Η σύλληψη του Ιμάμογλου βασίστηκε σε αναφορές για αξιόποινες πράξεις, λέει ο υπουργός Δικαιοσύνης

Η σύλληψη του Ιμάμογλου βασίστηκε σε αναφορές για αξιόποινες πράξεις, λέει ο υπουργός Δικαιοσύνης Facebook Twitter
Φωτ: EPA
0

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας δήλωσε σήμερα ότι η απόφαση να συλληφθεί ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου βασίζεται σε αναφορές για αξιόποινες πράξεις και δεν συνδέεται με τη συγκυρία της επιλογής προεδρικού υποψηφίου από το αντιπολιτευόμενο κόμμα CHP, πρόσθεσε εξάλλου ότι το να είσαι αιρετός δεν συνεπάγεται με ατιμωρησία.

Η απόφαση σύλληψης του Ιμάμογλου είναι λογική δεδομένης της βαρύτητας των εις βάρος του κατηγοριών, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη ο υπουργός Γιλμάζ Τουντς.

"Είναι ζήτημα της δικαιοσύνης", είπε ο Τουντς στους δημοσιογράφους.

"Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τυχόν διασύνδεση της έρευνας με τον πρόεδρο Ερντογάν και τυχόν πολιτικά κίνητρα πίσω από την έρευνα", τόνισε ο ίδιος και έκανε έκκληση προς τις δυτικές χώρες, κυρίως προς τους "ευρωπαίους φίλους", να περιμένουν το αποτέλεσμα της έρευνας και της νομικής διαδικασίας και να μη σπεύδουν σε συμπεράσματα, έπειτα από την κριτική που άσκησαν για τη σύλληψη του Ιμάμογλου κάποιες χώρες.

Η Τουρκία απορρίπτει ως "μεροληπτικές" τις δηλώσεις τρίτων χωρών σχετικά με τη σύλληψη του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης και με τις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα ως επακόλουθο την ώρα που οι αρχές συνέλαβαν σχεδόν 1.900 διαδηλωτές.

«Η σοβαρότητα των καταγγελιών κατά του Ιμάμογλου απαιτούσε τη σύλληψή του»

Η Άγκυρα ζήτησε από τους ευρωπαίους εταίρους της να ενεργήσουν με «κοινή λογική», είπε ο Τουντς, προσθέτοντας ότι η σοβαρότητα των καταγγελιών κατά του Ιμάμογλου απαιτούσε τη σύλληψή του.

«Δεν θέλουμε τη σύλληψη κανενός πολιτικού, αλλά αν υπάρχουν στοιχεία για παραβάσεις, τότε μπορεί να συμβεί. Αν εξετάσουμε τη σοβαρότητα των καταγγελιών και καθώς υπάρχει κίνδυνος απόκρυψης στοιχείων, το δικαστικό σώμα έχει λάβει μια λογική απόφαση», πρόσθεσε.

Το CHP κάλεσε τους Τούρκους να συνεχίσουν τις διαμαρτυρίες, λέγοντας ότι θα διοργανώσει διαδηλώσεις σε διάφορες τοποθεσίες στην Κωνσταντινούπολη και αλλού.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Ερντογάν απέρριψε τις διαδηλώσεις χαρακτηρίζοντάς τες "σόου" και προειδοποίησε με νομικές συνέπειες τους διαδηλωτές.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια, 1.879 άνθρωποι συνελήφθησαν από τότε που ξέσπασαν οι διαδηλώσεις την περασμένη Τετάρτη, με 260 από αυτούς να έχουν προφυλακιστεί εν αναμονή της δίκης.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζήτησαν από την Τουρκία να διερευνήσει, την υπερβολική χρήση βίας από την αστυνομία --όπως τη χαρακτήρισαν-- για να διαλυθεί το πλήθος και προέτρεψαν την κυβέρνηση να επιτρέψει τις διαδηλώσεις, οι οποίες ήταν σε μεγάλο βαθμό ειρηνικές. Δυτικοί ηγέτες δηλώνουν ότι η υπόθεση σηματοδότησε μια δημοκρατική οπισθοδρόμηση.

«Ο Ερντογάν δεν ενημερώθηκε για τη σύλληψη του Ιμάμογλου»

Σύμφωνα με τον Τουντς, ο Ερντογάν δεν ενημερώθηκε για τη σύλληψη του Ιμάμογλου λόγω του απορρήτου της υπόθεσης, αν και ο πρόεδρος έχει κάνει αρκετά σχόλια κατηγορώντας το CHP και τους δημάρχους του για διαφθορά.

Ερωτηθείς για τη σύλληψη και την επακόλουθη απελευθέρωση επτά δημοσιογράφων που κάλυπταν τις διαδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη, συμπεριλαμβανομένου ενός φωτορεπόρτερ από το AFP, ο υπουργός απάντησε ότι υπάρχει εσφαλμένη εντύπωση σχετικά με τη συμπεριφορά της Τουρκίας προς τους δημοσιογράφους και ότι η Αγκυρα δεν φυλακίζει δημοσιογράφους.

Η μκο Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, ένας υπέρμαχος της ελευθερίας του λόγου, κατέταξε την Τουρκία στην 158η θέση μεταξύ 180 χωρών στον δείκτη ελευθερίας του Τύπου για το 2024. Ανέφερε ότι περίπου το 90% των μέσων ενημέρωσης βρίσκονται υπό κυβερνητική επιρροή, ωθώντας τους Τούρκους να στραφούν περισσότερο στην αντιπολίτευση ή σε ανεξάρτητα ειδησεογραφικά μέσα.

Κατά τον Τουνιτς ο δείκτης δεν αντικατοπτρίζει την αλήθεια.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΟΥΒΑ ΗΠΑ ΜΠΛΑΚΑΟΥΤ ΚΑΥΣΙΜΑ

Διεθνή / Η Κούβα ανακοίνωσε ότι εξαντλήθηκαν τα καύσιμα για ηλεκτροπαραγωγή - Έως και 22 ώρες χωρίς ρεύμα

Η κατάσταση προκάλεσε νέες διαδηλώσεις στην κουβανική πρωτεύουσα, με εκατοντάδες ανθρώπους να βγαίνουν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τα συνεχή μπλακ άουτ και τις ελλείψεις καυσίμων
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΚΙΝΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Ιρανικά μέσα αναφέρουν ότι η Τεχεράνη επέτρεψε τη διέλευση κινεζικών πλοίων από τα Στενά του Ορμούζ

Ένα κινεζικό υπερδεξαμενόπλοιο που μετέφερε 2 εκατομμύρια βαρέλια ιρακινού αργού πετρελαίου διέσχισε τα Στενά χθες Τετάρτη, σύμφωνα με δεδομένα παρακολούθησης πλοίων
THE LIFO TEAM
Ο Pedro Pascal πέταξε economy για τις Κάννες και οι πρώην πιλότοι ξεμπροστιάζουν τη χλιδή των private jets

Διεθνή / Ο Πέδρο Πασκάλ πέταξε οικονομική θέση για τις Κάννες και οι πρώην πιλότοι ξεμπροστιάζουν τη χλιδή των ιδιωτικών τζετ

Πρώην πιλότοι και ακτιβιστές καλούν τους σταρ να σταματήσουν να φτάνουν στις Κάννες με ιδιωτικά αεροπλάνα, μετά από στοιχεία που δείχνουν ότι πέρυσι 750 τέτοιες πτήσεις προς το φεστιβάλ κατανάλωσαν περίπου 2 εκατομμύρια λίτρα κηροζίνης. Ως αντίπαλο παράδειγμα δείχνουν τον Πέδρο Πασκάλ, που είχε ταξιδέψει στην οικονομική θέση.
THE LIFO TEAM
Η Ιαπωνία έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τη non-binary νομική αναγνώριση

Διεθνή / Η Ιαπωνία έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τη non-binary νομική αναγνώριση

Το Ανώτερο Δικαστήριο της Οσάκα έκρινε ότι το οικογενειακό μητρώο της Ιαπωνίας, που αναγνωρίζει μόνο «άνδρες» και «γυναίκες», παραβιάζει την αρχή της ισότητας. Η απόφαση δεν αλλάζει ακόμη άμεσα το σύστημα, αλλά ανοίγει έναν κρίσιμο δρόμο για τη νομική αναγνώριση non-binary ατόμων στη χώρα.
THE LIFO TEAM
ΣΑΜ ΑΛΤΜΑΝ ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ OPENAI

Διεθνή / Μασκ vs. OpenAI: «Ένιωσα ότι μας είχε εγκαταλείψει, ότι δεν τήρησε τις υποσχέσεις του», κατέθεσε ο Άλτμαν

Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI κατέθεσε ότι αισθάνθηκε πως ο Έλον Μασκ «εγκατέλειψε» την εταιρεία του και την έφερε «σε πολύ δύσκολη θέση», καθώς οι δύο πλευρές διεκδικούσαν τον έλεγχο
THE LIFO TEAM