Η Ρωσία κρατικοποιεί το εργοστάσιο της Renault στη Μόσχα

Η Ρωσία κρατικοποιεί το εργοστάσιο της Renault στη Μόσχα Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Η Renault ανακοίνωσε ότι πουλάει το πλειοψηφικό της μερίδιο στη ρωσική αυτοκινητοβιομηχανία Avtovaz, μετά από πιέσεις για τη συνεχιζόμενη παρουσία της στη χώρα.

Η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία δήλωσε ότι πουλάει το 68% της συμμετοχής της σε ρωσικό επιστημονικό ινστιτούτο, ενώ οι μετοχές της στη Renault Ρωσίας θα διατεθούν στην διοίκηση της πόλης της Μόσχας.

Η Μόσχα είπε ότι τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία της Renault έχουν πλέον γίνει κρατική περιουσία. Είναι η πρώτη ρωσική κρατικοποίηση μεγάλης ξένης επιχείρησης μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

«Έχουν υπογραφεί συμφωνίες για τη μεταβίβαση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων του Ομίλου Renault στη Ρωσική Ομοσπονδία και στην κυβέρνηση της Μόσχας», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Βιομηχανίας και Εμπορίου.

Οι οικονομικές λεπτομέρειες της συμφωνίας δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα, αλλά τον Απρίλιο ο Ρώσος υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου Denis Manturov είπε ότι η Renault σχεδίαζε να πουλήσει τα ρωσικά περιουσιακά της στοιχεία για «ένα συμβολικό ρούβλι».

Σε δήλωσή του σήμερα, ο Όμιλος Renault ανέφερε ότι το διοικητικό συμβούλιο ενέκρινε συμφωνίες για την πώληση της Renault Ρωσίας στην πόλης της Μόσχας, καθώς και το μερίδιο του 67,69% στην Avtovaz στο Ρωσικό Κεντρικό Ινστιτούτο Έρευνας και Ανάπτυξης Αυτοκινήτων και Μηχανών (Nami).

Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης το εργοστάσιο της Renault στη Μόσχα, Avtoframos, το οποίο κατασκευάζει μοντέλα Renault και Nissan.

Ο δήμαρχος της Μόσχας  Sergei Sobyanin δήλωσε ότι η παραγωγή στο εργοστάσιο θα ξαναρχίσει υπό το σήμα Moskvich της σοβιετικής εποχής.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Renault, Luca de Meo, δήλωσε πως «Σήμερα, λάβαμε μια δύσκολη αλλά απαραίτητη απόφαση και κάνουμε μια υπεύθυνη επιλογή απέναντι στους 45.000 υπαλλήλους μας στη Ρωσία, διατηρώντας παράλληλα την απόδοση του ομίλου και την ικανότητά μας να επιστρέψουμε στη χώρα στο μέλλον, σε διαφορετικό πλαίσιο».

Η συμφωνία, για την οποία η Renault είπε ότι θα κοστίσει στην εταιρεία περίπου 2,2 δισ. ευρώ περιλαμβάνει μια επιλογή για τον όμιλο να εξαγοράσει το ενδιαφέρον του στην Avtovaz για έξι χρόνια.

Η Avtovaz είναι η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ρωσίας και κατασκευάζει τα Lada.

Τον Μάρτιο, η Renault ανακοίνωσε ότι ανέστειλε τις εργασίες στο εργοστάσιό της στη Μόσχα, ακολουθώντας την πολιτική πολλών εταιρειών της Δύσης, μετά τις κυρώσεις για την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η εγκατάλειψη των ρωσικών δραστηριοτήτων της εταιρείας θα είναι δαπανηρή - η εκτίμηση της ίδιας της Renault κάνει λόγο για 2,3 δισ. δολάρια. Θα χάσει μια μεγάλη αγορά που κάποτε θεωρούνταν βασικός δρόμος ανάπτυξης και θα χάσει επίσης τη Lada, μια μάρκα που ήταν κεντρική στη στρατηγική της Renault για οικονομικά προσιτά αυτοκίνητα.

Η Renault δεν μπορούσε να παραμείνει ωστόσο στη Ρωσία καθώς η ζημιά στη φήμη της αυτοκινητοβιομηχανίας  είναι ήδη σοβαρή.

Με πληροφορίες του BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αίμα και λιμός στη Γάζα: 30 νεκροί από ισραηλινά πλήγματα - Διάσημοι και ακτιβιστές στη «νηοπομπή της Αντοχής»

Διεθνή / Αίμα και λιμός στη Γάζα: 30 νεκροί από ισραηλινά πλήγματα - Διάσημοι και ακτιβιστές στη «νηοπομπή της Αντοχής»

Τουλάχιστον 30 νεκροί από ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα, ενώ η Γκρέτα Τούνμπεργκ και δεκάδες διεθνείς προσωπικότητες ξεκινούν τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική νηοπομπή για να σπάσουν τον αποκλεισμό
LIFO NEWSROOM
kamila-sexoualiki epithesi

Διεθνή / Όταν η βασίλισσα Καμίλα αντιμετώπισε σεξουαλική επίθεση ως μαθήτρια: «Τον χτύπησα με το παπούτσι στο ευαίσθητο σημείο»

Στο βιβλίο "Power and the Palace" αναφέρεται πως η βασίλισσα αποκάλυψε το γεγονός στον Μπόρις Τζόνσον κατά τη θητεία του ως δήμαρχος του Λονδίνου
LIFO NEWSROOM
Οι ΗΠΑ αναστέλλουν τις βίζες για σχεδόν όλους όσοι έχουν παλαιστινιακά διαβατήρια

Διεθνή / Οι ΗΠΑ αναστέλλουν τις βίζες για σχεδόν όλους όσοι έχουν παλαιστινιακά διαβατήρια

Οι ΗΠΑ εμποδίζουν Παλαιστίνιους να ταξιδέψουν στην αμερικανική επικράτεια για ιατρική περίθαλψη, σπουδές σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, επισκέψεις σε φίλους ή συγγενείς, ή επιχειρηματικούς σκοπούς
LIFO NEWSROOM
Από τη Βαρκελώνη για τη Γάζα: Αναχώρησε ο στολίσκος αλληλεγγύης «Global Sumud Flotilla» με την Γκρέτα Τούνμπεργκ

Διεθνή / Από τη Βαρκελώνη για τη Γάζα: Αναχώρησε ο στολίσκος αλληλεγγύης «Global Sumud Flotilla» με την Γκρέτα Τούνμπεργκ

«Είναι η μεγαλύτερη αποστολή αλληλεγγύης στην ιστορία» με «περισσότερους ανθρώπους και περισσότερα πλοία από οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια μέχρι τώρα να φθάσει στη Γάζα»
LIFO NEWSROOM
«ΗΠΑ και Ρωσία» θεωρούν πως η Ευρώπη «εμποδίζει παρασκηνιακά» το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία

Διεθνή / «ΗΠΑ και Ρωσία» θεωρούν πως η Ευρώπη «εμποδίζει παρασκηνιακά» το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία

«Ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες υποστηρίζουν δημόσια την αμερικανική προσπάθεια και επιχειρούν παρασκηνιακά να αναιρέσουν την όποια πρόοδο», σύμφωνα με δημοσίευμα του Axios
LIFO NEWSROOM
Οι εκδόσεις που απευθύνονται στο LGBTQ+ κοινό αντιμετωπίζουν διακρίσεις από τους διαφημιστές, προειδοποιούν οι εκδότες

Διεθνή / Τα περιοδικά που απευθύνονται στο LGBTQ+ κοινό αντιμετωπίζουν διακρίσεις από τους διαφημιστές, προειδοποιούν οι εκδότες

Η αντι-DEI εκστρατεία στις ΗΠΑ και οι διαφημιστές που αποφεύγουν να συνεργαστούν με τα έντυπα που απευθύνονται στην LGBTQ+ κοινότητα και άλλες μειονότητες
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: Η στιγμή που ακτιβίστριες ρίχνουν κόκκινη μπογιά στην πρόσοψη της Σαγράδα Φαμίλια

Διεθνή / Ισπανία: Η στιγμή που ακτιβίστριες ρίχνουν κόκκινη μπογιά στην πρόσοψη της Σαγράδα Φαμίλια

Διαμαρτυρόμενες για την κυβερνητική απραξία απέναντι στις καταστροφικές φωτιές, οι δύο γυναίκες έριξαν την μπογιά στην πρόσοψη του διάσημου καθεδρικού ναού και συνελήφθησαν
LIFO NEWSROOM