Η Νέα Ζηλανδία αυξάνει τον κατώτατο μισθό και φορολογεί περισσότερο τους πλούσιους

Η Νέα Ζηλανδία αυξάνει τον κατώτατο μισθό και φορολογεί περισσότερο τους πλούσιους Facebook Twitter
GETTY IMAGES
0

Η Νέα Ζηλανδία αυξάνει τον κατώτατο μισθό, στα 20 δολάρια την ώρα, ενώ αποφάσισε να ανεβάσει τον φορολογικό συντελεστή στο 39%  για τους υψηλά αμειβόμενους.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση θεσπίζει μικρές αυξήσεις στα επιδόματα ανεργίας και ασθένειας. Οι αρχές της Νέας Ζηλανδίας εκτιμούν ότι η μικρή αύξηση των μισθών - αύξηση 1,14 δολάρια ανά ώρα - θα επηρεάσει έως και 175.500 εργαζόμενους.

Την ίδια ώρα, ο νέος φορολογικός συντελεστής θα ισχύει για όσους έχουν εισόδημα πάνω από 180.000 δολάρια ετησίως, δηλαδή περίπου το 2% των πολιτών της χώρας.

Τα στοιχεία του ΟΟΣΑ δείχνουν ότι ο προηγούμενος κατώτατος μισθός της Νέας Ζηλανδίας, από το 2019, ήταν ήδη μεταξύ των πέντε πρώτων, υψηλότερων στον κόσμο. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας ωστόσο, όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι άρχισαν να λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εργάζονται στο αεροδρόμιο και στα τελωνεία, στην «πρώτη γραμμή άμυνας» κατά του ιού. Το 2020, τα συνδικάτα ζήτησαν αύξηση του μισθού ώστε αυτός να φτάσει τα 22,10 δολάρια, για όσους εργάζονται στον τουρισμό και στα αεροδρόμια.

«Είναι σημαντικό για αυτούς τους εργαζόμενους να δουν έστω μια μικρή αύξηση στους μισθούς. Αυτά τα χρήματα είναι ένα δείγμα ανταμοιβής για τις θυσίες που κάνουν, δήλωσε ο συνδικαλιστής, John Crocker στο TVNZ.

Η πρωθυπουργός της χώρας Τζασίντα Αρντερν από την πλευρά της, δήλωσε ότι υπάρχουν ακόμη πολλά γίνουν στον τομέα της εργασίας, των ευκαιριών ανέλιξης, αλλά και στην βελτίωση του συστήματος υγείας, της εκπαίδευσης, ενώ πρόσφατα ενθάρρυνε τους εργοδότες να εξετάσουν το ενδεχόμενο της τετραήμερης εργασίας, προκειμένου να ανακάμψει ευκολότερα ο τουριστικός κλάδος της χώρας εν μέσω πανδημίας.

Η Νέα Ζηλανδία συνεχίζει πάντως να καταγράφει υψηλά ποσοστά παιδικής φτώχειας και αστέγων. Την Τρίτη, οι αρχές ανέφεραν ότι οι λίστες αναμονής για παροχή στέγης είχαν σημειώσει νέο ρεκόρ, με περισσότερα από 22.800 οικογένειες να περιλαμβάνονται στις λίστες. Η αντιπολίτευση ωστόσο αντιτάχθηκε στην αύξηση του κατώτατου μισθού. «Η απότομη αύξηση του κατώτατου μισθού κατά τη διάρκεια μιας περιόδου ακραίας αβεβαιότητας για τις μικρές επιχειρήσεις είναι οικονομικός βανδαλισμός», δήλωσε ο Scott Simpson.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ