Η Σκωτία θα γίνει η πρώτη χώρα που θα διαθέτει δωρεάν σερβιέτες και ταμπόν

Η Σκωτία θα γίνει η πρώτη χώρα που θα διαθέτει δωρεάν σερβιέτες και ταμπόν Facebook Twitter
0

Η Σκωτία ετοιμάζεται να γίνει η πρώτη χώρα που θα παρέχει δωρεάν σερβιέτες και ταμπόν- μια τεράστια νίκη του παγκόσμιου κινήματος για μείωση των προϊόντων προσωπικής υγιεινής, μεταξύ άλλων του «φόρου των ταμπόν» που τα κατατάσσει στα πολυτελή προϊόντα.

Το Κοινοβούλιο της Σκωτίας ενέκρινε το Νομοσχέδιο (Ελεύθερης Προμήθειας) Προϊόντων Περιόδου που προβλέπει την δωρεάν διάθεση των συγκεκριμένων προϊόντων σε δημόσιους χώρους όπως κοινοτικά κέντρα, φαρμακεία και κέντρα νέων. Η Σκωτία είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που το 2018 με κυβερνητική απόφαση παρείχε δωρεάν σερβιέτες και ταμπόν σε σχολεία, κολέγια και πανεπιστήμια.

Το νέο σχέδιο εκτιμάται πως θα κοστίζει στο Εδιμβούργο περίπου 31.2 εκατομμύρια δολάρια ετησίως. Η νομοθεσία πέρασε την αρχική ψηφοφορία με 112 ψήφους υπέρ, καμία κατά και μια απουσία, μετέδωσε το πρακτορείο Reuters. Τώρα περνά στην δεύτερη φάση της όπου θα προταθούν τροποποιήσεις. 

«Δεν πρόκειται για προϊόντα πολυτελείας. Είναι πράγματι απαραίτητα και καμία γυναίκα στη Σκωτία δεν θα πρέπει να στερείται τα προϊόντα περιόδου [...] Αλλάζουμε τη νοοτροπία και είναι πραγματικά συναρπαστικό που και άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο παρακολουθούν στενά τι κάνουμε», δήλωσε η βουλευτής Μόνικα Λένον, που το 2017 είχε την ιδέα να κάνει κάτι για την «αξιοπρέπεια της περιόδου».

Σύμφωνα με έγγραφο που προέκυψε ύστερα από διαβούλευση, διατυπώθηκε η πρόταση να βασιστεί το σχέδιο αυτό στο σύστημα που προβλέπει τη χρήση καρτών για την δωρεάν διάθεση προφυλακτικών, όπου οι χρήστες χρησιμοποιούν μια δωρεάν κάρτα ή ένα κουπόνι ως αντάλλαγμα για τα προϊόντα.

Τα εν λόγω προϊόντα στο Ηνωμένο Βασίλειο βαρύνονται σήμερα με φόρο 5% – τον λεγόμενο «φόρο του ταμπόν». Η κυβέρνηση του πρώην πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε ότι ήθελε να τον καταργήσει, αλλά δε μπορούσε λόγω των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ορίζει τους φορολογικούς συντελεστές για ορισμένα προϊόντα. Το 2016 ανακοινώθηκε ότι όντως θα καταργούνταν, αλλά αφενός δεν έχει συμβεί ακόμα αφετέρου ενδεχομένως να έχει μπει σε πάγο λόγω Brexit.

Με πληροφορίες από Washington Post, Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η Gen Z μίλησε»: Στο Νεπάλ οι φοιτητές διάλεξαν για μεταβατική πρωθυπουργό μια 73χρονη πρώην ανώτατη δικαστή

Διεθνή / «Η Gen Z μίλησε»: Στο Νεπάλ οι φοιτητές διάλεξαν για μεταβατική πρωθυπουργό μια 73χρονη πρώην ανώτατη δικαστή

Ο διορισμός της Σουσίλα Κάρκι ήταν απαίτηση των φοιτητών που βγήκαν μαζικά στους δρόμους καταγγέλλοντας τη διαφθορά και την απαγόρευση των social media.
LIFO NEWSROOM
Ιταλία: Απαγόρευσαν σε γυναίκα να ταΐζει εκατοντάδες περιστέρια που είχαν κατακλύσει μία πολυκατοικία

Διεθνή / Ιταλία: Απαγόρευσαν σε γυναίκα να ταΐζει περιστέρια γιατί είχαν κατακλύσει ολόκληρη πολυκατοικία

Η απαγόρευση επιβλήθηκε μετά από την οργή των ενοίκων της πολυκατοικίας, που όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν ζούσαν μία «κόλαση» από τα φτερά και τα περιττώματα
LIFO NEWSROOM
«Άκουσα φωνές, έλεγχαν το μυαλό μου»: Τι είπε από τη φυλακή ο κατηγορούμενος για τη δολοφονία της Ιρίνα Ζαρούτσκα

Διεθνή / «Άκουσα φωνές, έλεγχαν το μυαλό μου»: Τι είπε από τη φυλακή ο κατηγορούμενος για τη δολοφονία της Ιρίνα Ζαρούτσκα

Ο 34χρονος, που έχει διαγνωστεί με σχιζοφρένεια, ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση είχε φυτέψει «υλικά» στον εγκέφαλό του και ότι αυτοί τον «έλεγχαν» τη στιγμή της επίθεσης
LIFO NEWSROOM
Γαλλία: Υποψίες για ρωσική ανάμειξη μετά την τοποθέτηση κεφαλιών γουρουνιών σε τζαμιά του Παρισιού

Διεθνή / Γαλλία: Υποψίες για ρωσική ανάμειξη μετά την τοποθέτηση κεφαλιών γουρουνιών σε τζαμιά του Παρισιού

Οι γαλλικές αρχές εκφράζουν ανησυχία ότι οι επιθέσεις αυτού του τύπου, αν και συμβολικές, αποσκοπούν στο να ενισχύσουν τις εσωτερικές εντάσεις και να διχάσουν την κοινή γνώμη
LIFO NEWSROOM