Η Σαουδική Αραβία θέτει στόχο για καθαρές μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2060

Η Σαουδική Αραβία θέτει στόχο για καθαρές μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2060 Facebook Twitter
0

Η Σαουδική Αραβία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου παγκοσμίως, ανακοίνωσε ότι στοχεύει να φτάσει σε καθαρές μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2060, ενώ υπερδιπλασιάζει τον ετήσιο στόχο για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα. 

Ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν έκανε την ανακοίνωση, με μήνυμα κατά την έναρξη του πρώτου Φόρουμ Πράσινης Πρωτοβουλίας της χώρας. 

«Το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας στοχεύει να φτάσει σε καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2060 υπό το πρόγραμμα κυκλικής οικονομίας άνθρακα… διατηρώντας τον ηγετικό ρόλο του βασιλείου στην ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου», ανέφερε στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του. 

Στόχος είναι ακόμη να μειώνονται κατά 278 εκατομμύρια τόνους οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κάθε χρόνο έως το 2030. Ο προηγούμενος στόχος ήταν 130 εκατομμύρια τόνοι. Σε αυτό το διάστημα θα γίνουν επενδύσεις που ξεπερνούν τα 190 δισεκατομμύρια δολάρια, στο πλαίσιο της Πράσινης Πρωτοβουλίας, δήλωσε ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. 

Επίσης, δήλωσε ότι η Σαουδική Αραβία θα ενταχθεί στην παγκόσμια πρωτοβουλία για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου κατά 30%- από τα επίπεδα του 2020- έως το 2030, κάτι για το οποίο ασκούν πιέσεις τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΕΕ. 

Οι ΗΠΑ, η δεύτερη χώρα στον κόσμο σε ό,τι αφορά στις εκπομπές αερίων, έχουν δεσμευθεί ότι έως το 2050 θα πετύχουν τις καθαρές μηδενικές εκπομπές- δηλαδή την ισορροπία ανάμεσα στην ποσότητα αερίων που εκπέμπεται και εκείνη που απορροφάται. 

Η ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας αυτή έρχεται λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της παγκόσμιας διάσκεψης COP26 στη Γλασκώβη. Ο Άλοκ Σάρμα, πρόεδρος της διάσκεψης, καλωσόρισε την είδηση. «Ελπίζω ότι αυτή η ανακοίνωση ορόσημο θα δώσει ώθηση στους στόχους άλλων, ενόψει της COP26», έγραψε στο Twitter και συμπλήρωσε ότι ανυπομονεί να μάθει περισσότερες λεπτομέρειες για το πλάνο της Σαουδικής Αραβίας. 

Ο Φατίχ Μπιρόλ, εκτελεστικός διευθυντής της Διεθνούς Οργάνωσης Ενέργειας επίσης καλωσόρισε την ανακοίνωση. «Οι χώρες θα πρέπει να φτάσουν στις καθαρές μηδενικές εκπομπές μέσω διαφορετικών οδών, αλλά η απειλή της κλιματικής αλλαγής είναι οικουμενική», επεσήμανε. 

«Οι υποσχέσεις μεγάλων παραγωγών ορυκτών καυσίμων και η εφαρμογή τους έχουν κρίσιμη σημασία για την επίτευξη των παγκόσμιων κλιματικών στόχων», υπογράμμισε. 

Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα της Σαουδικής Αραβίας εκτιμώνται σε περίπου 600 εκατομμύρια τόνους ετησίως, ποσότητα που ξεπερνά εκείνη της Γαλλίας και είναι λίγο μικρότερη από της Γερμανίας. 

Με πληροφορίες από Reuters, Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ