Η πιο ευτυχισμένη χώρα του κόσμου - Πόσο «μακριά» βρίσκεται η Ελλάδα

Η πιο ευτυχισμένη χώρα του κόσμου - Πόσο «μακριά» βρίσκεται η Ελλάδα Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Η Φινλανδία ανακηρύχθηκε σήμερα «η πιο ευτυχισμένη χώρα του κόσμου» για πέμπτη διαδοχική χρονιά σε μια κατάταξη, στις τελευταίες θέσεις της οποίας βρίσκονται ο Λίβανος και το Αφγανιστάν.

Η Ελλάδα έχει ανέβει φέτος στην 67η θέση του καταλόγου που περιλαμβάνει περί τις 150 χώρες, από την 68η όπου βρισκόταν το 2021.

«Το δίδαγμα από την Παγκόσμια Έκθεση Ευτυχίας αυτά τα τελευταία χρόνια είναι ότι η κοινωνική αλληλεγγύη, η γενναιοδωρία μεταξύ των ανθρώπων και η εντιμότητα της κυβέρνησης έχουν κρίσιμη σημασία για την ευημερία», σχολίασε ο Τζέφρι Ζακς, ένας από συντάκτες.

«Οι παγκόσμιοι ηγέτες θα πρέπει να το λάβουν υπόψη», πρόσθεσε. Οι σκανδιναβικές χώρες βρίσκονται στην πρώτη θέση από τότε που άρχισε να συντάσσεται η εν λόγω έκθεση: πριν από τη Φινλανδία, η Νορβηγία ήταν στην κορυφή το 2017 ενώ η Δανία κατείχε για χρόνια την πρώτη θέση.

Με βαθμό 7,82 στα 10, η Φιναλανδία των 5,5 εκατ. κατοίκων προηγείται της Δανίας, της Ισλανδίας, της Ελβετίας και της Ολλανδίας, καθώς οι πρώτες θέσεις της κατάταξης μένουν οι ίδιες και κυριαρχούνται από τις ευρωπαϊκές χώρες και ιδιαίτερα αυτές της βόρειας Ευρώπης.

«Οι τρεις χώρες που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη άνοδο ήταν η Σερβία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία. Αυτές που οπισθοχώρησαν περισσότερο στην κατάταξη ήταν ο Λίβανος, η Βενεζουέλα και το Αφγανιστάν», σύμφωνα με την Παγκόσμια Έκθεση Ευτυχίας (World Happiness Report», μια ετήσια μελέτη υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών που άρχισε να πραγματοποιείται πριν από δέκα χρόνια.

Ο Λίβανος, ο οποίος συγκλονίζεται από ταραχές και μια σοβαρή οικονομική κρίση, πέφτει έτσι στην προτελευταία θέση, με βαθμό 2,95, πίσω από τη Ζιμπάμπουε και ακριβώς μπροστά από το Αφγανιστάν, που μένει και φέτος στην τελευταία θέση με βαθμό 2,40.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύεται από το 2012, χρησιμοποιεί κυρίως τις δημοσκοπήσεις Gallup, στο πλαίσιο των οποίων οι κάτοικοι ερωτώνται για το προσωπικό τους επίπεδο ευτυχίας, σε συνδυασμό με το ΑΕΠ και αξιολογήσεις που αφορούν το επίπεδο της αλληλεγγύης, της ατομικής ελευθερίας και της διαφθοράς, ώστε να υπάρξει ένας συνολικός βαθμός.

Η Γερμανία και ο Καναδάς χάνουν μία θέση και βρίσκονται αντιστοίχως φέτος στη 14η και τη 15η θέση, ακριβώς μπροστά από τις Ηνωμένες Πολιτείες (16η θέση, +3), σύμφωνα με την επίσημη κατάταξη περίπου 150 χωρών, που σταθμίζει τα δεδομένα των τριών τελευταίων ετών.

Η Γαλλία βρίσκεται στην 20η θέση (+1), «που είναι η υψηλότερη από τότε που υφίσταται αυτή η μελέτη», ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται στην 17η, την ίδια με πέρυσι.

Μεταξύ των άλλων μεγάλων δυνάμεων, η Βραζιλία είναι στην 38η θέση (-3), η Ιαπωνία στην 54η (+2), ενώ η Ρωσία οπισθοχωρεί στην 80η θέση (-4) στη φετινή έκδοση της κατάταξης, η οποία είχε ολοκληρωθεί πριν από την εισβολή στην Ουκρανία.

Η Κίνα κάνει άλμα αναβαίνοντας 12 θέσεις και βρίσκεται στην 72η, η Ινδία παραμένει στην ουρά της κατάταξης (136η), αλλά ανεβαίνει 3 θέσεις.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

SHEIN ΕΡΕΥΝΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Διεθνή / Η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκινά επίσημη έρευνα κατά της Shein - Τα τρία ζητήματα που θα εξεταστούν

Σε περίπτωση επιβεβαίωσης παραβάσεων, οι Βρυξέλλες μπορούν να επιβάλουν προσωρινά μέτρα, να αποδεχτούν δεσμευτικές υποσχέσεις από την εταιρεία ή να εκδώσουν απόφαση μη συμμόρφωσης που μπορεί να οδηγήσει σε βαριά πρόστιμα
THE LIFO TEAM
Τέιλορ Σουίφτ: 21χρονος κατηγορείται ότι σχεδίαζε να βάλει βόμβα σε μία από τις συναυλίες της στη Βιέννη

Διεθνή / Τέιλορ Σουίφτ: Για τρομοκρατία κατηγορείται ο 21χρονος που σχεδίαζε να βάλει βόμβα σε συναυλία της

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ο κατηγορούμενος είχε δηλώσει πίστη στο Ισλαμικό Κράτος, διαδίδοντας προπαγανδιστικό υλικό μέσω διαδικτυακών μηνυμάτων και βίντεο
THE LIFO TEAM
Ουκρανία: Μαζική ρωσική αεροπορική επίθεση με 400 drones και πυραύλους εν μέσω συνομιλιών στη Γενεύη

Διεθνή / Ουκρανία: Μαζική ρωσική αεροπορική επίθεση με 400 drones και πυραύλους εν μέσω συνομιλιών στη Γενεύη

Οι ουκρανικές Αρχές κατηγορούν τη Μόσχα για αδιαφορία προς τη διπλωματία και ζητούν από τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση με κυρώσεις και ενίσχυση της αεράμυνας
THE LIFO TEAM
ΤΡΑΜΠ ΚΟΥΒΑ ΠΙΕΣΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Διεθνή / Τραμπ: Αποκαλεί την Κούβα «αποτυχημένο κράτος» και εντείνει την πίεση προς την Ουκρανία

Οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου υπογραμμίζουν την στρατηγική των ΗΠΑ να πιέσουν για συμφωνίες και στα τρία μέτωπα -Ουκρανία, Κούβα και Ιράν- εν μέσω έντονης γεωπολιτικής αβεβαιότητας και στρατιωτικής έντασης
THE LIFO TEAM
ΒΑΤΙΚΑΝΟ ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ

Διεθνή / Βατικανό: Η Θεία Λειτουργία θα μεταφραστεί σε 60 γλώσσες μέσω της τεχνητής νοημοσύνης

Το Βατικανό θα προσφέρει για πρώτη φορά ζωντανές μεταφράσεις της Θείας Λειτουργίας με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης, επιτρέποντας στους πιστούς να παρακολουθούν την λειτουργία σε πραγματικό χρόνο μέσω κινητών τηλεφώνων
THE LIFO TEAM