Τελικά, αφήνουμε τον σκύλο να μας γλείφει το πρόσωπο ή κάνουμε μεγάλο λάθος;

3

Δεν υπάρχει ιδιοκτήτης σκύλου που να μην έχει απολαύσει με λιγότερη ή περισσότερη προθυμία ένα "φιλάκι" από τον σκύλο του. Το γνωστό γλείψιμο στο πρόσωπο, με το οποίο ο τετράποδος φίλος δείχνει την αγάπη και την αφοσίωση του στον άνθρωπο με τον οποίο ζει. Είναι, όμως, αυτό το φιλί αθώο ή κρύβει κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία; Η απάντηση δεν θα ευχαριστήσει τους ιδιοκτήτες σκύλων.

Σύμφωνα με τον John Oxford, καθηγητή επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου, τα βακτήρια που κρύβονται στο στόμα του σκύλου είναι διαφορετικά από τα βακτήρια του ανθρώπινου οργανισμού. Επίσης, οι σκύλοι μας, οικόσιτοι ή μη, περνούν τη μισή τους ζωή έχοντας τη μύτη τους στα πιο βρώμικα σημεία του σπιτιού ή του δρόμου, αναζητώντας ίχνη άλλων σκύλων και όχι μόνο. Αυτή ίσως να ήταν αρκετή ως πληροφορία για να μας αποθαρρύνει από το να δεχόμαστε τη γλώσσα και το πρόσωπο του σκύλου μας στο δικό μας πρόσωπο.  

Όπως εξηγεί ο ίδιος καθηγητής, τα περισσότερα από αυτά τα βακτήρια που βρίσκονται στη μύτη, στο στόμα, αλλά και στην επιφάνεια της γλώσσας του ζώου είναι "άγνωστα" προς το δικό μας ανοσοποιητικό σύστημα και γι' αυτό συνήθως δεν αρρωσταίνουμε. Τι σημαίνει "άγνωστα"; Πρόκειται για βακτήρια που ίσως μπορούν να βλάψουν κάποιον σκύλο ή άλλο τετράποδο θηλαστικό, όχι όμως και τον ανθρώπινο οργανισμό. 

Δεν είναι σπουδαία υπόθεση να σε γλείψει ο σκύλος στο πρόσωπο ή να γλείψει κάποιο τραύμα. Ωστόσο, καλό θα ήταν να μη συμβαίνει σε ανθρώπους με καταβεβλημένο ανοσοποιητικό σύστημα, δηλαδή, ηλικιωμένους και μικρά παιδιά.

Ωστόσο, υπάρχουν και τα λεγόμενα ζωονοσογόνα βακτήρια στο στόμα σκυλιών -και γατιών- που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες στους ανθρώπους. Μεταξύ αυτών το κλωστηρίδιο, το βακτήριο E-coli, και το καμπυλοβακτήριο, υπεύθυνο για τα περισσότερα περιστατικά γαστρεντερίτιδας. Για παράδειγμα, το βακτήριο Pasteurella multocida, ένα βακτήριο που υπό κανονικές συνθήκες βρίσκεται στο στόμα του σκύλου μας, έχει κατηγορηθεί για εμφάνιση μηνιγγίτιδας σε 42 βρέφη και νήπια στη Γαλλία και μεταξύ των ετών 2001-2011. Τα μισά από τα παιδάκια που ασθένησαν αποδείχθηκε ότι βρίσκονταν στον ίδιο χώρο με σκύλους ή γάτες, που εκδήλωναν την αγάπη τους προς το νέο μέλος της οικογένειας, γλείφοντας το. Τέσσερα από αυτά τα παιδάκια πέθαναν και ακριβώς εξαιτίας των θανάτων τους, συντάχθηκε σχετική μελέτη, στην οποία οι επιστήμονες συνιστούσαν δραστικό περιορισμό των επαφών παιδιών και ζώων.  

Σύμφωνα με σχετική αναφορά στην Καναδική Κτηνιατρική Επιθεώρηση του 1989 γίνεται μεν σαφές ότι δεν παθαίνει κανείς κακό με το να δέχεται τα φιλιά του σκύλου του, ωστόσο αναφέρεται μία μικρή λίστα με τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε τέτοια φιλιά, κίνδυνοι που όλοι πηγάζουν από τη λεπτή βλεννώδη μεμβράνη που ένα φιλί του σκύλου μας αφήνει στα μάτια, τη μύτη και το στόμα μας, ταυτόχρονα. 

Έχουν καταγραφεί περιπτώσεις σκύλων που μετέδωσαν το βακτήριο Haemophilus aphrophilus σε ανθρώπους, προκαλώντας τους εγκεφαλικά ανευρύσματα και καρδιακές παθήσεις και φυσικά πάντα υπάρχουν αρκετά περιστατικά "ταινίας" (επιστημονικά το βακτήριο Dipylidium caninum), τα οποία εμφανίζουν κυρίως παιδιά που έχουν καταπιεί μολυσμένα υπολείμματα από το στόμα σκύλου, συνεπεία κάποιου τρυφερού γλειψίματος...  

Αρκεί, όμως, η περιπτωσιολογία για να βάλουμε φρένο στις εκδηλώσεις αγάπης των τετράποδων φίλων μας; Σύμφωνα με τον Bruno Chomel, καθηγητή κτηνιατρικής υγιεινής στο Πανεπιστήμιο Davis της Καλιφόρνιας, είναι σπάνιο να ασθενήσουμε από ένα σκυλίσιο φιλί. 

"Δεν είναι σπουδαία υπόθεση να σε γλείψει ο σκύλος στο πρόσωπο ή να γλείψει κάποιο τραύμα. Ωστόσο, καλό θα ήταν να μη συμβαίνει σε ανθρώπους με καταβεβλημένο ανοσοποιητικό σύστημα, δηλαδή, ηλικιωμένους και μικρά παιδιά. Ίσως, τα γλειψίματα των κατοικιδίων καλό είναι να μένουν κάτω από την περιοχή του λαιμού και σίγουρα μακριά από πληγές που μπορεί να έχει το δέρμα μας", καταλήγει ο ειδικός.

Με στοιχεία από τον Guardian

3

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

10 φιλοζωικές οργανώσεις που δεν βρίσκονται στην Αθήνα, αλλά κάνουν σπουδαίο έργο

Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων / Δέκα φιλοζωικές οργανώσεις που δεν βρίσκονται στην Αθήνα, αλλά κάνουν σπουδαίο έργο

Για κάθε ανεύθυνο ιδιοκτήτη που διογκώνει το ήδη μεγάλο πρόβλημα με τα αδέσποτα ζώα, υπάρχουν φιλοζωικές με ταυτότητα και χαρακτήρα που ξέρουν τι, πώς και με ποιους μπορούν να βοηθήσουν.
ΜΑΡΙΝΑ ΠΕΤΡΙΔΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απόλυτη προτεραιότητα έχει ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του πνεύμονα

Υγεία & Σώμα / «Ο καρκίνος του πνεύμονα δεν περιμένει μεν, αλλά δεν είναι ανίκητος»

Τρία χρόνια μετά την ίδρυση της Οργάνωσης για τον Καρκίνο του Πνεύμονα «Fair Life L.C.C.», η πρόεδρός της μιλά για την αναγκαιότητα να πατήσει γκάζι το εθνικό συστήμα υγείας όσον αφορά την υλοποίηση του προσυμπτωματικού ελέγχου που σώζει ζωές.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Υγεία & Σώμα / Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Ο όρος «ασθένεια που μεταδίδεται από τα πτηνά» μάς φέρνει στο μυαλό τη γρίπη των πτηνών που οφείλεται στον ιό της γρίπης Η5Ν1. Κι όμως, υπάρχει μια άλλη νόσος που μοιάζει με τη γρίπη και μεταδίδεται από τα πτηνά, προκαλώντας άτυπη πνευμονία, δηλαδή πνευμονία χωρίς τα κλασικά συμπτώματα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Εξέταση με ραδιοϊσότοπα προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Υγεία & Σώμα / Μια νέα εξέταση προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Χάρη σε μια νέα εξέταση με ραδιοϊσότοπα, την PET Amyloid, καθίσταται δυνατή η πρώιμη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ μία ολόκληρη δεκαετία πριν από την εκδήλωση του πρώτου συμπτώματος νοητικής έκπτωσης στους ασθενείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Υγεία & Σώμα / Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο που εξερευνά την πολιτισμική ιστορία της υποχονδρίασης, οι άνθρωποι που ανησυχούν περισσότερο για την υγεία τους είναι πολύ συχνά εκείνοι που έχουν τους περισσότερους λόγους να ανησυχούν.
THE LIFO TEAM
Καμπανάκι κινδύνου για τις λοιμώξεις και τα «πανανθεκτικά» μικρόβια χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι

Υγεία & Σώμα / Λοιμώξεις και «πανανθεκτικά» μικρόβια, παλιοί και νέοι κίνδυνοι απειλούν τη δημόσια υγεία

Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι καθώς ο κοκίτης, η ιλαρά και η μηνιγγίτιδα αναζωπυρώνονται στην κοινότητα, ενώ τα άκρως ανθεκτικά μικρόβια εξελίσσονται σε «πονοκέφαλο» για τα νοσοκομεία. Μας ενημερώνει η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συμβουλές για υπέροχη επιδερμίδα κάτω από τον καυτό ήλιο

Υγεία & Σώμα / Συμβουλές για υγιή επιδερμίδα κάτω από τον ήλιο

Μετά από έναν χειμώνα που δεν ήρθε, η άνοιξη βιάζεται να δώσει τη θέση της στο καλοκαίρι και μας υποχρεώνει να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας με τον ήλιο. Οι ημέρες μεγάλωσαν με την αλλαγή της ώρας, ο ήλιος ήδη καίει και η επιδερμίδα μας χρειάζεται ολιστική φροντίδα και προστασία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Υγεία & Σώμα / Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Η χολέρα αποτελεί μολυσματικό λοιμώδες νόσημα που εξακολουθεί να καταγράφει επιδημικές εξάρσεις σε πολλές περιοχές του πλανήτη, κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, και η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την έλλειψη πόσιμων εμβολίων, σε μορφή σταγόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Fitness: Μήπως το cozy cardio είναι για σένα;

Υγεία & Σώμα / Τελικά είναι αποτελεσματική η «cozy cardio» γυμναστική που έχει τρελάνει τo TikTok;

Αντί να πηγαίνουν στο γυμναστήριο, πολλοί TikTokers φορούν τις χνουδωτές πιτζάμες τους, ανάβουν τα αγαπημένα τους κεριά, επενδύουν σε απαλό φωτισμό διάθεσης και περπατούν σε ένα walking pad ή σε μηχάνημα step, ενώ παρακολουθούν τις αγαπημένες τους σειρές.
EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Υγεία & Σώμα / Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Η σχεδόν ανεξερεύνητη διαταραχή, που κάνει τους ασθενείς να ακούν τρομακτικούς, εκκωφαντικούς θορύβους λίγο πριν κοιμηθούν. Πολλοί ντρέπονται να μιλήσουν γι’ αυτό προκειμένου να μην έρθουν αντιμέτωποι με προκατάληψη και δυσπιστία.
THE LIFO TEAM
Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Nothing Days / Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Ανίκανα να επιβιώσουν μακριά από ανθρώπινα σώματα, τα παράσιτα που μας ακολουθούν σε όλη την εξελικτική μας πορεία είναι δύσκολο να καταπολεμηθούν. Ήταν κοινωνικό στίγμα, ακόμα είναι, αλλά ήταν πάντα και ένας τρόπος κοινωνικοποίησης και εκδήλωσης στοργής ανάμεσα στα μέλη μιας ομάδας.
M. HULOT