Η Ρωσία κατηγορεί την Ουκρανία για απόπειρα ένοπλης εισβολής στην Κριμαία - Διαψεύδουν οι Ουκρανοί

Η Ρωσία κατηγορεί την Ουκρανία για απόπειρα ένοπλης εισβολής στην Κριμαία - Διαψεύδουν οι Ουκρανοί Facebook Twitter
EPA/SERGEY DOLZHENKO
0

Ειδικές δυνάμεις του ουκρανικού στρατού προσπάθησαν να περάσουν στο έδαφος της χερσονήσου της Κριμαίας σύμφωνα με τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας.

Όπως υποστηρίζει η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας FSB, οι ρωσικές αρχές κατάφεραν να αποτρέψουν δύο «τρομοκρατικές επιθέσεις» και μία «ένοπλη εισβολή» που σχεδιάστηκαν από την Ουκρανία και είχαν ως στόχο την «αποσταθεροποίηση» της χερσονήσου πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

«H FSB απέτρεψε στην Κριμαία τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον βασικών υποδομών» της χερσονήσου  υποστηρίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η υπηρεσία αυτή, σύμφωνα με την οποία ένας πράκτοράς της και ένας Ρώσος στρατιώτης σκοτώθηκαν στην προσπάθειά τους να συλλάβουν τους Ουρανούς «σαμποτέρ».

Ένας εκπρόσωπος της ουκρανικής υπηρεσίας ασφαλείας (SBU) διέψευσε αμέσως ότι οι ειδικές δυνάμεις της Ουκρανίας επιχείρησαν μια ένοπλη επέμβαση στην Κριμαία, ενώ το ουκρανικό γενικό επιτελείο στρατού έκανε λόγο για «προβοκάτσια».

«Η Ουκρανία δεν επιχειρεί να ανακαταλάβει δια της βίας το έδαφός της και δεν θα το κάνει» διαβεβαίωσε ο Γιούρι Τάντιτ, ένας σύμβουλος του επικεφαλής της SBU, μιλώντας στο πρακτορείο Interfax-Ukraine.

Σύμφωνα με την FSB, οι «τρομοκρατικές επιθέσεις» είχαν σχεδιαστεί από την υπηρεσία πληροφοριών του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας.

«Τη νύχτα της 6ης προς την 7η Αυγούστου 2016 μια ομάδα σαμποτέρ εντοπίστηκε κοντά στην πόλη Αρμιάνσκ, στη Δημοκρατία της Κριμαίας. Ένας αξιωματικός της FSB σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυρών κατά την επιχείρηση για τη σύλληψή τους» αναφέρεται στην ανακοίνωση όπου και σημειώνεται πως στην περιοχή βρέθηκαν είκοσι αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί, περισσότερα από 40 κιλά TNT, πυρομαχικά, νάρκες, χειροβομβίδες και άλλα όπλα σαν αυτά που χρησιμοποιούν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Η FSB υποστηρίζει επίσης ότι εμπόδισε άλλες δύο ομάδες «σαμποτέρ-τρομοκρατών» που επιχείρησαν να διεισδύσουν στην Κριμαία τη νύχτα της 7ης προς την 8η Αυγούστου, υποστηριζόμενοι από «μαζικά πυρά και τεθωρακισμένα των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων». Στις συγκρούσεις που ακολούθησαν σκοτώθηκε ένας Ρώσος στρατιώτης.

Στο «δίκτυο των κατασκόπων» συμμετείχαν τόσο Ρώσοι όσο και Ουκρανοί υπήκοοι, υποστηρίζει η Μόσχα. «Εξαρθρώθηκε ένα δίκτυο πρακτόρων της Κεντρικής Διεύθυνσης Πληροφοριών του ουκρανικού Υπουργείου Άμυνας. Ουκρανοί και Ρώσοι υπήκοοι που εμπλέκονταν στην προετοιμασία τρομοκρατικών ενεργειών έχουν συλληφθεί και ομολογούν» συνεχίζει η ανακοίνωση.

«Ο στόχος του σαμποτάζ και των τρομοκρατικών ενεργειών ήταν να αποσταθεροποιηθεί η κοινωνικοπολιτική κατάσταση πριν και κατά τη διάρκεια των ομοσπονδιακών και των περιφερειακών εκλογών», υποστηρίζει η Μόσχα.

Οι ρωσικές αρχές ενίσχυσαν ήδη τα μέτρα ασφαλείας στην Κριμαία, ιδίως σε δημόσιους χώρους, στα σύνορα και σε εγκαταστάσεις υποδομών και έχει ήδη ξεκινήσει ποινική έρευνα για την υπόθεση, πρόσθεσε η FSB.

Η Κριμαία προσαρτήθηκε από τη Ρωσία τον Μάρτιο του 2014, μετά από μια στρατιωτική επέμβαση και ένα δημοψήφισμα που καταγγέλθηκε ως παράνομο από το Κίεβο και τη Δύση. Στη χερσόνησο υπάρχουν πολλές στρατιωτικές και ναυτικές βάσεις της Ρωσίας, όπως εκείνη του Ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, στη Σεβαστούπολη.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαρκοζί δέχεται απειλές θανάτου στη φυλακή Λα Σαντέ - Έρευνα μετά τη διαρροή βίντεο

Διεθνή / O Σαρκοζί δέχεται απειλές θανάτου στη φυλακή Λα Σαντέ - Έρευνα μετά τη διαρροή βίντεο

Μετά τις απειλές, οι αρχές αποφάσισαν να ενισχύσουν την προστασία του Σαρκοζί, τοποθετώντας δύο αστυνομικούς φρουρούς σε γειτονικά κελιά καθ’ όλη τη διάρκεια της κράτησής του
LIFO NEWSROOM
Παγκόσμιο σοκ στο σκάκι: Ο Κράμνικ κατηγορείται για «εκφοβισμό» πριν τον θάνατο του Ναροντίτσκι

Διεθνή / Παγκόσμιο σοκ στο σκάκι: Ο Κράμνικ κατηγορείται για «εκφοβισμό» πριν τον θάνατο του Ναροντίτσκι

Η Διεθνής Ομοσπονδία Σκακιού (FIDE) ανακοίνωσε ότι παραπέμπει τον Κράμνικ στην Επιτροπή Δεοντολογίας και Πειθαρχίας, ύστερα από σειρά δημόσιων επιθέσεων του Ρώσου πρώην πρωταθλητή εις βάρος του Ναροντίτσκι
LIFO NEWSROOM
«Πράξη πολέμου» χαρακτηρίζει η Μόσχα τις κυρώσεις Τραμπ στις ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες

Διεθνή / «Πράξη πολέμου» χαρακτηρίζει η Μόσχα τις κυρώσεις Τραμπ στις ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες

Η Μόσχα εκτιμά ότι η απόφαση της Ουάσινγκτον υπονομεύει «κάθε προοπτική διαλόγου» και μετατρέπει τη σύγκρουση στην Ουκρανία σε «άμεση αντιπαράθεση ΗΠΑ–Ρωσίας»
LIFO NEWSROOM
«Οι συνομιλίες με τον Πούτιν δεν οδηγούν πουθενά» - Νέες κυρώσεις Ντόναλντ Τραμπ σε Ρωσία

Διεθνή / «Οι συνομιλίες με τον Πούτιν δεν οδηγούν πουθενά» - Βαθιά απογοητευμένος ο Τραμπ με τη Ρωσία

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν νέες κυρώσεις στοχεύοντας τις δύο μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες της Ρωσίας, προκειμένου να πιέσουν τη χώρα να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
Η Τουρκία εντείνει τις πιέσεις για την απόκτηση αεροσκαφών Eurofighter και F-35

Διεθνή / Η Τουρκία εντείνει τις πιέσεις για την απόκτηση αεροσκαφών Eurofighter και F-35

Η Τουρκία σκοπεύει να εκμεταλλευτεί την καλυτέρευση των σχέσεων με τη Δύση τα τελευταία χρόνια για να προσθέσει 40 Eurofighter Typhoon, για τα οποία υπέγραψε προκαταρκτική συμφωνία τον Ιούλιο, και μελλοντικά αμερικανικά F-35
LIFO NEWSROOM