Η παγκόσμια ελίτ απέναντι στον Τραμπ στο φετινό Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ

Η παγκόσμια ελίτ απέναντι στον Τραμπ στο φετινό Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ Facebook Twitter
EPA/PHILIPPE WOJAZER
0

Ο Ντόναλντ Τραμπ και το σύνθημά του «Πρώτα η Αμερική» θα πρωταγωνιστήσουν την ερχόμενη εβδομάδα στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF), η φετινή διοργάνωση του οποίου, που παρουσιάσθηκε σήμερα, θα υποδεχθεί έναν πρωτοφανή αριθμό ηγετών στο χιονοδρομικό κέντρο του Νταβός.

Το 48ο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, που θα πραγματοποιηθεί από τις 23 έως τις 26 Ιανουαρίου, θα φέρει σ' αυτό το πολυτελές χιονοδρομικό κέντρο της ανατολικής Ελβετίας 3.000 συμμετέχοντες, μεταξύ των οποίων 70 επικεφαλής κρατών ή κυβερνήσεων και 38 επικεφαλής μεγάλων διεθνών οργανισμών. Το θέμα του φετινού Φόρουμ είναι «Η οικοδόμηση ενός κοινού μέλλοντος σ' έναν κατατεμαχισμένο κόσμο», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το WEF.

«Ο κόσμος μας είναι σήμερα κατατεμαχισμένος λόγω του αυξανόμενου ανταγωνισμού μεταξύ των εθνών και των βαθιών διαιρέσεων στους κόλπους των κοινωνιών. Εντούτοις η έκταση των προκλήσεων τις οποίες αντιμετωπίζει ο κόσμος μας καθιστά περισσότερο παρά ποτέ απαραίτητη μια συντονισμένη, συνεργατική και ολοκληρωμένη δράση», δήλωσε ο καθηγητής Κλάους Σβαμπ, ιδρυτής και πρόεδρος του WEF.

Εντούτοις ο αληθινός πρωταγωνιστής του φετινού Φόρουμ δεν είναι άλλος από τον Ντόναλντ Τραμπ, ένθερμο υποστηρικτή του συνθήματος «Πρώτα η Αμερική», οι δηλώσεις του οποίου προκαλούν τακτικά πολεμική. Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν θα εκφωνήσει την ομιλία του παρά την τελευταία ημέρα του Φόρουμ.

Στη φετινή διοργάνωση θα συμμετάσχει αριθμός ρεκόρ ηγετών των χωρών της Ομάδας των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών, μεταξύ των οποίων ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, η Βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι και ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό.

Παρόντες θα είναι επίσης ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε ο 6ος.

Πολλοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ και της αμερικανικής διοίκησης θα ταξιδέψουν επίσης στο Νταβός, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, ο υπουργός Εμπορίου Ουίλμπουρ Ρος και ο γαμπρός και στενός σύμβουλος του Τραμπ Τζάρεντ Κούσνερ.

Στο Νταβός θα είναι επίσης ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα, ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου Ρομπέρτο Αζεβέντο και ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του Ανθρώπου Ζέιντ Ράαντ Αλ-Χουσέιν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αξιωματούχος ΟΗΕ: «Το Ισραήλ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο εμποδίζοντας τη βοήθεια στη Γάζα»

Διεθνή / Αξιωματούχος ΟΗΕ: «Το Ισραήλ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο εμποδίζοντας τη βοήθεια στη Γάζα»

«Τα αποθέματά μας θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες ολόκληρου του πληθυσμού για περίπου τρεις μήνες, αλλά παραμένουν εκτός της Γάζας», δήλωσε ανώτερο στέλεχος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ «σχεδόν αποφάσισε» για τη Βενεζουέλα – Αεροπλανοφόρο και 15.000 Αμερικανοί στρατιώτες στην περιοχή

Διεθνή / Ο Τραμπ «σχεδόν αποφάσισε» για τη Βενεζουέλα – Αεροπλανοφόρο και 15.000 Αμερικανοί στρατιώτες στην περιοχή

Ο Νικολάς Μαδούρο έχει θέσει τις ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας σε ύψιστο συναγερμό, ενώ δυτικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ αναφέρουν ότι δεν έχουν ενημερωθεί για τις ακριβείς προθέσεις της Ουάσιγκτον
LIFO NEWSROOM
Joyce Carol Oates: Η κορυφαία Αμερικανίδα συγγραφέας αποδόμησε τον Μασκ χωρίς να τον κατονομάσει

Διεθνή / Joyce Carol Oates: Η κορυφαία Αμερικανίδα συγγραφέας αποδόμησε τον Μασκ χωρίς να τον κατονομάσει

Ο Μασκ αντέδρασε οργισμένα στις αιχμές της Oates, αποκαλώντας τις «ψεύτικες» και τη συγγραφέα «κακεντρεχή», ενώ υποβάθμισε και το έργο της με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς.
LIFO NEWSROOM
ΓΙΑ ΣΚ - «Beast Land»: Ο MrBeast εγκαινίασε θεματικό πάρκο στη Σαουδική Αραβία

Διεθνή / «Beast Land»: Ο MrBeast εγκαινίασε θεματικό πάρκο στη Σαουδική Αραβία

Η κίνηση εντάσσεται στη Vision 2030 του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, που στοχεύει στη διαφοροποίηση της οικονομίας από το πετρέλαιο και στον πλήρη μετασχηματισμό της σαουδαραβικής κοινωνίας
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Άντριου: O πραγματικός λόγος πίσω από την απόφαση να εγκαταλείψει το Royal Lodge

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου: O πραγματικός λόγος πίσω από την απόφαση να εγκαταλείψει το Royal Lodge

Τι είναι αυτό που πραγματικά τον έπεισε να εγκαταλείψει επιτέλους το Royal Lodge, την ώρα που υπήρχαν πολλαπλές οικογενειακές και πολιτικές πιέσεις και ο ίδιος θεωρούσε ότι μια δημόσια αποχώρηση θα μπορούσε να εκληφθεί ως παραδοχή ενοχής
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ θα διατάξει έρευνα για τις φερόμενες σχέσεις Έπσταϊν και Κλίντον

Διεθνή / Ο Τραμπ θα διατάξει έρευνα για τις φερόμενες σχέσεις Έπσταϊν και Κλίντον

«Ο Έπσταϊν ήταν Δημοκρατικός, και είναι πρόβλημα των Δημοκρατικών...Όλοι ξέρουν για αυτόν. Μην χάνετε τον χρόνο σας με τον Τραμπ. Έχω μια χώρα να διοικήσω!», έγραψε σε ανάρτησή του, ο Ντόναλντ Τραμπ
LIFO NEWSROOM