Η Νικαράγουα εντάχθηκε στη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα

Η Νικαράγουα εντάχθηκε στη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα Facebook Twitter
0

Η αντιπρόεδρος της Νικαράγουας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι η χώρα της επικύρωσε τη συνθήκη του Παρισιού για το κλίμα, κάτι που σημαίνει πως πλέον μόνο η Συρία και οι ΗΠΑ παραμένουν εκτός του παγκόσμιου συνασπισμού για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.


Η συμφωνία αυτή αποτελεί «το μοναδικό διεθνές νομικό κείμενο που επιτρέπει σήμερα» να συνενωθούν οι προσπάθειες όλων για να αντιμετωπιστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη, τόνισε η αντιπρόεδρος της Νικαράγουας Ροσάριο Μουρίγιο.


«Ανακηρύσσουμε ότι η κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Νικαράγουας (...) προσχωρεί» στη συμφωνία του Παρισιού και «δεσμεύεται να τηρήσει πιστά» τους όρους τους, σύμφωνα με την ανακοίνωση της κυβέρνησης την οποία ανέγνωσε η Μουρίγιο.


Η Μανάγκουα επέδωσε ήδη όλα τα σχετικά έγγραφα στα Ηνωμένα Έθνη, διευκρίνισε η Μουρίγιο, αντιπρόεδρος και πρώτη κυρία της Νικαράγουας.


Η μικρή χώρα της κεντρικής Αμερικής, η οποία πλήττεται συχνά από κυκλώνες, είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα ότι θα εντασσόταν στη διεθνή συμφωνία, μολονότι ο πρόεδρος της Νικαράγουας Ντανιέλ Ορτέγα είχε επισημάνει πως έχει ένα σοβαρό μειονέκτημα, ότι δεν περιλαμβάνει «νομικά δεσμευτικά» και «δραστικά» μέτρα.


Μετά την ανακοίνωση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ τον Ιούνιο ότι αποφάσισε να αρχίσει την τριετή διαδικασία για την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία, η Ουάσινγκτον, η οποία κατατάσσεται δεύτερη παγκοσμίως ως προς τις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, μετά την Κίνα, είναι πλέον εξαιρετικά απομονωμένη στο ζήτημα του κλίματος σε διεθνές επίπεδο. Η μοναδική άλλη χώρα που παραμένει εκτός της διεθνούς συμφωνίας, η οποία υπογράφτηκε τον Δεκέμβριο του 2015, είναι η Συρία.


Η Νικαράγουα, η οποία είχε αρνηθεί το 2015 να υπογράψει τη συνθήκη διότι δεν τη θεωρούσε αρκετά τολμηρή, μολαταύτα «συμμετείχε σε όλες τις συναντήσεις που συνδέονταν με τη συμφωνία του Παρισιού» στο πλαίσιο των προσπαθειών για την εξεύρεση λύσεων στο πρόβλημα του κλίματος, είχε σημειώσει ο Ορτέγα την περασμένη εβδομάδα.


Στο Παρίσι στα τέλη του 2015 η διεθνής κοινότητα δεσμεύτηκε να αναλάβει δράση για να περιορίσει την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη κάτω από «τους δύο βαθμούς Κελσίου», ει δυνατόν «στον 1,5 βαθμό Κελσίου» σε σχέση με τη βιομηχανική εποχή, προχωρώντας στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και άλλων αερίων που οι επιστήμονες θεωρούν ότι προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη.


Τα νησιά Φίτζι θα προεδρεύσουν στον επόμενο γύρο των συνομιλιών που οργανώνει ο ΟΗΕ για το κλίμα, στη Βόννη, από την 6η ως τη 17η Νοεμβρίου. Σε αυτόν οι υπουργοί Περιβάλλοντος θα συζητήσουν με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές της συμφωνίας του Παρισιού ένα σύνολο κανόνων.


Οι συνομιλίες θα διεξαχθούν μετά τα αλλεπάλληλα πλήγματα ισχυρών κυκλώνων στα νησιά της Καραϊβικής Θάλασσας, ακραίων φαινομένων που προκάλεσαν επίσης μεγάλες ζημιές στις αμερικανικές Πολιτείες του Τέξας και της Φλόριντας. Επιστήμονες τόνισαν ότι ο θερμότερος αέρας και η υψηλότερη θερμοκρασία της θάλασσας εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής πιθανόν συνέβαλαν στο ότι οι κυκλώνες αυτοί ήταν τόσο καταστροφικοί.

Η ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA) των ΗΠΑ –ο επικεφαλής της οποίας, ο Σκοτ Προύιτ, αρνείται την κλιματική αλλαγή– αντικρούει αυτές τις εκτιμήσεις καθώς κρίνει ότι εντάσσονται σε μια προσπάθεια να «πολιτικοποιηθούν» οι φυσικές καταστροφές.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΜΠΟΛΑ ΗΠΑ ΚΕΝΥΑ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / NYT: Η κυβέρνηση Τραμπ θα στέλνει στην Κένυα Αμερικανούς που εκτέθηκαν στον Έμπολα

Η προσέγγιση αυτή σηματοδοτεί σημαντική αλλαγή σε σχέση με προηγούμενες αμερικανικές κυβερνήσεις, οι οποίες μετέφεραν πολίτες και υγειονομικούς πίσω στις ΗΠΑ για νοσηλεία σε εξειδικευμένες μονάδες υψηλής ασφάλειας
THE LIFO TEAM
GEN Z JONATHAN HAIDT NYU

Διεθνή / «Προστατεύστε την προσοχή σας»: Το μήνυμα του Jonathan Haidt στους αποφοίτους της Gen Z

Μιλώντας στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, ο κοινωνικός ψυχολόγος κάλεσε τους νέους να προστατεύσουν την προσοχή τους από την ψηφιακή υπερφόρτωση και να επενδύσουν περισσότερο στις πραγματικές εμπειρίες και σχέσεις
THE LIFO TEAM
DANIELLA KLETTE ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ

Διεθνή / Στη φυλακή η «πιο καταζητούμενη γυναίκα» της Γερμανίας μετά από δεκαετίες στην παρανομία

Η Daniela Klette, πρώην μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης, ζούσε επί δεκαετίες με ψεύτικη ταυτότητα στο Βερολίνο μέχρι που φωτογραφίες από φεστιβάλ οδήγησαν τις Αρχές στα ίχνη της
THE LIFO TEAM