Η οικονομία της Γερμανίας συρρικνώνεται για δεύτερο συνεχόμενο έτος

Η οικονομία της Γερμανίας συρρικνώνεται για δεύτερο συνεχόμενο έτος Facebook Twitter
Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen / Φωτ.: ΕΡΑ
0

Η οικονομία της Γερμανίας συρρικνώθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά, για πρώτη φορά εδώ και περισσότερες από δύο δεκαετίες, αναδεικνύοντας τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η επόμενη κυβέρνηση μετά τις πρόωρες εκλογές του Φεβρουαρίου.

Καθώς οι ψηφοφόροι ετοιμάζονται να προσέλθουν στις κάλπες εν μέσω αυξημένης πολιτικής αβεβαιότητας στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, τα επίσημα στοιχεία έδειξαν ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) μειώθηκε κατά 0,2% πέρυσι, αφού μειώθηκε κατά 0,3% το 2023. Τα στοιχεία αντιπροσωπεύουν μόλις τη δεύτερη διετή συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας από τη δεκαετία του 1950, αφού συρρικνώθηκε το 2002 και το 2003.

Η γερμανική οικονομία δέχεται έντονες πιέσεις, καθώς οι βιομηχανικές εταιρείες της χώρας μειώνουν την παραγωγή λόγω της υποτονικής εγχώριας ζήτησης, της εκτίναξης των τιμών της ενέργειας και του αυξημένου ανταγωνισμού από τις κινεζικές εισαγωγές. Τα τελευταία στοιχεία έδειξαν ότι η μεταποιητική παραγωγή μειώθηκε σημαντικά το 2024, με την ακαθάριστη προστιθέμενη αξία να μειώνεται κατά 3% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Η μείωση καθοδηγήθηκε από την απότομη πτώση στην αυτοκινητοβιομηχανία, τα χημικά και την ενεργοβόρα βιομηχανία.

Στα τέλη του περασμένου έτους, ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες της χώρας, η Volkswagen, συμφώνησε με τα συνδικάτα να περικόψει περισσότερες από 35.000 θέσεις εργασίας έως το 2030 μετά την πτώση της ζήτησης - αν και η αυτοκινητοβιομηχανία απέσυρε για πρώτη φορά τα σχέδιά της να κλείσει εργοστάσια. Ο κατασκευαστικός κλάδος συρρικνώθηκε κατά 3,8%, καθώς οι υψηλότερες τιμές των πρώτων υλών και τα αυξημένα επιτόκια επιβάρυναν τα οικοδομικά έργα, ιδίως τα οικιστικά.

Η δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών επεκτάθηκε κατά 0,8%, καθοδηγούμενη από τον τομέα του λιανικού εμπορίου, ενώ οι πωλήσεις αυτοκινήτων, το χονδρεμπόριο και οι δραστηριότητες τροφίμων και ποτών μειώθηκαν. Ενώ απέφυγε οριακά μια τεχνική ύφεση - που ορίζεται από τους οικονομολόγους ως δύο τρίμηνα συρρίκνωσης του ΑΕΠ- η Γερμανία ταλαντεύεται μεταξύ ανάπτυξης και συρρίκνωσης σε κάθε τρίμηνο τα τελευταία δύο χρόνια.

Το οικονομικό κλίμα συνέβαλε στην κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού του Όλαφ Σολτς και στη διεξάγωγή πρόωρων. Οι Γερμανοί ψηφοφόροι θα προσέλθουν στις κάλπες στις 23 Φεβρουαρίου, με την «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) να έχει κερδίσει έδαφος στις δημοσκοπήσεις, τοποθετώντας το ακροδεξιό κόμμα δεύτερο - πίσω από τη συντηρητική συμμαχία CDU/CSU.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να συνεχίσει να μειώνει τα επιτόκια φέτος, καθώς η οικονομική ανάπτυξη παραπαίει στις παραδοσιακά ισχυρές χώρες της ευρωζώνης, παρά τις ανησυχίες για τον παρατεταμένο πληθωρισμό και την προοπτική η δεύτερη προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ να αναζωπυρώσει τις παγκόσμιες πληθωριστικές πιέσεις.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μακρόν: Όχι σε συμφωνία ειρήνης που θα ισοδυναμούσε με την «παράδοση» της Ουκρανίας

Διεθνή / Μακρόν: Όχι σε συμφωνία ειρήνης που θα ισοδυναμούσε με την «παράδοση» της Ουκρανίας

Ο Μακρόν, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Financial Times, διερωτήθηκε αν και κατά πόσον ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι «ειλικρινά» διατεθειμένος να δεχτεί «διαρκή» κατάπαυση του πυρός
LIFO NEWSROOM
Ο Αλόνζο Ντέιβις, καλλιτέχνης που εξερεύνησε τη μαύρη ταυτότητα και δύναμη, πέθανε σε ηλικία 82 ετών

Διεθνή / Ο Αλόνζο Ντέιβις, καλλιτέχνης που εξερεύνησε τη μαύρη ταυτότητα και δύναμη, πέθανε σε ηλικία 82 ετών

Ο Ντέιβις άφησε πίσω του μια σημαντική κληρονομιά στην τέχνη και στον πολιτικό ακτιβισμό, με έργα που συνεχίζουν να εμπνέουν και να προκαλούν προβληματισμό
LIFO NEWSROOM
Οι άστεγες τρανς γυναίκες κινδυνεύουν να μην έχουν πρόσβαση σε καταφύγια στις ΗΠΑ

Διεθνή / Οι άστεγες τρανς γυναίκες κινδυνεύουν να μην έχουν πρόσβαση σε καταφύγια στις ΗΠΑ

Όσα προγράμματα χρηματοδοτούνται από το Υπουργείο Στέγασης και Αστικής Ανάπτυξης των ΗΠΑ, θα προσφέρουν πλέον υπηρεσίες σε Αμερικανούς με βάση το φύλο τους κατά τη γέννησή τους καθώς σύμφωνα με τον Ντόναλντ Τραμπ υπάρχουν «μόνο δύο φύλα»
LIFO NEWSROOM
Bloomberg: Το σχέδιο Τραμπ για ειρήνη στην Ουκρανία θα κοστίσει $3,1 τρισ. στους Ευρωπαίους

Διεθνή / Bloomberg: Το σχέδιο Τραμπ για ειρήνη στην Ουκρανία θα κοστίσει $3,1 τρισ. στους Ευρωπαίους

Η βασική ερώτηση που τίθεται είναι αν η ΕΕ θέλει να αναδειχθεί ως γεωπολιτική δύναμη ή αν θα συνεχίσει να λειτουργεί κυρίως ως οικονομική ένωση. Η έλλειψη αποφασιστικότητας, πάντως, θα αφήσει το πεδίο ελεύθερο σε Τραμπ και Πούτιν να καθορίσουν τις εξελίξεις
LIFO NEWSROOM