Η πρώτη «οικολογική εκκλησία» στη Βρετανία- Θα εστιάζει στα περιβαλλοντικά ζητήματα

Η πρώτη «οικολογική εκκλησία» στη Βρετανία- Θα εστιάζει στα περιβαλλοντικά ζητήματα Facebook Twitter
0

Μια μεσαιωνική εκκλησία στη Βρετανία θα υποδεχθεί πιστούς ξανά έπειτα από 50 χρόνια, ως η πρώτη πλήρως «οικολογική εκκλησία», όπου οι λειτουργίες θα είναι επικεντρωμένες στο περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή.

Ο ναός St Mary-at-Lambeth, λίγα μέτρα από το παλάτι του Λάμπεθ, την επίσημη κατοικία του Αρχιεπισκόπου του Καντέρμπουρι στο Λονδίνο, δεν έχει χρησιμοποιηθεί για θρησκευτικούς σκοπούς από το 1972.

Εκκλησία χτίστηκε στο συγκεκριμένο σημείο το 1062, ενώ η σημερινή δομή του ναού χρονολογείται στο 1337. Ο ναύαρχος Γουίλιαμ Μπλάι, κυβερνήτης του ιστιοφόρου του βασιλικού ναυτικού «Bounty» είναι θαμμένος εκεί.

Στον ναό στεγάζεται το Garden Museum από το 1977. Τώρα, εκτός των ωρών λειτουργίας των μουσείων, ο ναός θα υποδέχεται το εκκλησίασμα, για λειτουργίες και εκδηλώσεις που θα είναι επικεντρωμένες στην «κλιματική κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Ο όρος «οικολογική εκκλησία» ήδη χρησιμοποιείται εντός της Εκκλησίας της Αγγλίας, για ναούς που χρησιμοποιούν πράσινη ενέργεια και μειώνουν το ενεργειακό αποτύπωμά τους. Εκτιμάται όμως ότι αυτή είναι η πρώτη περίπτωση που το εκκλησίασμα θα επικεντρώνεται σε περιβαλλοντικά ζητήματα, στο πλαίσιο της θρησκευτικής λατρείας.

Το εκκλησίασμα θα συγκροτηθεί από ντόπιους στην περιοχή του Λάμπεθ, που ενδιαφέρονται για το περιβάλλον. Μεγαλύτερες εκδηλώσεις μπορεί να γίνονται περιστασιακά εντός του κεντρικού κλίτους του ναού, αλλά εκτός των ωρών λειτουργίας του μουσείου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Garden Museum είναι το μοναδικό του είδους του στον κόσμο και δαπάνησε εκατομμύρια για την αναστήλωση του ναού, όταν σταμάτησε να χρησιμοποιείται για θρησκευτικούς σκοπούς. 


Επίσης υπάρχουν σχέδια για λειτουργίες τα κυριακάτικα βράδια, στις οποίες οι προσευχές και τα κηρύγματα θα αφορούν τα περιβαλλοντικά ζητήματα, ενώ στο πλάνο είναι και να προσκαλούνται επιχειρηματικά στελέχη και θρησκευτικοί ηγέτες για ομιλίες για τα ίδια θέματα.

Η αγγελία για τον νέο ιερέα της «St Mary's Eco Church» αναφέρει: «Με την ανθρώπινη δραστηριότητα να έχει αντίκτυπο στον κόσμο και ιδιαίτερα με την κλιματική κατάσταση έκτακτης ανάγκης κατά νου, αναζητούμε έναν πρωτοπόρο που θα βοηθήσει να δημιουργήσουμε μια νέα εκκλησία, με ιδιαίτερη εστίαση σε περιβαλλοντικά ζητήματα και το πέμπτο σημείο της αποστολής και την κοινωνική δικαιοσύνη».

Η Εκκλησία της Αγγλίας τηρεί πέντε «σημεία αποστολής». Το πέμπτο, που προστέθηκε το 1990, καλεί τους Χριστιανούς να «προστατεύσουν την ακεραιότητα της δημιουργίας και να διατηρήσουν και να ανανεώσουν τη ζωή στη Γη».

Με πληροφορίες από Times

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Διεθνή / Αυστραλία: Τρεις ακόμη παίκτριες της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου του Ιράν επιστρέφουν στην Τεχεράνη

«Οι Αυστραλοί πρέπει να αισθάνονται περήφανοι που στη χώρα μας αυτές οι γυναίκες βρέθηκαν μπροστά σε πραγματικές επιλογές και ήρθαν σε επαφή με αρχές που προσπάθησαν να τις βοηθήσουν», δήλωσε ο Αυστραλός ΥΠΕΞ
THE LIFO TEAM
ΛΕΥΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ CNN

Διεθνή / Πεντάγωνο και Λευκός Οίκος επιτίθενται στο CNN εξαιτίας άρθρου για τον πόλεμο στο Ιράν

Σε ανοιχτή σύγκρουση με το CNN πέρασαν το Πεντάωνο και ο Λευκός Οίκος, έπειτα από δημοσίευμα του δικτύου που αμφισβητεί την ετοιμότητα της επιχείρησης των ΗΠΑ στον πόλεμο με το Ιράν
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΗΝΩΜΕΝΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑ

Διεθνή / Το Ιράν ανακοίνωσε τα αντίποινα για το πλήγμα στο Χαργκ: Καλεί τους κατοίκους των ΗΑΕ σε εκκενώσεις

Ο μουσουλμανικός πληθυσμός των ΗΑΕ και των οικιστικών τους κέντρων καλείται να εκκενώσει λιμάνια, αποβάθρες και τις περιοχές όπου βρίσκονται αμερικανικές δυνάμεις
THE LIFO TEAM
Τα κατοικίδια που μένουν πίσω όταν οι άνθρωποι φεύγουν από τη Μέση Ανατολή

Διεθνή / Τα κατοικίδια που μένουν πίσω όταν οι άνθρωποι φεύγουν από τη Μέση Ανατολή

Η Γαλλία διευκολύνει προσωρινά την επιστροφή πολιτών της μαζί με κατοικίδια από τη Μέση Ανατολή, την ώρα που καταφύγια στο Ντουμπάι λένε ότι γεμίζουν από ζώα που μένουν πίσω λόγω του πολέμου με το Ιράν.
THE LIFO TEAM