Η παγκόσμια ελίτ απέναντι στον Τραμπ στο φετινό Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ

Η παγκόσμια ελίτ απέναντι στον Τραμπ στο φετινό Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ Facebook Twitter
EPA/PHILIPPE WOJAZER
0

Ο Ντόναλντ Τραμπ και το σύνθημά του «Πρώτα η Αμερική» θα πρωταγωνιστήσουν την ερχόμενη εβδομάδα στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF), η φετινή διοργάνωση του οποίου, που παρουσιάσθηκε σήμερα, θα υποδεχθεί έναν πρωτοφανή αριθμό ηγετών στο χιονοδρομικό κέντρο του Νταβός.

Το 48ο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, που θα πραγματοποιηθεί από τις 23 έως τις 26 Ιανουαρίου, θα φέρει σ' αυτό το πολυτελές χιονοδρομικό κέντρο της ανατολικής Ελβετίας 3.000 συμμετέχοντες, μεταξύ των οποίων 70 επικεφαλής κρατών ή κυβερνήσεων και 38 επικεφαλής μεγάλων διεθνών οργανισμών. Το θέμα του φετινού Φόρουμ είναι «Η οικοδόμηση ενός κοινού μέλλοντος σ' έναν κατατεμαχισμένο κόσμο», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το WEF.

«Ο κόσμος μας είναι σήμερα κατατεμαχισμένος λόγω του αυξανόμενου ανταγωνισμού μεταξύ των εθνών και των βαθιών διαιρέσεων στους κόλπους των κοινωνιών. Εντούτοις η έκταση των προκλήσεων τις οποίες αντιμετωπίζει ο κόσμος μας καθιστά περισσότερο παρά ποτέ απαραίτητη μια συντονισμένη, συνεργατική και ολοκληρωμένη δράση», δήλωσε ο καθηγητής Κλάους Σβαμπ, ιδρυτής και πρόεδρος του WEF.

Εντούτοις ο αληθινός πρωταγωνιστής του φετινού Φόρουμ δεν είναι άλλος από τον Ντόναλντ Τραμπ, ένθερμο υποστηρικτή του συνθήματος «Πρώτα η Αμερική», οι δηλώσεις του οποίου προκαλούν τακτικά πολεμική. Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν θα εκφωνήσει την ομιλία του παρά την τελευταία ημέρα του Φόρουμ.

Στη φετινή διοργάνωση θα συμμετάσχει αριθμός ρεκόρ ηγετών των χωρών της Ομάδας των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών, μεταξύ των οποίων ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, η Βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι και ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό.

Παρόντες θα είναι επίσης ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε ο 6ος.

Πολλοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ και της αμερικανικής διοίκησης θα ταξιδέψουν επίσης στο Νταβός, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, ο υπουργός Εμπορίου Ουίλμπουρ Ρος και ο γαμπρός και στενός σύμβουλος του Τραμπ Τζάρεντ Κούσνερ.

Στο Νταβός θα είναι επίσης ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα, ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου Ρομπέρτο Αζεβέντο και ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του Ανθρώπου Ζέιντ Ράαντ Αλ-Χουσέιν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σεισμός στο Μπανγκλαντές: Πέντε νεκροί και τουλάχιστον 100 τραυματίες

Διεθνή / Σεισμός στο Μπανγκλαντές: Πέντε νεκροί και τουλάχιστον 100 τραυματίες

«Δεν έχω νιώσει ποτέ τέτοιο σεισμό στη ζωή μου. Ήμασταν στο γραφείο όταν άρχισαν να κουνιούνται τα έπιπλα. Τρέξαμε από τις σκάλες και είδαμε κι άλλους ανθρώπους να έχουν ήδη βγει έξω», είπε ένας εργαζόμενος στην Ντάκα
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Δραματική μείωση δωρεών μετά την εκεχειρία - Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν

Διεθνή / Γάζα: Δραματική μείωση δωρεών μετά την εκεχειρία - Ανθρωπιστικές οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου

«Ο κόσμος νομίζει ότι οι Παλαιστίνιοι δεν χρειάζονται πλέον βοήθεια» - Απελπιστική ανάγκη για βοήθεια καθώς πλησιάζει ο χειμώνας στον παλαιστινιακό θύλακα
LIFO NEWSROOM
Η ακτοφυλακή των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως δεν θα θεωρεί πλέον τη σβάστικα «σύμβολο μίσους», αλλά λίγο μετά άλλαξε γνώμη

Διεθνή / Η ακτοφυλακή των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως δεν θα θεωρεί πλέον τη σβάστικα «σύμβολο μίσους», αλλά λίγο μετά άλλαξε γνώμη

«Αυτή δεν είναι μια ενημερωμένη πολιτική αλλά μια νέα πολιτική για την αντιμετώπιση τυχόν παραπληροφόρησης και για να επιβεβαιώσουμε εκ νέου ότι απαγορεύουμε αυτά τα σύμβολα», τονίζει σε δελτίο Τύπου η Ακτοφυλακή των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
ΜΑΜΝΤΑΝΙ ΤΡΑΜΠ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΕΡΑ

Διεθνή / Ζοχράν Μαμντάνι: Σήμερα η συνάντηση με Τραμπ - «Έτοιμος, ό,τι κι αν συμβεί» ο νέος δήμαρχος της Νέας Υόρκης

Ο Ζοχράν Μαμντάνι είναι ένας «αποφασισμένος αντίπαλος» του Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο κατηγορεί μεταξύ άλλων ότι υπερασπίζεται κατά προτεραιότητα τους πλέον εύπορους Αμερικανούς
LIFO NEWSROOM
BBC ΝΤΑΙΑΝΑ ΒΙΒΛΙΟ

Διεθνή / Νέο βιβλίο κατηγορεί το BBC για συγκάλυψη μετά τη συνέντευξη της πριγκίπισσας Νταϊάνα το 1995

Μια ανεξάρτητη έρευνα που ζήτησε το BBC επιβεβαίωσε το 2021 πως πλαστά έγγραφα είχαν παρουσιαστεί στον αδελφό της πριγκίπισσας, Τσαρλς Σπένσερ, προκειμένου να την πείσει να παραχωρήσει αυτήν τη συνέντευξη
LIFO NEWSROOM
Βραβεία Νόμπελ: Η Μαρία Κορίνα Ματσάδο θα θεωρηθεί «φυγόδικη» εάν πάει στη Νορβηγία να παραλάβει το Νόμπελ Ειρήνης

Διεθνή / Νόμπελ Ειρήνης: Η Μαρία Κορίνα Ματσάδο θα θεωρηθεί «φυγόδικη» εάν πάει στη Νορβηγία να το παραλάβει

«Αν έβγαινε από την επικράτεια της Βενεζουέλας ενώ εκκρεμούν ποινικές έρευνες σε βάρος της, θα θεωρείτο φυγόδικη», δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας της Βενεζουέλας, θυμίζοντας ότι η Ματσάδο ερευνάται για «συνωμοσία, υποκίνηση μίσους και τρομοκρατία»
LIFO NEWSROOM