Η Ρωσία στέλνει δισεκατομμύρια δολάρια στην Τουρκία για την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου

Η Ρωσία στέλνει δισεκατομμύρια δολάρια στην Τουρκία για την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Image
0

Ρωσική κρατική εταιρεία μεταφέρει χρήματα σε μια θυγατρική της που κατασκευάζει έναν πυρηνικό σταθμό 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις ακτές της Μεσογείου στη Τουρκία, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Η Rosatom Corp. έστειλε την περασμένη εβδομάδα περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια στην εταιρεία κατασκευής με έδρα την Τουρκία, επίσημα γνωστή ως Akkuyu Nuclear JSC, με άλλες δύο παρόμοιες μεταφορές να προγραμματίζονται για αυτήν και την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με ανώτερους Τούρκους αξιωματούχους, που επικαλείται το Bloomberg.

Η Rosatom ανέφερε σε ανακοίνωσή της πως, αν και το εργοτάξιο είναι το μεγαλύτερο του είδους του παγκοσμίως, «οι τρέχουσες συναλλαγές είναι σημαντικά χαμηλότερες» από τον αριθμό που έδωσαν οι Τούρκοι αξιωματούχοι.

Οι όροι της χρηματοδότησης για το έργο είναι ιδιωτικές, σύμφωνα με τη Rosatom αν και η εταιρεία αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής θεωρείται κρίσιμος για την Τουρκία, εάν θέλει να ικανοποιήσει τις συνεχώς αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες.

Το έργο αναμένεται να καλύψει το 10% της εγχώριας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας όταν τεθούν σε λειτουργία και οι τέσσερις αντιδραστήρες.

Η Ρωσία και η Τουρκία έχουν οικονομικούς δεσμούς που χρονολογούνται δεκαετίες πίσω. Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φρόντισε να μην αποξενώσει το Κρεμλίνο από τότε που τα ρωσικά στρατεύματα εισέβαλαν στην Ουκρανία.

Το έργο έχει λάβει χρηματοδότηση από τον μεγαλύτερο δανειστή της Ρωσίας, τη Sberbank PJSC, καθώς και από τη Sovcombank. Και οι δύο περιλαμβάνονται στις λίστες των κυρώσεων των ΗΠΑ και ΕΕ.

Η Rosatom, η μοναδική ιδιοκτήτρια του τουρκικού έργου, και η θυγατρική της που είναι το εργοστάσιο κατασκευής δεν έχουν υποστεί κυρώσεις.

Η χρηματοδότηση θα καλύψει όλες τις ανάγκες προμηθειών για το έργο τα επόμενα δύο χρόνια, είπαν οι Τούρκοι αξιωματούχοι, ζητώντας να μην κατονομαστούν λόγω της λεπτότητας του θέματος.

Οι εργασίες για τον πρώτο αντιδραστήρα, γνωστό ως Akkuyu 1, ξεκίνησαν το 2018. Δύο χρόνια αργότερα ξεκίνησαν τα έργα για τον Akkuyu 2. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2026.

Ένας από τους αξιωματούχους περιέγραψε τις μεταφορές χρημάτων ως χειρονομία καλής θέλησης του Ρώσου Βλαντιμίρ Πούτιν για τον ρόλο του Ερντογάν σε μια συμφωνία ορόσημο που αναμένεται να ξεκλειδώσει τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία και να αμβλύνει τις ανησυχίες για μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση. Οι δύο ηγέτες πρόκειται να έχουν συνομιλίες στο Σότσι στις 5 Αυγούστου.

Σημειώνεται δε, ότι τον Μάρτιο, η Rosatom ανέφερε ότι έχει το δικαίωμα να πουλήσει έως και το 49% του Akkuyu σε έναν επενδυτή, ωστόσο διαθέτει όλους τους απαραίτητους πόρους και εργαλεία για την επιτυχή παράδοση του έργου, ακόμη και αν χρηματοδοτεί μόνη της την κατασκευή.

«Η παραγωγή και η παράδοση εξοπλισμού» για το εργοστάσιο ήταν εντός του χρονοδιαγράμματος, ανέφερε η Rosatom.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, οι δύο χώρες έχουν δεσμούς ετών. Εκτός από ένα διυλιστήριο πετρελαίου που κατασκευάστηκε από την πρώην Σοβιετική Ένωση κοντά στην πόλη Aliaga τη δεκαετία του 1970, Ρώσοι μηχανικοί ανέπτυξαν και άλλους πυλώνες της βιομηχανικής «καρδιάς» της Τουρκίας.

Μεταξύ αυτών ένα εργοστάσιο αλουμινίου, κλωστοϋφαντουργικές και υαλουργικές εγκαταστάσεις.

Η Τουρκία αγόρασε επίσης αντιπυραυλική άμυνα από τη Μόσχα αφού δεν κατάφερε να εξασφαλίσει μια συμφωνία με τους παραδοσιακούς συμμάχους του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ. Η Άγκυρα, από την πλευρά της, ανέφερε πλεονεκτήματα του ρωσικού συστήματος όπως η τιμή και η μεταφορά τεχνολογίας.

Η Ρωσία, απ' την άλλη, παραμένει μια κρίσιμη πηγή ενεργειακού εφοδιασμού για την Τουρκία. Παρείχε το ένα τέταρτο των εισαγωγών αργού πετρελαίου της Τουρκίας και περίπου το 45% των αγορών της φυσικού αερίου πέρυσι, δίνοντας στη Μόσχα τεράστιο πλεόνασμα στο διμερές εμπόριο.

Πλέον, οι δύο χώρες, εργάζονται τώρα σε έναν μηχανισμό που θα επιτρέπει στην Τουρκία να πληρώνει μέρος ή το σύνολο των αγορών ενέργειας από τη Ρωσία σε λίρες, όπως ανακοίνωσε χθες η τουρκική κεντρική τράπεζα.

Αναγνωρίζοντας τις οικονομικές ευπάθειες της Άγκυρας, οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι και οι ΗΠΑ έχουν σταματήσει να πιέζουν τον Ερντογάν να ευθυγραμμιστεί με τις κυρώσεις τους σε ρωσικές εταιρείες και αξιωματούχους.

Ενώ απέφυγε να συμμετάσχει στις περισσότερες δυτικές κυρώσεις, η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, έχει εκφράσει τη στήριξή της και στην Ουκρανία. Μια εταιρεία με επικεφαλής τον γαμπρό του Ερντογάν παρείχε δεκάδες οπλισμένα drones για να ενισχύσει τον ουκρανικό στρατό.

Με πληροφορίες του Blooomberg

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να πείσει Ισραήλ και Ιράν πως έχουν «κερδίσει» αμφότεροι, επιδιώκει η διεθνής κοινότητα

Διεθνή / Ανάλυση Skynews: Πώς ΗΠΑ και σύμμαχοι φτιάχνουν κόκκινη γραμμή για να μην προκληθεί γενικευμένος πόλεμος Ισραήλ-Ιράν

Η επίθεση της Τεχεράνης με 350 πυραύλους και ρουκέτες σε ισραηλινό έδαφος σε απάντηση του βομβαρδισμού της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό - Οι προειδοποιήσεις και το παρασκήνιο
NEWSROOM
Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Διεθνή / Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Το αγαπημένο παιδί της μόδας, η Ίβι Γκετί παρευρέθηκε στο Met Gala το 2022 και το 2023, ενώ την ίδια ώρα είναι κεντρικό πρόσωπο στις εβδομάδες μόδας της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου και του Παρισιού
NEWSROOM
Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Διεθνή / Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Ο Λεονίντ Βολκόφ οργάνωνε τις πολιτικές εκστρατείες του Αλεξέι Ναβάλνι, ζώντας αυτοεξόριστος στη Λιθουανία και πρόσφατα δέχτηκε επίθεση εκεί με σφυρί. Τώρα δύο ύποπτοι συνελήφθησαν στην Πολωνία
NEWSROOM