Η Πολιτεία του Κονέκτικατ κατήργησε τη θανατική ποινή

Η Πολιτεία του Κονέκτικατ κατήργησε τη θανατική ποινή Facebook Twitter
0


Το Ανώτατο Δικαστήριο της Πολιτείας του Κονέκτικατ κατήργησε σήμερα τη θανατική ποινή, χαρακτηρίζοντάς την αντισυνταγματική, ακόμη και για τους ανθρώπους που έχουν ήδη καταδικαστεί σε θάνατο.


Τον Απρίλιο του 2012 οι κάτοικοι της Πολιτείας αυτής των βορειοανατολικών ΗΠΑ είχαν ψηφίσει υπέρ της κατάργησης της θανατικής ποινής, όμως το μέτρο δεν είχε αναδρομικό χαρακτήρα και έτσι 11 θανατοποινίτες παρέμεναν μέχρι και σήμερα στην πτέρυγα των μελλοθάνατων, σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφόρησης για τη Θανατική Ποινή (DPIC).


Στο Ανώτατο Δικαστήριο προσέφυγε ο ένας από αυτούς, ο Εντουάρντο Σαντιάγκο, που καταδικάστηκε σε θάνατο το 2005 για μια δολοφονία που είχε διαπράξει πέντε χρόνια νωρίτερα. Ο δικηγόρος του υποστήριζε ότι, μετά την απόφαση του 2012, η εκτέλεσή του θα συνιστούσε "σκληρή και ασυνήθιστη" τιμωρία, κάτι που απαγορεύεται από την 8η τροπολογία του αμερικανικού συντάγματος.


Το Ανώτατο Δικαστήριο αποδέχτηκε αυτό το επιχείρημα, με ψήφους 4 έναντι 3. "Έχουμε πειστεί ότι (...) η θανατική ποινή στην Πολιτεία αυτή δεν εξυπηρετεί πλέον κανέναν νόμιμο ποινικό σκοπό" σημειώνουν οι δικαστές στην έκθεσή τους, έκτασης 92 σελίδων. Η εκτέλεση εκείνων που καταδικάστηκαν στο Κονέκτικατ για εγκλήματα που διέπραξαν πριν από το 2012 "θα παραβίαζε την απαγόρευση της Πολιτείας για τις σκληρές και ασυνήθιστες τιμωρίες", συνέχισαν. Οι δικαστές αναφέρονται επίσης στον "αυθαίρετο" χαρακτήρα της θανατικής ποινής και τον κίνδυνο δικαστικής πλάνης.
Από το 1976 στο Κονέκτικατ είχε εκτελεστεί μόνο ένας θανατοποινίτης.


Από τις 50 Πολιτείες των ΗΠΑ, οι 19 έχουν καταργήσει τη θανατική ποινή, με πιο πρόσφατη τη Νεμπράσκα, τον περασμένο Μάιο. Από τις αρχές του έτους έχουν εκτελεστεί σε όλη τη χώρα 18 θανατοποινίτες, οι μισοί εκ των οποίων στο Τέξας.

πηγή: AΠΕ/ ΜΠΕ

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΓΙΑ ΣΚ - Τι σημαίνει η νέα πολιτική της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ για τη σβάστικα και τις θηλιές της Κου Κουξ Κλαν

Διεθνή / Τι σημαίνει η νέα πολιτική της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ για τη σβάστικα και τις θηλιές της Κου Κουξ Κλαν

Η ηγεσία της Ακτοφυλακής έχει δεσμευτεί ότι τα σύμβολα «παραμένουν αντίθετα με τις αξίες του σώματος», όμως το πώς θα εφαρμόζεται στην πράξη το νέο καθεστώς παραμένει ανοιχτό
LIFO NEWSROOM
G20 ΣΥΝΟΔΟΣ

Διεθνή / Χωρίς Τραμπ και Πούτιν η σύνοδος της G20: Έκκληση να τερματίσουν «τις συγκρούσεις που προκαλούν τόσο θάνατο»

Η κυβέρνηση Τραμπ μποϊκοτάρει τελείως τις συνομιλίες, καθώς κατηγορεί την κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής ότι καταπιέζει τους λευκούς γαιοκτήμονες
LIFO NEWSROOM
ΓΙΑ ΣΚ - Βούτσιτς για τις καταγγελίες περί «σαφάρι ελεύθερων σκοπευτών» στο Σαράγεβο: «Δεν έχω σκοτώσει κανέναν»

Διεθνή / Βούτσιτς για τις καταγγελίες περί «σαφάρι ελεύθερων σκοπευτών» στο Σαράγεβο: «Δεν έχω σκοτώσει κανέναν»

Την ίδια ώρα, εισαγγελείς στο Μιλάνο έχουν ξεκινήσει έρευνα για Ιταλούς υπηκόους που ενδέχεται να συμμετείχαν σε αυτές τις δολοφονικές «εκδρομές»
LIFO NEWSROOM
Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι - «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Διεθνή / Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι: «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Απρόσμενα θετικό το κλίμα της συνάντησης - «Συμφωνήσαμε σε περισσότερα από όσα περιμέναμε», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος - Τι απάντησε για τον χαρακτηρισμό «φασίστας» που του αποδίδει ο Μαμντάνι
LIFO NEWSROOM
Σεισμός στο Μπανγκλαντές: Πέντε νεκροί και τουλάχιστον 100 τραυματίες

Διεθνή / Σεισμός στο Μπανγκλαντές: Πέντε νεκροί και τουλάχιστον 100 τραυματίες

«Δεν έχω νιώσει ποτέ τέτοιο σεισμό στη ζωή μου. Ήμασταν στο γραφείο όταν άρχισαν να κουνιούνται τα έπιπλα. Τρέξαμε από τις σκάλες και είδαμε κι άλλους ανθρώπους να έχουν ήδη βγει έξω», είπε ένας εργαζόμενος στην Ντάκα
LIFO NEWSROOM