Η πρώτη «οικολογική εκκλησία» στη Βρετανία- Θα εστιάζει στα περιβαλλοντικά ζητήματα

Η πρώτη «οικολογική εκκλησία» στη Βρετανία- Θα εστιάζει στα περιβαλλοντικά ζητήματα Facebook Twitter
0

Μια μεσαιωνική εκκλησία στη Βρετανία θα υποδεχθεί πιστούς ξανά έπειτα από 50 χρόνια, ως η πρώτη πλήρως «οικολογική εκκλησία», όπου οι λειτουργίες θα είναι επικεντρωμένες στο περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή.

Ο ναός St Mary-at-Lambeth, λίγα μέτρα από το παλάτι του Λάμπεθ, την επίσημη κατοικία του Αρχιεπισκόπου του Καντέρμπουρι στο Λονδίνο, δεν έχει χρησιμοποιηθεί για θρησκευτικούς σκοπούς από το 1972.

Εκκλησία χτίστηκε στο συγκεκριμένο σημείο το 1062, ενώ η σημερινή δομή του ναού χρονολογείται στο 1337. Ο ναύαρχος Γουίλιαμ Μπλάι, κυβερνήτης του ιστιοφόρου του βασιλικού ναυτικού «Bounty» είναι θαμμένος εκεί.

Στον ναό στεγάζεται το Garden Museum από το 1977. Τώρα, εκτός των ωρών λειτουργίας των μουσείων, ο ναός θα υποδέχεται το εκκλησίασμα, για λειτουργίες και εκδηλώσεις που θα είναι επικεντρωμένες στην «κλιματική κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Ο όρος «οικολογική εκκλησία» ήδη χρησιμοποιείται εντός της Εκκλησίας της Αγγλίας, για ναούς που χρησιμοποιούν πράσινη ενέργεια και μειώνουν το ενεργειακό αποτύπωμά τους. Εκτιμάται όμως ότι αυτή είναι η πρώτη περίπτωση που το εκκλησίασμα θα επικεντρώνεται σε περιβαλλοντικά ζητήματα, στο πλαίσιο της θρησκευτικής λατρείας.

Το εκκλησίασμα θα συγκροτηθεί από ντόπιους στην περιοχή του Λάμπεθ, που ενδιαφέρονται για το περιβάλλον. Μεγαλύτερες εκδηλώσεις μπορεί να γίνονται περιστασιακά εντός του κεντρικού κλίτους του ναού, αλλά εκτός των ωρών λειτουργίας του μουσείου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Garden Museum είναι το μοναδικό του είδους του στον κόσμο και δαπάνησε εκατομμύρια για την αναστήλωση του ναού, όταν σταμάτησε να χρησιμοποιείται για θρησκευτικούς σκοπούς. 


Επίσης υπάρχουν σχέδια για λειτουργίες τα κυριακάτικα βράδια, στις οποίες οι προσευχές και τα κηρύγματα θα αφορούν τα περιβαλλοντικά ζητήματα, ενώ στο πλάνο είναι και να προσκαλούνται επιχειρηματικά στελέχη και θρησκευτικοί ηγέτες για ομιλίες για τα ίδια θέματα.

Η αγγελία για τον νέο ιερέα της «St Mary's Eco Church» αναφέρει: «Με την ανθρώπινη δραστηριότητα να έχει αντίκτυπο στον κόσμο και ιδιαίτερα με την κλιματική κατάσταση έκτακτης ανάγκης κατά νου, αναζητούμε έναν πρωτοπόρο που θα βοηθήσει να δημιουργήσουμε μια νέα εκκλησία, με ιδιαίτερη εστίαση σε περιβαλλοντικά ζητήματα και το πέμπτο σημείο της αποστολής και την κοινωνική δικαιοσύνη».

Η Εκκλησία της Αγγλίας τηρεί πέντε «σημεία αποστολής». Το πέμπτο, που προστέθηκε το 1990, καλεί τους Χριστιανούς να «προστατεύσουν την ακεραιότητα της δημιουργίας και να διατηρήσουν και να ανανεώσουν τη ζωή στη Γη».

Με πληροφορίες από Times

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ισραήλ και Τουρκία στη Συρία: Στρατηγικές κινήσεις και κίνδυνος σύγκρουσης

Ανάλυση / Ισραήλ και Τουρκία στη Συρία: Στρατηγικές κινήσεις και κίνδυνος σύγκρουσης

Ισραήλ και Τουρκία επιδιώκουν να αποφύγουν άμεση σύγκρουση στη Συρία, όμως η αυξανόμενη στρατιωτική τους παρουσία και οι αντίθετες στρατηγικές μπορεί να οδηγήσουν σε περιορισμένες συγκρούσεις
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Φρίντριχ Μερτς: Ποιος είναι ο φιλόδοξος Χριστιανοδημοκράτης που «σκόνταψε» στην πορεία προς την καγκελαρία

Διεθνή / Φρίντριχ Μερτς: Ποιος είναι ο φιλόδοξος Χριστιανοδημοκράτης που «σκόνταψε» στην πορεία προς την καγκελαρία

Ο Μερτς ορκίστηκε καγκελάριος - Αναδείχθηκε πρώτος στις γερμανικές εκλογές και αναμενόταν να γίνει ο επόμενος καγκελάριος, όμως στην πρώτη ψηφοφορία δεν εξασφάλισε την απαιτούμενη πλειοψηφία
LIFO NEWSROOM
Απόδραση από το Αλκατράζ: Πόσο επηρεάστηκε ο Τραμπ από την ταινία και διέταξε την επαναλειτουργία του;

Διεθνή / Απόδραση από το Αλκατράζ: Πόσο επηρεάστηκε ο Τραμπ από την ταινία και διέταξε την επαναλειτουργία του

Πρώτα η ταινία προβλήθηκε σε τοπικό δίκτυο της Φλόριντα, όπου πέρασε το Σαββατοκύριακο ο Τραμπ - Την επόμενη ημέρα ο Αμερικανός πρόεδρος απαίτησε να ανοίξει και πάλι το Αλκατράζ
LIFO NEWSROOM
Δικαστής διατάσσει την κυβέρνηση Τραμπ να δεχθεί 12.000 πρόσφυγες

Διεθνή / Δικαστής διατάσσει την κυβέρνηση Τραμπ να δεχθεί 12.000 πρόσφυγες

Αμερικανός δικαστής εντολή στην κυβέρνηση Τραμπ να δεχτεί 12.000 πρόσφυγες, απορρίπτοντας την ερμηνεία της κυβέρνησης σχετικά με περιορισμούς. Ανατροπή στο διάταγμα του Τραμπ για αναστολή εισδοχής προσφύγων
LIFO NEWSROOM