Η νίκη των Ταλιμπάν ενθαρρύνει τους ισλαμιστές: «Αυξάνεται ο κίνδυνος τρομοκρατικών επιθέσεων»

Η νίκη των Ταλιμπάν ενθαρρύνει τους ισλαμιστές: «Αυξάνεται ο κίνδυνος τρομοκρατικών επιθέσεων» Facebook Twitter
0

Την ώρα που οι χώρες της Δύσης παρακολουθούν με αγωνία τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και προσπαθούν να φυγαδεύσουν στο εξωτερικό Αφγανούς, των οποίων η ζωή βρίσκεται σε κίνδυνο, τρομοκρατικές οργανώσεις παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον όσα εκτυλίσσονται στην Καμπούλ.

Ο Γκίντο Στάινμπεργκ, ειδικός σε ζητήματα ισλαμιστικής τρομοκρατίας στο Ίδρυμα Επιστήμη και Πολιτική του Βερολίνου, εξηγεί πως είναι σαφές ότι τζιχαντιστές, σαλαφιστές, ισλαμιστές σε ολόκληρη την υφήλιο αποτιμούν την επιτυχία των Ταλιμπάν ως ενθάρρυνση.

«Άγνωστο παραμένει ακόμα ποια επιρροή θα έχει στη δράση τους η ανατροπή στην Καμπούλ. Υπάρχουν περιοχές όπου οι τζιχαντιστές είναι ιδιαίτερα ισχυροί, όπως για παράδειγμα το ίδιο το Αφγανιστάν. Τα τελευταία χρόνια είδαμε να δημιουργείται εκεί ένα ισχυρό παράρτημα του Ισλαμικού Κράτους. Θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν ότι το επόμενο διάστημα θα ενισχυθούν όχι μόνο το Ισλαμικό Κράτος, αλλά και η Αλ Κάιντα καθώς και άλλες μικρότερες ομάδες στο Αφγανιστάν και το γειτονικό Πακιστάν».

Όλοι εναντίον όλων 

Όλες αυτές οι ομάδες τρομοκρατικών και εξτρεμιστικών δυνάμεων είναι τις περισσότερες φορές αντίπαλες μεταξύ τους και έχουν συγκρουστεί στρατιωτικά πολλές φορές στο παρελθόν. 

«Θα πρέπει να μας είναι σαφές ότι στο διεθνές τζιχάντ υπάρχουν δύο στρατόπεδα. Από τη μια πλευρά υπάρχει το Ισλαμικό Κράτος με παρουσία σε Αφγανιστάν, Καύκασο, Αφρική και Υεμένη. Το Ισλαμικό Κράτος είναι αντίπαλος της Αλ Κάιντα, αλλά και των Ταλιμπάν. Το ότι τώρα δημιουργείται ξανά Ισλαμικό Εμιράτο στο Αφγανιστάν, όπως την περίοδο 1996-2001, δεν συνεπάγεται ενδυνάμωση και του Ισλαμικού Κράτους» υπογραμμίζει ο γερμανός ειδικός σε ζητήματα τρομοκρατίας.

Η νίκη των Ταλιμπάν ενθαρρύνει τους ισλαμιστές: «Αυξάνεται ο κίνδυνος τρομοκρατικών επιθέσεων» Facebook Twitter

«Μην ξεχνάμε ότι οι Ταλιμπάν πολέμησαν το Ισλαμικό Κράτος στο Αφγανιστάν τα τελευταία χρόνια. Για μας σήμερα το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι οι τζιχαντιστές διαπιστώνουν ότι οι Αμερικανοί μπορούν να ηττηθούν, όπως απέδειξαν οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν».

«Οι επόμενες εβδομάδες θα δείξουν κατά πόσον οι Ταλιμπάν είναι σε θέση να λειτουργήσουν ως αξιόπιστος πολιτικός εταίρος και διεθνής συνομιλητής. Ο γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εμφανίζεται ωστόσο δύσπιστος και καλεί τη διεθνή κοινότητα να διασφαλίσει ότι το Αφγανιστάν δεν θα ξαναγίνει κρησφύγετο και εφαλτήριο τρομοκρατικών οργανώσεων».

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΑΠΑΣ ΛΕΩΝ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Πάπας Λέων προς Τραμπ: «Αν κάποιος θέλει να μου ασκήσει κριτική, ας το κάνει χρησιμοποιώντας την αλήθεια»

Ο ποντίφικας απάντησε στην τελευταία κριτική που του άσκησε ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος τον κατηγόρησε ότι «θέτει σε κίνδυνο πολλούς καθολικούς»
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΑΠΕΙΛΗ

Διεθνή / Συνελήφθη υπάλληλος της FAA: Έγραφε στον Ντόναλντ Τραμπ «θα σε σκοτώσω»

Ο υπάλληλος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ φέρεται να αναζητούσε πληροφορίες για απόπειρες δολοφονίας εναντίον του Τραμπ και το ποσοστό του πληθυσμού που επιθυμεί τον θάνατό του
THE LIFO TEAM
ΚΕΙΤ ΜΙΝΤΛΕΤΟΝ MET GALA

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον: Γιατί απέρριψε την πρόσκληση της Άννα Γουίντουρ για το Met Gala 2026

Η πριγκίπισσα της Ουαλίας φέρεται πως έχει απορρίψει την ευκαιρία να παραβρεθεί στο Met Gala αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες της Άννα Γουίντουρ
THE LIFO TEAM