Η Σλοβενία εξέλεξε την πρώτη γυναίκα πρόεδρό της

Η Σλοβενία εξέλεξε την πρώτη γυναίκα πρόεδρό της Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images.
0

Η Νατάσα Πιρτς Μουσάρ κέρδισε τον δεύτερο γύρο των σλοβενικών προεδρικών εκλογών σήμερα και θα γίνει η πρώτη γυναίκα αρχηγός κράτους της Σλοβενίας, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά εκλογικά αποτελέσματα.

Η 54χρονη δικηγόρος Πιρτς Μουσάρ κέρδισε το 53,83% των ψήφων στον δεύτερο γύρο των εκλογών, ενώ ο αντίπαλός της, ο δεξιός πολιτικός και πρώην υπουργός Εξωτερικών Αντζε Λογκάρ, κέρδισε το 46,17%, σύμφωνα με τα στοιχεία της εκλογικής επιτροπής με βάση το 86,7% των ψήφων που έχουν καταμετρηθεί. Η συμμετοχή ανήλθε στο 49,9% σύμφωνα με τα στοιχεία της επιτροπής.

Αν και ο ρόλος είναι ως επί το πλείστον εθιμοτυπικός, ο πρόεδρος της χώρας είναι ο ανώτατος διοικητής των ενόπλων δυνάμεων και διορίζει επίσης αρκετούς ανώτατους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του διοικητή της κεντρικής τράπεζας. Οι περισσότερες από τις υποψηφιότητες πρέπει να επιβεβαιωθούν από το κοινοβούλιο.

Η νέος πρόεδρος της Σλοβενίας, κράτους μέλους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, θα αντικαταστήσει τον Μπόρουτ Παχόρ που δραστηριοποιείται στην πολιτική εδώ και 30 χρόνια. Πρώην μοντέλο μόδας που υπηρέτησε δύο πενταετείς θητείες, ο Παχόρ αναφέρεται συχνά δημόσια ως «πρόεδρος» του Instagram για τη συχνή χρήση του μέσου κοινωνικής δικτύωσης.

«Περιμένω από την επόμενη πρόεδρο να νοιαστεί για εμάς, τους πολίτες, να εκπροσωπήσει τη Σλοβενία ​​με καλό τρόπο», δήλωσε ο Ούρος Πίντερ αφού ψήφισε σε εκλογικό τμήμα στη Λιουμπλιάνα. «Νομίζω ότι ήρθε η ώρα για μια γυναίκα πρόεδρο».

Η Πιρτς Μουσάρ, πρώην τηλεοπτική παρουσιάστρια που έγινε δικηγόρος με επιρροή, έκανε εκστρατεία για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου και ζητήματα κοινωνικής πρόνοιας. Ο αντίπαλός της Λογκάρ, 46 ετών, είναι μέλος του δεξιού Σλοβενικού Δημοκρατικού Κόμματος (SDS) του πρώην πρωθυπουργού Γιάνεζ Γιάνσα, ο οποίος έχασε τις κοινοβουλευτικές εκλογές του Απριλίου από το περιβαλλοντικό Κίνημα Ελευθερίας του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Γκολόμπ.

Το σύνθημα της εκστρατείας του Λόγκαρ ήταν: «Ας εργαστούμε μαζί για το μέλλον». Στις ομιλίες του είχε επικεντρωθεί στις παραδοσιακές οικογενειακές αξίες και τη θρησκεία στην χώρα με πληθυσμό κυρίως Ρωμαιοκαθολικούς.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πέθανε ο δισεκατομμυριούχος Gopichand Hinduja, επικεφαλής της πλουσιότερης οικογένειας της Βρετανίας

Διεθνή / Πέθανε ο δισεκατομμυριούχος Gopichand Hinduja, επικεφαλής της πλουσιότερης οικογένειας της Βρετανίας

Η οικογένεια Hinduja, με χαμηλό δημόσιο προφίλ αλλά τεράστια επιχειρηματική δραστηριότητα, βρέθηκε φέτος στην κορυφή της λίστας πλουσίων των Sunday Times με περιουσία που εκτιμάται στα 35,3 δισ. λίρες
LIFO NEWSROOM
Βρετανία: Η αστυνομία είχε ταυτοποιήσει τον δράστη πριν από την επίθεση με μαχαίρι στο τρένο

Διεθνή / Βρετανία: Η αστυνομία είχε ταυτοποιήσει τον δράστη πριν από την επίθεση με μαχαίρι στο τρένο

Η αστυνομία είχε ήδη ταυτοποιήσει τον δράστη ως ύποπτο για προηγούμενη επίθεση με μαχαίρι στο δίκτυο του Λονδίνου, όμως δεν κατάφερε να τον εντοπίσει προτού ξεσπάσει το αιματηρό περιστατικό στο τρένο
LIFO NEWSROOM
Choking: Η Βρετανία απαγορεύει τη πορνογραφία με σκηνές στραγγαλισμού

Διεθνή / Choking: Η Βρετανία απαγορεύει τη πορνογραφία με σκηνές στραγγαλισμού

Η κατοχή και δημοσίευση τέτοιου υλικού θα αποτελούν ποινικό αδίκημα, κατατάσσοντάς τον στραγγαλισμό στην ίδια κατηγορία με την παιδική σεξουαλική κακοποίηση και το τρομοκρατικό περιεχόμενο.
LIFO NEWSROOM
Η κυβέρνηση Τραμπ μειώνει στο μισό την επισιτιστική βοήθεια για 42 εκατομμύρια Αμερικανούς

Διεθνή / Η κυβέρνηση Τραμπ μειώνει στο μισό την επισιτιστική βοήθεια για 42 εκατομμύρια Αμερικανούς

Το πρόγραμμα SNAP (Supplemental Nutrition Assistance Program), γνωστό και ως «κουπόνια τροφίμων», αποτελεί τη βασική γραμμή στήριξης για νοικοκυριά με εισόδημα κάτω των 1.632 δολαρίων μηνιαίως για ένα άτομο ή 2.215 δολαρίων για ένα ζευγάρι
LIFO NEWSROOM
Air India: Είμαι ο πιο τυχερός άνθρωπος, αλλά υποφέρω, δηλώνει ο μοναδικός επιζών του αεροπορικού δυστυχήματος

Διεθνή / Air India: Είμαι ο πιο τυχερός άνθρωπος, αλλά υποφέρω, δηλώνει ο μοναδικός επιζών του αεροπορικού δυστυχήματος

«Τώρα είμαι μόνος. Κάθομαι μόνος στο δωμάτιό μου, δεν μιλάω με τη γυναίκα ή το παιδί μου. Θέλω απλώς να είμαι μόνος στο σπίτι», είπε, μεταξύ άλλων, ο Viswashkumar Ramesh
LIFO NEWSROOM