Η παγκόσμια ελίτ απέναντι στον Τραμπ στο φετινό Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ

Η παγκόσμια ελίτ απέναντι στον Τραμπ στο φετινό Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ Facebook Twitter
EPA/PHILIPPE WOJAZER
0

Ο Ντόναλντ Τραμπ και το σύνθημά του «Πρώτα η Αμερική» θα πρωταγωνιστήσουν την ερχόμενη εβδομάδα στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF), η φετινή διοργάνωση του οποίου, που παρουσιάσθηκε σήμερα, θα υποδεχθεί έναν πρωτοφανή αριθμό ηγετών στο χιονοδρομικό κέντρο του Νταβός.

Το 48ο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, που θα πραγματοποιηθεί από τις 23 έως τις 26 Ιανουαρίου, θα φέρει σ' αυτό το πολυτελές χιονοδρομικό κέντρο της ανατολικής Ελβετίας 3.000 συμμετέχοντες, μεταξύ των οποίων 70 επικεφαλής κρατών ή κυβερνήσεων και 38 επικεφαλής μεγάλων διεθνών οργανισμών. Το θέμα του φετινού Φόρουμ είναι «Η οικοδόμηση ενός κοινού μέλλοντος σ' έναν κατατεμαχισμένο κόσμο», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το WEF.

«Ο κόσμος μας είναι σήμερα κατατεμαχισμένος λόγω του αυξανόμενου ανταγωνισμού μεταξύ των εθνών και των βαθιών διαιρέσεων στους κόλπους των κοινωνιών. Εντούτοις η έκταση των προκλήσεων τις οποίες αντιμετωπίζει ο κόσμος μας καθιστά περισσότερο παρά ποτέ απαραίτητη μια συντονισμένη, συνεργατική και ολοκληρωμένη δράση», δήλωσε ο καθηγητής Κλάους Σβαμπ, ιδρυτής και πρόεδρος του WEF.

Εντούτοις ο αληθινός πρωταγωνιστής του φετινού Φόρουμ δεν είναι άλλος από τον Ντόναλντ Τραμπ, ένθερμο υποστηρικτή του συνθήματος «Πρώτα η Αμερική», οι δηλώσεις του οποίου προκαλούν τακτικά πολεμική. Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν θα εκφωνήσει την ομιλία του παρά την τελευταία ημέρα του Φόρουμ.

Στη φετινή διοργάνωση θα συμμετάσχει αριθμός ρεκόρ ηγετών των χωρών της Ομάδας των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών, μεταξύ των οποίων ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, η Βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι και ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό.

Παρόντες θα είναι επίσης ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε ο 6ος.

Πολλοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ και της αμερικανικής διοίκησης θα ταξιδέψουν επίσης στο Νταβός, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, ο υπουργός Εμπορίου Ουίλμπουρ Ρος και ο γαμπρός και στενός σύμβουλος του Τραμπ Τζάρεντ Κούσνερ.

Στο Νταβός θα είναι επίσης ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα, ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου Ρομπέρτο Αζεβέντο και ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του Ανθρώπου Ζέιντ Ράαντ Αλ-Χουσέιν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΓΙΑ ΣΚ - Τι σημαίνει η νέα πολιτική της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ για τη σβάστικα και τις θηλιές της Κου Κουξ Κλαν

Διεθνή / Τι σημαίνει η νέα πολιτική της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ για τη σβάστικα και τις θηλιές της Κου Κουξ Κλαν

Η ηγεσία της Ακτοφυλακής έχει δεσμευτεί ότι τα σύμβολα «παραμένουν αντίθετα με τις αξίες του σώματος», όμως το πώς θα εφαρμόζεται στην πράξη το νέο καθεστώς παραμένει ανοιχτό
LIFO NEWSROOM
G20 ΣΥΝΟΔΟΣ

Διεθνή / Χωρίς Τραμπ και Πούτιν η σύνοδος της G20: Έκκληση να τερματίσουν «τις συγκρούσεις που προκαλούν τόσο θάνατο»

Η κυβέρνηση Τραμπ μποϊκοτάρει τελείως τις συνομιλίες, καθώς κατηγορεί την κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής ότι καταπιέζει τους λευκούς γαιοκτήμονες
LIFO NEWSROOM
ΓΙΑ ΣΚ - Βούτσιτς για τις καταγγελίες περί «σαφάρι ελεύθερων σκοπευτών» στο Σαράγεβο: «Δεν έχω σκοτώσει κανέναν»

Διεθνή / Βούτσιτς για τις καταγγελίες περί «σαφάρι ελεύθερων σκοπευτών» στο Σαράγεβο: «Δεν έχω σκοτώσει κανέναν»

Την ίδια ώρα, εισαγγελείς στο Μιλάνο έχουν ξεκινήσει έρευνα για Ιταλούς υπηκόους που ενδέχεται να συμμετείχαν σε αυτές τις δολοφονικές «εκδρομές»
LIFO NEWSROOM
Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι - «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Διεθνή / Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι: «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Απρόσμενα θετικό το κλίμα της συνάντησης - «Συμφωνήσαμε σε περισσότερα από όσα περιμέναμε», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος - Τι απάντησε για τον χαρακτηρισμό «φασίστας» που του αποδίδει ο Μαμντάνι
LIFO NEWSROOM
Σεισμός στο Μπανγκλαντές: Πέντε νεκροί και τουλάχιστον 100 τραυματίες

Διεθνή / Σεισμός στο Μπανγκλαντές: Πέντε νεκροί και τουλάχιστον 100 τραυματίες

«Δεν έχω νιώσει ποτέ τέτοιο σεισμό στη ζωή μου. Ήμασταν στο γραφείο όταν άρχισαν να κουνιούνται τα έπιπλα. Τρέξαμε από τις σκάλες και είδαμε κι άλλους ανθρώπους να έχουν ήδη βγει έξω», είπε ένας εργαζόμενος στην Ντάκα
LIFO NEWSROOM