Η Νότια Οσετία προκήρυξε δημοψήφισμα για ένωση με τη Ρωσία

Η Νότια Οσετία προκήρυξε δημοψήφισμα για ένωση με τη Ρωσία Facebook Twitter
Ο Πούτιν με τον «πρόεδρο» της Νότιας Οσετίας, Ανατόλι Μπιμπίλοφ το 2017 - Φωτ.: Getty Images.
0

Ο «πρόεδρος» της αποσχισθείσας από τη Γεωργία επαρχίας της Νότιας Οσετίας ανακοίνωσε απόψε ότι θα διοργανώσει δημοψήφισμα στις 17 Ιουλίου με το ερώτημα της ένωσης της περιοχής με τη Ρωσία.

Η Μόσχα αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας μετά τον πόλεμο-αστραπή με τη Γεωργία, τον Αύγουστο του 2008. Παρέχει οικονομική στήριξη στις δύο περιοχές, πρόσφερε τη ρωσική υπηκοότητα στους κατοίκους τους, ενώ χιλιάδες στρατιώτες σταθμεύουν εκεί.

Σύμφωνα με το Tass, ο πρόεδρος Ανατόλι Μπιμπίλοφ έκανε αυτήν την ανακοίνωση μέσω ενός διατάγματος. Η μικρή, ορεινή επαρχία, έχει πληθυσμό περίπου 60.000 κατοίκους και συνορεύει με τη Βόρεια Οσετία, η οποία αποτελεί τμήμα της Ρωσίας.

«Επιστρέφουμε στο σπίτι» σχολίασε ο ίδιος σε ανάρτησή του στο Telegram. «Ήρθε η ώρα να ενωθούμε όλοι μαζί. Η Νότια Οσετία και η Ρωσία θα είναι μαζί. Είναι η αρχή μιας νέας, σπουδαίας ιστορίας», πρόσθεσε.

Ο Ανατόλι Μπιμπίλοφ δεν κατάφερε να επανεκλεγεί στο αξίωμα του «προέδρου» στις αρχές του μήνα και η Μόσχα εξέφρασε την ελπίδα ότι ο διάδοχός του, ο Αλάν Γκαγκλόγιεφ, θα κατάφερνε να διασφαλίσει τη «συνέχεια» στις σχέσεις της περιοχής με τη Ρωσία. Η εκλογική επιτροπή έχει ορίσει την 24η Μαΐου ως την ημέρα παράδοσης της εξουσίας.

Στις 30 Μαρτίου ο απερχόμενος πρόεδρος Μπιμπίλοφ είχε προαναγγείλει ότι η Νότια Οσετία σχεδίαζε στο εγγύς μέλλον να ενωθεί με τη Ρωσία. Η Γεωργία καταδίκασε τότε την πρόταση διενέργειας δημοψηφίσματος, ως απαράδεκτη.

Όπως και στη ρωσόφωνη περιοχή του Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία, η Μόσχα χρησιμοποίησε την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των περιοχών και τη χορήγηση υπηκοότητας στους κατοίκους τους για να διατηρήσει την ένοπλη παρουσία της σε περιοχές της πρώην Σοβιετικής Ένωσης τις οποίες θεωρεί τμήμα της σφαίρας επιρροής της.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει δραματικά την αγορά εργασίας: Απολύσεις, ανακατατάξεις και νέες προκλήσεις

Διεθνή / Η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει δραματικά την αγορά εργασίας: Απολύσεις, ανακατατάξεις και νέες προκλήσεις

Περίπου οι μισοί εργαζόμενοι στις ΗΠΑ φοβούνται ότι η AI θα αυτοματοποιήσει τις θέσεις τους, ενώ λίγοι πιστεύουν ότι μακροπρόθεσμα η AI θα δημιουργήσει περισσότερες ευκαιρίες απασχόλησης
LIFO NEWSROOM
Αυστραλία: Έκθεση για τις Βίβιαν Γουέστγουντ και Ρέι Καβακούμπο στην Εθνική Πινακοθήκη της Βικτώριας

Διεθνή / Αυστραλία: Έκθεση για τις Βίβιαν Γουέστγουντ και Ρέι Καβακούμπο στην Εθνική Πινακοθήκη της Βικτώριας

την έκθεση Westwood | Kawakubo, παρουσιάζονται 140 σχέδια από τη μεγάλη συλλογή μόδας του Μουσείου, συμπληρωμένα με δάνεια από το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, το V&A του Λονδίνου και το Palais Galliera στο Παρίσι
LIFO NEWSROOM
Ο Μασκ με το νέο κόμμα θέλει να σπάσει το «μονοπώλιο» εξουσίας Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών

Διεθνή / Ο Μασκ με στρατηγική Επαμεινώνδα θέλει να σπάσει το «μονοπώλιο» εξουσίας Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών

«Όταν πρόκειται για την χρεοκοπία της χώρας μας μέσω σπατάλης και διαφθοράς, ζούμε σε ένα μονοκομματικό σύστημα, όχι σε μια δημοκρατία» ανέφερε ο Μασκ
LIFO NEWSROOM
Γουόλτερ Ματάου: Ο «Υπέροχος Απατεώνας» με την μπρουτάλ φάτσα και το τεράστιο ατσούμπαλο σώμα

Διεθνή / Γουόλτερ Ματάου: Ο «Υπέροχος Απατεώνας» με την μπρουτάλ φάτσα και το τεράστιο ατσούμπαλο σώμα

Ο Γουόλτερ Ματάου που υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους καρατερίστες του Χόλιγουντ έφτασε στην κορυφή δημιουργώντας ένα επιτυχημένο κινηματογραφικό ντουέτο με τον Τζακ Λέμον
LIFO NEWSROOM