούσαν χαρούμενα πρόσωπα, σύμφωνα με την ίδια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Behavioural Processes».

Η υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη των σκύλων δεν είναι κάτι καινούργιο, ωστόσο η έρευνα αυτή είναι πιθανό να υποδεικνύει μία ακόμη πιο άμεση εξέλιξη στη συμπεριφορά ζώων και ανθρώπων απ' ότι θεωρούνταν μέχρι πρόσφατα.

Οι συντάκτες της έρευνας εκτιμούν ότι το χαρακτηριστικό γνώρισμα του γλειψίματος μπορεί να εμφανίστηκε κατά τη διαδικασία εξημέρωσης των σκύλων, ειδικά για να τους επιτρέπει να επικοινωνούν καλύτερα με τους ιδιοκτήτες τους.

Με πληροφορίες από Fox

Διεθνή
0

ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κολομβία: Σε διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση το μεγαλύτερο καρτέλ κοκαΐνης

Διεθνή / Κολομβία: Σε διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση το μεγαλύτερο καρτέλ κοκαΐνης

Την ίδια στιγμή, οι ισχυρότερες αντάρτικες οργανώσεις της χώρας, ο Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός (ELN) και η ομάδα EMC, δεν βρίσκονται αυτή την περίοδο σε διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Ποιος είναι ο «Παλαιστίνιος Πελέ» που σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά ενώ περίμενε βοήθεια

Διεθνή / Γάζα: Ποιος είναι ο «Παλαιστίνιος Πελέ» που σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά ενώ περίμενε βοήθεια

Το μεγάλο αστέρι του παλαιστινιακού ποδοσφαίρου σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά ενώ περίμενε ανθρωπιστική βοήθεια, κατήγγειλε η Παλαιστινιακή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία 
LIFO NEWSROOM
Γκάβιν Νιούσομ: Εκβιασμός το 1 δισ. δολάρια που ζητά ο Τραμπ από το UCLA - «Η Καλιφόρνια δεν θα υποκύψει»

Διεθνή / Γκάβιν Νιούσομ: Εκβιασμός το 1 δισ. δολάρια που ζητά ο Τραμπ από το UCLA - «Η Καλιφόρνια δεν θα υποκύψει»

Η αμερικανική κυβέρνηση ζητά από το UCLA 1 δισ. δολάρια, μετά το «πάγωμα» εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων σε χρηματοδοτήσεις λόγω των φιλοπαλαιστινιακών διαδηλώσεων
LIFO NEWSROOM
«Κάθε 8 λεπτά»: Η Uber δέχθηκε 400.000 αναφορές για σεξουαλική επίθεση και ανάρμοστη συμπεριφορά σε πέντε χρόνια

Διεθνή / «Κάθε 8 λεπτά»: Η Uber δέχθηκε 400.000 αναφορές για σεξουαλική επίθεση και ανάρμοστη συμπεριφορά σε πέντε χρόνια

Η εταιρεία παρουσίασε δημοσίως μια εντελώς διαφορετική εικόνα, ωστόσο αποκαλυπτική έρευνα των New York Times απέδειξε πως υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες καταγγελίες για σεξουαλικές επιθέσεις που την εμπλέκουν
LIFO NEWSROOM
Πορτογαλία: Το Ανώτατο Δικαστήριο μπλοκάρει νομοσχέδιο που περιορίζει τη μετανάστευση

Διεθνή / Πορτογαλία: Το Ανώτατο Δικαστήριο μπλοκάρει νομοσχέδιο που περιορίζει τη μετανάστευση

Το νομοσχέδιο, που αντανακλά τη δεξιά στροφή στην ευρωπαϊκή πολιτική για τη μετανάστευση, θα υποχρέωνε εκατοντάδες χιλιάδες νόμιμους μετανάστες να περιμένουν δύο χρόνια προτού υποβάλουν αίτηση για επανένωση με τα άμεσα μέλη της οικογένειάς τους
LIFO NEWSROOM
Ακόμη μία παρουσιάστρια του Fox αναβαθμίζει ο Τραμπ: «Στέλνει» την Τάμι Μπρους στον ΟΗΕ

Διεθνή / Ακόμη μία παρουσιάστρια του Fox αναβαθμίζει ο Τραμπ: «Στέλνει» την Τάμι Μπρους στον ΟΗΕ

Η νυν εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και πρώην παρουσιάστρια του Fox News, Τάμι Μπρους, προτείνεται για τη θέση της αναπληρώτριας μόνιμης αντιπροσώπου των Ηνωμένων Πολιτειών στα Ηνωμένα Έθνη
LIFO NEWSROOM
Ευρωπαίοι ηγέτες για Ουκρανία εν όψει Αλάσκας: Συνδυασμός διπλωματίας και πίεσης στη Ρωσία για την ειρήνη

Διεθνή / Ευρωπαίοι ηγέτες για Ουκρανία εν όψει Αλάσκας: Συνδυασμός διπλωματίας και πίεσης στη Ρωσία για την ειρήνη

«Η Ουκρανία έχει την ελευθερία επιλογής για το πεπρωμένο της», αναφέρει η κοινή δήλωση Μακρόν, Μελόνι, Μερτς, Στάρμερ, Τουσκ, φον ντερ Λάιεν και Στουμπ
LIFO NEWSROOM
«Μπορείτε να πείτε πώς πέθανε;»: Ο Μοχάμεντ Σαλάχ επικρίνει την UEFA για τον φόρο τιμής στον «Παλαιστίνιο Πελέ»

Διεθνή / «Μπορείτε να πείτε πώς πέθανε;»: Ο Μοχάμεντ Σαλάχ επικρίνει την UEFA για τον φόρο τιμής στον «Παλαιστίνιο Πελέ»

O πρώην ποδοσφαιριστής Σουλεϊμάν αλ-Ομπέιντ, γνωστός ως «Παλαιστίνιος Πελέ», πέθανε την Τετάρτη στη νότα Γάζα, όταν ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν σε πολίτες που περίμεναν ανθρωπιστική βοήθεια
LIFO NEWSROOM