Η παγκόσμια ελίτ απέναντι στον Τραμπ στο φετινό Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ

Η παγκόσμια ελίτ απέναντι στον Τραμπ στο φετινό Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ Facebook Twitter
EPA/PHILIPPE WOJAZER
0

Ο Ντόναλντ Τραμπ και το σύνθημά του «Πρώτα η Αμερική» θα πρωταγωνιστήσουν την ερχόμενη εβδομάδα στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF), η φετινή διοργάνωση του οποίου, που παρουσιάσθηκε σήμερα, θα υποδεχθεί έναν πρωτοφανή αριθμό ηγετών στο χιονοδρομικό κέντρο του Νταβός.

Το 48ο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, που θα πραγματοποιηθεί από τις 23 έως τις 26 Ιανουαρίου, θα φέρει σ' αυτό το πολυτελές χιονοδρομικό κέντρο της ανατολικής Ελβετίας 3.000 συμμετέχοντες, μεταξύ των οποίων 70 επικεφαλής κρατών ή κυβερνήσεων και 38 επικεφαλής μεγάλων διεθνών οργανισμών. Το θέμα του φετινού Φόρουμ είναι «Η οικοδόμηση ενός κοινού μέλλοντος σ' έναν κατατεμαχισμένο κόσμο», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το WEF.

«Ο κόσμος μας είναι σήμερα κατατεμαχισμένος λόγω του αυξανόμενου ανταγωνισμού μεταξύ των εθνών και των βαθιών διαιρέσεων στους κόλπους των κοινωνιών. Εντούτοις η έκταση των προκλήσεων τις οποίες αντιμετωπίζει ο κόσμος μας καθιστά περισσότερο παρά ποτέ απαραίτητη μια συντονισμένη, συνεργατική και ολοκληρωμένη δράση», δήλωσε ο καθηγητής Κλάους Σβαμπ, ιδρυτής και πρόεδρος του WEF.

Εντούτοις ο αληθινός πρωταγωνιστής του φετινού Φόρουμ δεν είναι άλλος από τον Ντόναλντ Τραμπ, ένθερμο υποστηρικτή του συνθήματος «Πρώτα η Αμερική», οι δηλώσεις του οποίου προκαλούν τακτικά πολεμική. Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν θα εκφωνήσει την ομιλία του παρά την τελευταία ημέρα του Φόρουμ.

Στη φετινή διοργάνωση θα συμμετάσχει αριθμός ρεκόρ ηγετών των χωρών της Ομάδας των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών, μεταξύ των οποίων ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, η Βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι και ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό.

Παρόντες θα είναι επίσης ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε ο 6ος.

Πολλοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ και της αμερικανικής διοίκησης θα ταξιδέψουν επίσης στο Νταβός, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, ο υπουργός Εμπορίου Ουίλμπουρ Ρος και ο γαμπρός και στενός σύμβουλος του Τραμπ Τζάρεντ Κούσνερ.

Στο Νταβός θα είναι επίσης ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα, ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου Ρομπέρτο Αζεβέντο και ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του Ανθρώπου Ζέιντ Ράαντ Αλ-Χουσέιν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

RSF ΝΤΟΥΜΠΑΙ ΣΟΥΔΑΝ

Διεθνή / Σουδάν: Έρευνα συνδέει ηγέτες της RSF με ακίνητα αξίας 20,7 εκατ. ευρώ στο Ντουμπάι

Η έκθεση αναφέρει ότι το Ντουμπάι λειτουργεί ως ασφαλές καταφύγιο για περιουσιακά στοιχεία που συνδέονται με την RSF, ενώ η οργάνωση κατηγορείται για γενοκτονία και εγκλήματα πολέμου
THE LIFO TEAM
Αίγυπτος: Νεκρός Γερμανός τουρίστας - φίδι μπήκε στο παντελόνι του και τον δάγκωσε

Διεθνή / Αίγυπτος: Νεκρός Γερμανός τουρίστας - Φίδι μπήκε στο παντελόνι του και τον δάγκωσε

Οι εισαγγελικές αρχές στη Γερμανία ερευνούν την υπόθεση και αναμένουν τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων, προκειμένου να διαπιστωθούν με ακρίβεια τα αίτια θανάτου
THE LIFO TEAM
ΙΝΔΙΑ ΣΚΕΛΕΤΟΣ ΑΔΕΛΦΗ

Διεθνή / Ινδία: Άνδρας μετέφερε τον σκελετό της αδελφής του σε τράπεζα για να αποδείξει τον θάνατό της

Προσοχή σκληρές εικόνες - Ο άνδρας εξήγησε ότι απογοητεύτηκε από τη γραφειοκρατία και έτσι έφτασε στο σημείο να μεταφέρει τα οστά, για να αποδείξει ότι η αδελφή του είχε πεθάνει
THE LIFO TEAM
ΤΡΑΜΠ ΔΙΟΡΙΑ ΚΟΓΚΡΕΣΟ ΠΟΛΕΜΟ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Λήγει η διορία στον Τραμπ για έγκριση από το Κογκρέσο για τον πόλεμο στο Ιράν: Τι θέλει να «εκμεταλλευτεί»

Ο πόλεμος με το Ιράν ξεκίνησε στις 28 Φεβρουαρίου και ο Τραμπ ενημέρωσε σχετικά το Κογκρέσο δύο ημέρες αργότερα, όταν και ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τις 60 ημέρες - Η Τεχεράνη προειδοποιεί με «επώδυνη» απάντηση σε τυχόν νέα αμερικανικά πλήγματα
THE LIFO TEAM