Η Πιονγκγιάνγκ παραδέχτηκε την αποτυχία της συνόδου του Βιετνάμ

Η Πιονγκγιάνγκ παραδέχτηκε την αποτυχία της συνόδου του Βιετνάμ Facebook Twitter
EPA
1

Την αποτυχία της πρόσφατης συνόδου κορυφής μεταξύ του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν και του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, παραδέχτηκε για πρώτη φορά  την Παρασκευή, το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας.

«Η κοινή γνώμη εδώ και στο εξωτερικό εκφράζει λύπη, κατηγορώντας τις ΗΠΑ για τη σύνοδο κορυφής που τερματίστηκε χωρίς να υπάρξει συμφωνία», γράφει σε άρθρο του το πρακτορείο KCNA, το οποίο δεν είχε αναφερθεί μέχρι σήμερα στην αποτυχία της ιστορικής συνάντησης μεταξύ των δυο ηγετών στις 28 Φεβρουαρίου στο Ανόι.

«Ο κόσμος εδώ στη χώρα και στο εξωτερικό, που ήλπιζε στην επιτυχία και σε καλά αποτελέσματα από τη δεύτερη σύνοδο κορυφής DPRK-US στο Ανόι, εκφράζει λύπη επιρρίπτοντας ευθύνες στις ΗΠΑ για την ολοκλήρωση της συνόδου χωρίς να υπάρξει συμφωνία», γράφει η Rodong Sinmun, η εφημερίδα του κυβερνώντος Κόμματος των Εργατών.

Η εφημερίδα χρησιμοποίησε πύρινη ρητορική κατά της Ιαπωνίας, κατηγορώντας την ότι επεδίωκε «απεγνωσμένα την διακοπή» των σχέσεων μεταξύ της Πιονγκγιάνγκ και της Ουάσινγκτον και ότι «χειροκροτεί» την κατάρρευση της συνόδου.

Μετά την αποτυχία της συνάντησης, η Ιαπωνία, σύμμαχος των ΗΠΑ, εστίασε στον σκεπτικισμό για το μέλλον της διπλωματίας σε σχέση με το πυρηνικό θέμα, με δεδομένο ότι οι δύο πλευρές δεν κατάφεραν να γεφυρώσουν το χάσμα.

Νέα δραστηριότητα εντοπίστηκε σε εργοστάσιο παραγωγής των πρώτων διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων της Βόρειας Κορέας, το βεληνεκές των οποίων μπορεί να φτάσει τις ΗΠΑ, γράφουν οι εφημερίδες JoongAng Ilbo και Donga Ilbo της Νότιας Κορέας , επικαλούμενες βουλευτές.

Στο τέλος της συνόδου κορυφής που αφιερώθηκε στο ακανθώδες θέμα της αποπυρηνικοποίησης της Βόρειας Κορέας, ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Κιμ Γιονγκ-Ουν αποχαιρετίστηκαν με τη διαπίστωση ότι διαφωνούν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε αποδώσει την αποτυχία της συνόδου στις απαιτήσεις της Πιονγκγιάνγκ, σύμφωνα με τον Τραμπ, για άρση των οικονομικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Βόρεια Κορέα.

Στο τέλος της συνόδου, τα βορειοκορεατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν απλά ότι η Πιονγκγιάνγκ και η Ουάσινγκτον δέχτηκαν να συνεχίσουν τις «παραγωγικές» τους συνομιλίες για το πυρηνικό θέμα.

Αυτή την εβδομάδα, η τοπική τηλεόραση μετέδωσε ένα ντοκιμαντέρ διάρκειας 75 λεπτών για την διπλωματική πολιτική του Κιμ Γιονγκ Ουν απέναντι στον Τραμπ, χωρίς όμως να κάνει λόγο για την αποτυχία του συνόδου του Ανόι.

Σύμφωνα με Αμερικανούς ειδικούς, η Βόρεια Κορέα τελείωσε την ανακατασκευή μιας εγκατάστασης εκτόξευσης πυραύλων την οποία είχε αρχίσει να διαλύει.

Αμέσως, οι ΗΠΑ έδειχναν ωστόσο να θέλουν να κερδίσουν χρόνο. Όταν ρωτήθηκε την Πέμπτη για την αντίδρασή του, ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε διφορούμενα: «θα δούμε, θα σας πούμε σε σχεδόν έναν χρόνο».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP / Reuters

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο Άνκορατζ της Αλάσκα το τετ-α-τετ Τραμπ - Πούτιν για την Ουκρανία - Γιατί υποβαθμίζει τις προσδοκίες ο Λευκός Οίκος

Διεθνή / Στο Άνκορατζ της Αλάσκα το τετ-α-τετ Τραμπ - Πούτιν για την Ουκρανία - Γιατί υποβαθμίζει τις προσδοκίες ο Λευκός Οίκος

Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν κατ' ιδίαν - Στόχος είναι να κατανοήσουμε πώς θα μπορούσε να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, δήλωσε η εκπρόσωπος Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Οργή για τις αντιεμβολιαστικές δηλώσεις Κένεντι μετά την ένοπλη επίθεση στην Ατλάντα

Διεθνή / Οργή για τις αντιεμβολιαστικές δηλώσεις Κένεντι μετά την ένοπλη επίθεση στην Ατλάντα

Οι υπάλληλοι του οργανισμού καταγγέλλουν ότι η μακροχρόνια ρητορική του Κένεντι κατά των εμβολίων, συμπεριλαμβανομένων αυτών για τον κορωνοϊό, έχει τροφοδοτήσει το κλίμα εχθρότητας απέναντι στη δημόσια υγεία
LIFO NEWSROOM
Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και κυβέρνηση Τραμπ προς διακανονισμό $500 εκατ. και αποκατάσταση ομοσπονδιακής χρηματοδότησης

Διεθνή / Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και κυβέρνηση Τραμπ προς διακανονισμό $500 εκατ. και αποκατάσταση ομοσπονδιακής χρηματοδότησης

Το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ συμφωνεί να ξοδέψει $500 εκατ. σε εκπαιδευτικά προγράμματα για να αποκαταστήσει δισεκατομμύρια δολάρια ομοσπονδιακής χρηματοδότησης, κλείνοντας μήνες αντιπαράθεσης με τη διακυβέρνηση Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Από «πασιφίστρια» η Ιαπωνία γίνεται μεγάλος εξαγωγέας όπλων με την επιλογή της Mitsubishi για φρεγάτες

Διεθνή / Ιαπωνία: Από ειρηνευτική δύναμη γίνεται μεγάλος εξαγωγέας όπλων με την επιλογή της Mitsubishi για φρεγάτες

Η συμφωνία Αυστραλίας-Mitsubishi ύψους 6,5 δισ. δολαρίων για φρεγάτες είναι η πρώτη μεγάλη διεθνής πώληση ιαπωνικού οπλικού συστήματος μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο
LIFO NEWSROOM
Ο Σέργκει Μοσούνωφ εξαγοράζει τη Fabergé έναντι 50 εκατ. δολαρίων

Διεθνή / Η Φαμπερζέ των αυτοκρατορικών αυγών περνά στα χέρια του Σέργκει Μοσούνωφ έναντι 50 εκατ. δολαρίων

Ο επιχειρηματίας Σέργκει Μοσούνωφ απέκτησε το διάσημο brand Φαμπερζέ, γνωστό για τα πολυτελή κοσμήματα και τα περίφημα αυγά, σε μια συμφωνία ύψους 50 εκατ. δολαρίων, συνεχίζοντας την κληρονομιά της εμβληματικής μάρκας
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Όλες οι κινήσεις του Τραμπ στην εξωτερική πολιτική των USA, δείχνουν πως επιθυμεί να κλείσει όλα τα μέτωπα που μπορεί να εξελιχθούν σε θερμά, με προφανή στόχο να περιορίσει τη στρατιωτική παρουσία των USA στο εξωτερικό άρα και τις στρατιωτικές δαπάνες, (τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την παρουσία αμερικάνων στο εξωτερικό), ίσως σαν πρώτο βήμα και για περαιτέρω μελλοντικές μειώσεις. Πιστεύει κανείς πως το κατεστημένο εντός των USA θα τον άφηνε να κάνει κάτι τέτοιο;Ρωσία πακέτο με Συρία, Βόρεια Κορέα κι ίσως αργότερα Κίνα, Ιράν, Κούβα πρέπει να παραμείνουν εχθροί αλλιώς ο ρόλος του χωροφύλακα δεν έχει νόημα.Κρίμα, γιατί χάνεται μια ευκαιρία για την παγκόσμια ειρήνη.