Η παγκόσμια ελίτ απέναντι στον Τραμπ στο φετινό Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ

Η παγκόσμια ελίτ απέναντι στον Τραμπ στο φετινό Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ Facebook Twitter
EPA/PHILIPPE WOJAZER
0

Ο Ντόναλντ Τραμπ και το σύνθημά του «Πρώτα η Αμερική» θα πρωταγωνιστήσουν την ερχόμενη εβδομάδα στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF), η φετινή διοργάνωση του οποίου, που παρουσιάσθηκε σήμερα, θα υποδεχθεί έναν πρωτοφανή αριθμό ηγετών στο χιονοδρομικό κέντρο του Νταβός.

Το 48ο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, που θα πραγματοποιηθεί από τις 23 έως τις 26 Ιανουαρίου, θα φέρει σ' αυτό το πολυτελές χιονοδρομικό κέντρο της ανατολικής Ελβετίας 3.000 συμμετέχοντες, μεταξύ των οποίων 70 επικεφαλής κρατών ή κυβερνήσεων και 38 επικεφαλής μεγάλων διεθνών οργανισμών. Το θέμα του φετινού Φόρουμ είναι «Η οικοδόμηση ενός κοινού μέλλοντος σ' έναν κατατεμαχισμένο κόσμο», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το WEF.

«Ο κόσμος μας είναι σήμερα κατατεμαχισμένος λόγω του αυξανόμενου ανταγωνισμού μεταξύ των εθνών και των βαθιών διαιρέσεων στους κόλπους των κοινωνιών. Εντούτοις η έκταση των προκλήσεων τις οποίες αντιμετωπίζει ο κόσμος μας καθιστά περισσότερο παρά ποτέ απαραίτητη μια συντονισμένη, συνεργατική και ολοκληρωμένη δράση», δήλωσε ο καθηγητής Κλάους Σβαμπ, ιδρυτής και πρόεδρος του WEF.

Εντούτοις ο αληθινός πρωταγωνιστής του φετινού Φόρουμ δεν είναι άλλος από τον Ντόναλντ Τραμπ, ένθερμο υποστηρικτή του συνθήματος «Πρώτα η Αμερική», οι δηλώσεις του οποίου προκαλούν τακτικά πολεμική. Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν θα εκφωνήσει την ομιλία του παρά την τελευταία ημέρα του Φόρουμ.

Στη φετινή διοργάνωση θα συμμετάσχει αριθμός ρεκόρ ηγετών των χωρών της Ομάδας των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών, μεταξύ των οποίων ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, η Βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι και ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό.

Παρόντες θα είναι επίσης ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε ο 6ος.

Πολλοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ και της αμερικανικής διοίκησης θα ταξιδέψουν επίσης στο Νταβός, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, ο υπουργός Εμπορίου Ουίλμπουρ Ρος και ο γαμπρός και στενός σύμβουλος του Τραμπ Τζάρεντ Κούσνερ.

Στο Νταβός θα είναι επίσης ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα, ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου Ρομπέρτο Αζεβέντο και ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του Ανθρώπου Ζέιντ Ράαντ Αλ-Χουσέιν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΧΕΛΩΝΑ ΑΠΑΤΗ ΚΡΥΠΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

Διεθνή / Πώς η γηραιότερη χελώνα στον κόσμο εμπλέκεται σε απάτη με κρυπτονομίσματα;

Ένας fake λογαριασμός στην πλατφόρμα Χ, που παρίστανε τον κτηνίατρο του Τζόναθαν, προκάλεσε παγκόσμια σύγχυση διαδίδοντας ψευδώς τον θάνατό του και ζητώντας δωρεές σε κρυπτονομίσματα
THE LIFO TEAM
ΤΡΑΜΠ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΠΟΛΕΜΟΣ ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Διάγγελμα Τραμπ για Ιράν: «Έχουμε νίκες που δεν έχει ξαναδεί ο κόσμος» - Τι θα κάνουν οι ΗΠΑ αν δεν υπάρξει συμφωνία

Έναν μήνα μετά, εκφώνησε το διάγγελμα που πολλοί θα ανέμεναν όταν ξεκινούσε ο πόλεμος ο οποίος, όπως επανέλαβε, θα διαρκέσει «δυο ή τρεις εβδομάδες» ακόμη
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΤΖΕΪ ΝΤΙ ΒΑΝΣ ΒΙΒΛΙΟ

Διεθνή / Τζέι Ντι Βανς: Προετοιμάζεται να διεκδικήσει την προεδρία των ΗΠΑ με την κυκλοφορία ενός βιβλίου;

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε την κυκλοφορία του νέου του βιβλίου, μέσω του οποίου αφηγείται τη διαδρομή του από τον Χριστιανισμό στον αθεϊσμό και έπειτα στον Καθολικισμό
THE LIFO TEAM
ΚΟΥΒΑ ΦΙΝΤΕΛ ΚΑΣΤΡΟ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ

Διεθνή / «Η πλειονότητα των Κουβανών θέλει καπιταλισμό»: Ο influencer εγγονός του Φιντέλ Κάστρο που διχάζει την Κούβα

Με βίντεο που σατιρίζουν την κρίση και προβάλλουν μια ζωή προνομίων, ο Σάντρο Κάστρο προκαλεί αντιδράσεις και από τα δύο άκρα της κουβανικής κοινωνίας
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ

Διεθνή / ΗΠΑ: Υπό εξέταση από τη Δικαιοσύνη αμφιλεγόμενο διάταγμα του Τραμπ για την υπηκοότητα

Ο Τραμπ υπέγραψε πέρυσι εκτελεστικό διάταγμα, ορίζοντας ότι τα παιδιά που γεννιούνται στις ΗΠΑ από γονείς που βρίσκονται παράνομα στη χώρα ή με προσωρινές βίζες δεν θα θεωρούνται αυτόματα Αμερικανοί πολίτες
THE LIFO TEAM
ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Τραμπ: Τι αναμένεται να πει στο διάγγελμά του, έναν μήνα μετά την έναρξη του πολέμου στο Ιράν

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα απευθύνει το πρώτο επίσημο διάγγελμά του προς το έθνος του, έχοντας υποσχεθεί μια «σημαντική» ενημέρωση για τη στρατιωτική επιχείρηση των ΗΠΑ στο Ιράν
THE LIFO TEAM
ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΧΑΡΙ ΑΓΩΓΗ

Διεθνή / «Επιτέλους λογοδοσία»: Ο πρίγκιπας Χάρι χαιρετίζει τις αγωγές κατά των τεχνολογικών κολοσσών

Αναφέρθηκε σε «συγκλονιστικές ιστορίες» οικογενειών, όπου η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης συνδέθηκε με «σοβαρές και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις» για ανήλικους
THE LIFO TEAM