Η σύλληψη του Ιμάμογλου βασίστηκε σε αναφορές για αξιόποινες πράξεις, λέει ο υπουργός Δικαιοσύνης

Η σύλληψη του Ιμάμογλου βασίστηκε σε αναφορές για αξιόποινες πράξεις, λέει ο υπουργός Δικαιοσύνης Facebook Twitter
Φωτ: EPA
0

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας δήλωσε σήμερα ότι η απόφαση να συλληφθεί ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου βασίζεται σε αναφορές για αξιόποινες πράξεις και δεν συνδέεται με τη συγκυρία της επιλογής προεδρικού υποψηφίου από το αντιπολιτευόμενο κόμμα CHP, πρόσθεσε εξάλλου ότι το να είσαι αιρετός δεν συνεπάγεται με ατιμωρησία.

Η απόφαση σύλληψης του Ιμάμογλου είναι λογική δεδομένης της βαρύτητας των εις βάρος του κατηγοριών, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη ο υπουργός Γιλμάζ Τουντς.

"Είναι ζήτημα της δικαιοσύνης", είπε ο Τουντς στους δημοσιογράφους.

"Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τυχόν διασύνδεση της έρευνας με τον πρόεδρο Ερντογάν και τυχόν πολιτικά κίνητρα πίσω από την έρευνα", τόνισε ο ίδιος και έκανε έκκληση προς τις δυτικές χώρες, κυρίως προς τους "ευρωπαίους φίλους", να περιμένουν το αποτέλεσμα της έρευνας και της νομικής διαδικασίας και να μη σπεύδουν σε συμπεράσματα, έπειτα από την κριτική που άσκησαν για τη σύλληψη του Ιμάμογλου κάποιες χώρες.

Η Τουρκία απορρίπτει ως "μεροληπτικές" τις δηλώσεις τρίτων χωρών σχετικά με τη σύλληψη του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης και με τις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα ως επακόλουθο την ώρα που οι αρχές συνέλαβαν σχεδόν 1.900 διαδηλωτές.

«Η σοβαρότητα των καταγγελιών κατά του Ιμάμογλου απαιτούσε τη σύλληψή του»

Η Άγκυρα ζήτησε από τους ευρωπαίους εταίρους της να ενεργήσουν με «κοινή λογική», είπε ο Τουντς, προσθέτοντας ότι η σοβαρότητα των καταγγελιών κατά του Ιμάμογλου απαιτούσε τη σύλληψή του.

«Δεν θέλουμε τη σύλληψη κανενός πολιτικού, αλλά αν υπάρχουν στοιχεία για παραβάσεις, τότε μπορεί να συμβεί. Αν εξετάσουμε τη σοβαρότητα των καταγγελιών και καθώς υπάρχει κίνδυνος απόκρυψης στοιχείων, το δικαστικό σώμα έχει λάβει μια λογική απόφαση», πρόσθεσε.

Το CHP κάλεσε τους Τούρκους να συνεχίσουν τις διαμαρτυρίες, λέγοντας ότι θα διοργανώσει διαδηλώσεις σε διάφορες τοποθεσίες στην Κωνσταντινούπολη και αλλού.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Ερντογάν απέρριψε τις διαδηλώσεις χαρακτηρίζοντάς τες "σόου" και προειδοποίησε με νομικές συνέπειες τους διαδηλωτές.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια, 1.879 άνθρωποι συνελήφθησαν από τότε που ξέσπασαν οι διαδηλώσεις την περασμένη Τετάρτη, με 260 από αυτούς να έχουν προφυλακιστεί εν αναμονή της δίκης.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζήτησαν από την Τουρκία να διερευνήσει, την υπερβολική χρήση βίας από την αστυνομία --όπως τη χαρακτήρισαν-- για να διαλυθεί το πλήθος και προέτρεψαν την κυβέρνηση να επιτρέψει τις διαδηλώσεις, οι οποίες ήταν σε μεγάλο βαθμό ειρηνικές. Δυτικοί ηγέτες δηλώνουν ότι η υπόθεση σηματοδότησε μια δημοκρατική οπισθοδρόμηση.

«Ο Ερντογάν δεν ενημερώθηκε για τη σύλληψη του Ιμάμογλου»

Σύμφωνα με τον Τουντς, ο Ερντογάν δεν ενημερώθηκε για τη σύλληψη του Ιμάμογλου λόγω του απορρήτου της υπόθεσης, αν και ο πρόεδρος έχει κάνει αρκετά σχόλια κατηγορώντας το CHP και τους δημάρχους του για διαφθορά.

Ερωτηθείς για τη σύλληψη και την επακόλουθη απελευθέρωση επτά δημοσιογράφων που κάλυπταν τις διαδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη, συμπεριλαμβανομένου ενός φωτορεπόρτερ από το AFP, ο υπουργός απάντησε ότι υπάρχει εσφαλμένη εντύπωση σχετικά με τη συμπεριφορά της Τουρκίας προς τους δημοσιογράφους και ότι η Αγκυρα δεν φυλακίζει δημοσιογράφους.

Η μκο Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, ένας υπέρμαχος της ελευθερίας του λόγου, κατέταξε την Τουρκία στην 158η θέση μεταξύ 180 χωρών στον δείκτη ελευθερίας του Τύπου για το 2024. Ανέφερε ότι περίπου το 90% των μέσων ενημέρωσης βρίσκονται υπό κυβερνητική επιρροή, ωθώντας τους Τούρκους να στραφούν περισσότερο στην αντιπολίτευση ή σε ανεξάρτητα ειδησεογραφικά μέσα.

Κατά τον Τουνιτς ο δείκτης δεν αντικατοπτρίζει την αλήθεια.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Μελόνι στέλνει έκτακτο υλικό για την προστασία των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας - Επικοινωνία με Ζελένσκι

Διεθνή / Η Μελόνι στέλνει έκτακτο υλικό για την προστασία των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας - Επικοινωνία με Ζελένσκι

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης, «οι γεννήτριες ιταλικών εταιριών πρόκειται να αποσταλούν στην Ουκρανία τις επόμενες ημέρες»
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ: Οι ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον «ο ηλίθιος με το μπλοκ επιταγών»

Διεθνή / Τραμπ Τζούνιορ εναντίον Ουκρανίας: Οι ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον «ο ηλίθιος με το μπλοκ επιταγών»

Ο μεγαλύτερος γιος του Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση Ζελένσκι αλλά και στη στάση της Ευρώπης απέναντι στον πόλεμο, ενώ ανέφερε πως ο πατέρας δεν αποκλείεται να πάψει να στηρίζει την Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
ΣΚ - Πώς οι Μαλδίβες έγιναν – απροσδόκητα – ένας προσιτός προορισμός

Διεθνή / Πώς οι Μαλδίβες έγιναν απροσδόκητα ένας προσιτός προορισμός

Κάποτε ήταν προορισμός αποκλειστικά για υπερ - πλούσιους. Σήμερα οι Μαλδίβες προσφέρουν ένα πιο τοπικό και βιώσιμο μοντέλο τουρισμού, που αλλάζει το ποιοι μπορούν να ζήσουν την εμπειρία του «παραδείσου»
LIFO NEWSROOM
ΤΡΑΜΠ ΕΥΡΩΠΗ ΕΚΛΟΓΕΣ POLITICO

Διεθνή / «Ευρώπη πρόσεχε, έρχεται για τις εκλογές σου»: Ανάλυση Politico για το νέο δόγμα Τραμπ - Το ερώτημα που θέτει

«Η ''αποστολή'' του να αναμειχθεί στην ευρωπαϊκή πολιτική θα πρέπει να τρομοκρατήσει Στάρμερ, Μακρόν και Μερτς» σχολιάζει το Politico ενώ αναρωτιέται αν «θα αντιδράσει κάποιος από αυτούς»
LIFO NEWSROOM
Από τη «Λολίτα» στο «Λολίτα εξπρές»: Η σχέση του Έπσταϊν με τον εκδότη του περιβόητου βιβλίου του Ναμπόκοφ

Διεθνή / Από τη «Λολίτα» στο «Λολίτα εξπρές»: Η σχέση του Έπσταϊν με τον εκδότη του περιβόητου βιβλίου του Ναμπόκοφ

Αναζητώντας υλικό για τη βιογραφία του Τζορτζ Γουάιντενφελντ, ο ιστορικός Τόμας Χάρντινγκ ανακάλυψε επιστολές που αντάλλαξαν ο Βρετανός μεγαλοεκδότης, η Γκισλέν Μάξγουελ και ο Έπσταϊν, το ιδιωτικό τζετ του οποίου λεγόταν «Lolita Express».
LIFO NEWSROOM