Η NASA θα δεχθεί τουρίστες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό - Πόσο θα κοστίζει η διανυκτέρευση

Η NASA θα δεχθεί τουρίστες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό - Πόσο θα κοστίζει η διανυκτέρευση Facebook Twitter
3

Οι πιθανότητες να γίνει κανείς αστροναύτης και να ταξιδέψει στο Διάστημα είναι στατιστικά πολύ μικρές αλλά ο διαστημικός τουρισμός του (πολύ) κοντινού μέλλοντος, ίσως επιτρέψει σε αρκετούς ανθρώπους να βγουν, έστω και για λίγο, από τα στενά όρια του πλανήτη μας. 

Όπως μεταδίδουν οι New York Times, η NASA επιβεβαίωσε σήμερα πως θα επιτρέψει τις επισκέψεις «διαστημικών τουριστών» στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, το μόνο κατοικήσιμο μέρος εκτός Γης, σε ύψος 300-400 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της. Η Αμερικανική Υπηρεσία Διαστήματος θα συνεργαστεί για τον σκοπό αυτό με ιδιωτικές εταιρείες για την διοργάνωση τέτοιων ταξιδιών.

H NASA θα χρεώνει για μία διανυκτέρευση στον διαστημικό σταθμό 35.000 δολάρια. Στην τιμή περιλαμβάνεται το φαγητό, το νερό (το οξυγόνο), καθώς και η δυνατότητα επικοινωνίας με τη Γη, η χρήση τουαλέτας και η αποθήκευση αποσκευών.

Οι ιδιώτες θα μπορούν να παραμείνουν αρκετές ημέρες στον ISS, αλλά δεν προβλέπεται η άδεια για διαστημικό περίπατο. Για τη μεταφορά τους θα χρησιμοποιούν υποχρεωτικά διαστημικά οχήματα που κατασκευάζουν η SpaceX (σκάφος Crew Dragon) και η Boeing (Starliner).

Οι δύο αυτές εταιρείες θα επιλέγουν τους πελάτες και θα τους χρεώνουν τη μεταφορά, η οποία αναμένεται πως θα είναι το πιο κοστοβόρο μέρος. Έτσι το εισιτήριο είναι πιθανό να «εκτοξευτεί» στα 58 εκατομμύρια δολάρια - όσο περίπου κοστίζει και η μεταφορά των αστροναυτών της NASA. 

Εν τω μεταξύ, τα σκάφη των ιδιωτικών εταιρειών δεν είναι ακόμη έτοιμα αλλά αναμένεται να μπορούν να πραγματοποιήσουν πτήσεις από τα τέλη του 2019. Το ακριβές χρονοδιάγραμμα θα εξαρτηθεί το στάδιο των δοκιμών αλλά, αν όλα πάνε καλά, τα ιδιωτικά ταξίδια θα ξεκινήσουν από το 2020.

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός κατασκευάστηκε το 1998 σε συνεργασία με τη Ρωσία ενώ πλήθος άλλων χωρών συμμετέχουν και στέλνουν αστροναύτες. Οι ΗΠΑ όμως ήταν αυτές που χρηματοδότησαν και ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος του. Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία θέλει τώρα να αποδεσμεύσει ορισμένους πόρους για να προετοιμάσει την αποστολή Artemis, με στόχο την επιστροφή ανθρώπων στη Σελήνη μέχρι το 2024 αλλά και την αποστολή των πρώτων ανθρώπων στον Άρη.

Το ενδιαφέρον είναι ήδη πολύ μεγάλο και τα ταξιδιωτικά πρακτορεία σκοπεύουν να χρεώνουν πολλά περισσότερα για να καλύψουν το κόστος της απογείωσης με πύραυλο και της ασφαλούς επιστροφής στη Γη, και να να εξασφαλίσουν ένα ικανοποιητικό κέρδος. Ήδη η εταιρεία Bigelow Aerospace έχει «κλείσει» τέσσερα δρομολόγια με πυραύλους της Space X για μεταφέρει «ιδιώτες αστροναύτες». Με κάθε πτήση με την εταιρεία του Elon Musk θα ταξιδεύουν τέσσερα άτομα. Η Axiom Space από το Χιούστον επίσης ελπίζει να βρει τουρίστες από την επόμενη χρονιά. 

Τη δεκαετία του 2000, συνολικά εφτά ιδιώτες επισκέφτηκαν τον διαστημικό σταθμό. Τα ταξίδια αυτά είχαν γίνει με πρωτοβουλία της Ρωσίας που διαχειρίζεται κατά το ήμισυ τον σταθμό. Ο Αμερικανός επιχειρηματίας Ντένιτ Τάιτο που ταξίδεψε στον ISS το 2001 κατέβαλε στη Ρωσία περίπου 20 εκατομμύρια δολάρια. Ακολούθησαν και άλλοι, όπως ο Καναδός Γκι Λαλιμπερτέ, ο ιδρυτής του Cirque de Soleil, το 2009.

Τώρα και η NASA «ανοίγει τον ISS στις εμπορικές ευκαιρίες», όπως ανακοίνωσε ο οικονομικός διευθυντής της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας, Τζεφ ΝτεΓουίτ. Η Ρόμπιν Γκέιτενς, υπεύθυνη διαχείρισης του σταθμού, ξεκαθαρίζει πως η υπηρεσία θα επιτρέπει το πολύ δύο σύντομες αποστολές ιδιωτών αστροναυτών κάθε χρόνο. Η Ρωσία σχεδιάζει επίσης να διοργανώσει εκ νέου τις τουριστικές πτήσεις στα τέλη του 2021.

Στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό υπάρχει σε μόνιμη βάση πλήρωμα που αποτελείται από 6 άτομα. Αυτήν την περίοδο ζουν και εργάζονται εκεί τρεις Αμερικανοί αστροναύτες, δύο Ρώσοι κοσμοναύτες και ένας Καναδός.

Με πληροφορίες από New York Times, Wall Street Journal και AFP

Διεθνή
3

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σουδάν: Ο ηγέτης των παραστρατιωτικών λέει ότι θέλει «ενότητα» που θα την επιτύχει «με ειρήνη ή με πόλεμο»

Διεθνή / Σουδάν: Ο ηγέτης των παραστρατιωτικών θέλει «ενότητα» που θα την επιτύχει «με ειρήνη ή με πόλεμο»

Ο Μοχάμεντ Νταγκλό είπε ότι «ερευνητικές επιτροπές» έφτασαν στην Ελ Φάσερ και ότι ο ίδιος «απαιτεί να λογοδοτήσουν όσοι διέπραξαν λάθη», αναφερόμενος στις κατηγορίες για βιαιοπραγίες σε βάρος αμάχων
LIFO NEWSROOM
Η Ευρώπη «μετρά ημέρες» πριν σταματήσει η παραγωγή αυτοκινήτων λόγω της κρίσης στους ημιαγωγούς

Διεθνή / Η Ευρώπη «μετρά ημέρες» πριν σταματήσει η παραγωγή αυτοκινήτων λόγω της κρίσης στους ημιαγωγούς

Tα εργοστάσια της BMW, της Fiat, της Peugeot και της Volkswagen λειτουργούν πλέον «με τα τελευταία αποθέματα», αφού τα αποθέματα ημιαγωγών εξαντλούνται μετά την απαγόρευση εξαγωγών που επέβαλε το Πεκίνο
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ: Απαγορεύθηκε η πρόσβαση του Ερυθρού Σταυρού σε Παλαιστίνιους κρατούμενους

Διεθνή / Ισραήλ: Απαγορεύθηκε η πρόσβαση του Ερυθρού Σταυρού σε Παλαιστίνιους κρατούμενους

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ανέφερε ότι «δεν έχει πλέον πρόσβαση στους Παλαιστίνιους κρατουμένους από τις 7 Οκτωβρίου 2023» και υπογράμμισε ότι ο σκοπός αυτών των επισκέψεων ήταν «καθαρά ανθρωπιστικός»
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ λέει ότι απέτρεψε πόλεμο Ινδίας–Πακιστάν απειλώντας με δασμούς 250% – «Ο Μόντι είναι killer»

Διεθνή / Ο Τραμπ λέει ότι απέτρεψε πόλεμο Ινδίας–Πακιστάν απειλώντας με δασμούς 250% – «Ο Μόντι είναι killer»

Παρά τις δημόσιες αναφορές του Αμερικανού προέδρου ότι «έσωσε την κατάσταση», η κόντρα φαίνεται να έχει ψυχράνει τις σχέσεις Ουάσιγκτον–Νέου Δελχί, οι οποίες ήταν στενές τα τελευταία χρόνια
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: Ιστορική ενίσχυση 1 δισ. δολαρίων για τους τελευταίους επιζώντες του Ολοκαυτώματος

Διεθνή / Γερμανία: Ιστορική ενίσχυση 1 δισ. δολαρίων για τους τελευταίους επιζώντες του Ολοκαυτώματος

Στη χρηματοδότηση εντάσσονται και οι λεγόμενοι «Δίκαιοι των Εθνών», δηλαδή άνθρωποι που, χωρίς να είναι Εβραίοι, ρίσκαραν τη ζωή τους για να σώσουν Εβραίους κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου
LIFO NEWSROOM
Η Αγγλία κάνει δωρεάν το χάπι της επόμενης ημέρας – Φαρμακεία χρέωναν έως και 35 € πριν τη ρύθμιση

Διεθνή / Η Αγγλία κάνει δωρεάν το χάπι της επόμενης ημέρας – Φαρμακεία χρέωναν έως και 35€ πριν τη ρύθμιση

Η αλλαγή αποτελεί «μία από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις στη σεξουαλική υγεία από τη δεκαετία του '60» σύμφωνα με την Dr Sue Mann, εθνική διευθύντρια γυναικείας υγείας του NHS
LIFO NEWSROOM
Τυφώνας Μελίσα: Έφτασε στην Κούβα - Δείτε live την κίνησή του φαινομένου

Διεθνή / Τυφώνας Μελίσα: Έφτασε στην Κούβα - Δείτε live την κίνηση του φαινομένου

Ο τυφώνας Μελίσα πλήττει την Κούβα με ανέμους έως 193 χλμ/ώρα, προκαλώντας σημαντικές καταστροφές - Zωντανά η πορεία του φαινομένου και οι τελευταίες εξελίξεις για Τζαμάικα και Μπαχάμες
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Ο ονειρευόμαστε όλοι νομίζω ένα μέλλον, που το 70% του πλανήτη δεν θα επιτρέπεται να τρώει κρέας για περιβαλλοντικούς λόγους, για να μπορεί το 10% να κάνει τα ταξιδάκια του στο διάστημα ανενόχλητο.
Ναι δεν νομίζω πχ τα Ηνωμένα Έθνη να έθεσαν ποτέ συλλογικά τέτοιο στόχο. Πλούσιοι υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν για πάντα ώσπου να αφανιστεί το ανθρώπινο γένος. Όσοι έχουν τα λεφτά πολύ απλά θα πηγαίνουν για τουρισμό στο Διάστημα, δικά τους είναι, αναφορά δεν θα δώσουν. Όσοι δεν τα έχουν, εδώ σε κάνα νησάκι επί της Γης και αν.
Το σχόλιο μου δεν αναφέρεται στο δικαίωμα τους να πηγαίνουν όπου θέλουν αλλά στο ποσό επιβαρυντικός είναι ο διαστημικός τουρισμός για το περιβάλλον. Όταν μάλιστα προωθείται η μη κατανάλωση κρέατος (πρωτογενής ανάγκη) για περιβαλλοντικούς λόγους.