Η Ν. Ζηλανδία ανοίγει την οικονομία της- Άρντερν: «Κερδίσαμε λίγες μάχες, όχι τον πόλεμο»

Η Ν. Ζηλανδία ανοίγει την οικονομία της- Άρντερν: «Κερδίσαμε λίγες μάχες, όχι τον πόλεμο» Facebook Twitter
EPA
0

Η Νέα Ζηλανδία προχωρά στο επόμενο στάδιο, καθώς τις επόμενες 10 ημέρες θα αρθούν τα περισσότερα μέτρα που έχουν επιβληθεί για τον κορωνοϊό και θα ανοίξει η οικονομία.

«Σήμερα έχουμε μόνο 90 Νεοζηλανδούς με κορωνοϊό, με μόνο δύο από αυτούς στο νοσοκομείο. Αυτό δεν έγινε τυχαία, αλλά με σκληρή δουλειά», δήλωσε η πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν, ανακοινώνοντας το επόμενο βήμα στη χαλάρωση των μέτρων που είχαν επιβληθεί από τις 24 Μαρτίου.

Η Ν. Ζηλανδία ήταν από τις πρώτες χώρες που έλαβαν αυστηρά μέτρα, με συνέπεια να θέσει υπό έλεγχο την εξάπλωση του κορωνοϊού. Συνολικά στη χώρα έχουν καταγραφεί 1.497 κρούσματα, ενώ 21 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Από την Πέμπτη, ο συναγερμός πέφτει στο επίπεδο 2. Εμπορικά κέντρα, καταστήματα, καφετέριες, κινηματογράφοι, γυμναστήρια και εστιατόρια ανοίγουν εκείνη την ημέρα, ενώ από τη Δευτέρα όλοι οι μαθητές επιστρέφουν στα σχολεία. Επίσης, επιτρέπεται στις αθλητικές ομάδες να επανέλθουν στη δράση, ενώ τα μπαρ θα ανοίξουν στις 21 Μαΐου.

«Μπορείτε να αρχίσετε να ταξιδεύετε εντός της Ν. Ζηλανδίας», είπε στους πολίτες η Άρντερν. «Είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε την οικονομία, αλλά θα το κάνουμε με όσο μεγαλύτερη ασφάλεια γίνεται. Κερδίσαμε λίγες μάχες, αλλά όχι τον πόλεμο», συμπλήρωσε. «Σε 10 ημέρες θα έχουν ανοίξει οι περισσότερες επιχειρήσεις, ταχύτερα από ότι στις άλλες χώρες», είπε ακόμη. 

Η πρωθυπουργός τόνισε ότι θα πρέπει να τηρούνται οι αποστάσεις και οι κανόνες υγιεινής. Επίσης, οι συναθροίσεις θα πρέπει να περιοριστούν στα 10 άτομα, σε κλειστούς ή ανοιχτούς χώρους, κάτι που περιλαμβάνει πάρτι, γάμους και κηδείες. «Αν χαλαρώσουμε μπορεί να κινηθούμε προς τη λάθος κατεύθυνση», σημείωσε. «Υπάρχει ακόμη η πιθανότητα σιωπηλής εξάπλωσης στο μέλλον», πρόσθεσε.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ: Οι ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον «ο ηλίθιος με το μπλοκ επιταγών»

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ: Οι ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον «ο ηλίθιος με το μπλοκ επιταγών»

Ο μεγαλύτερος γιος του Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση Ζελένσκι αλλά και στη στάση της Ευρώπης απέναντι στον πόλεμο, ενώ ανέφερε πως ο πατέρας δεν αποκλείεται να πάψει να στηρίζει την Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
ΣΚ - Πώς οι Μαλδίβες έγιναν – απροσδόκητα – ένας προσιτός προορισμός

Διεθνή / Πώς οι Μαλδίβες έγιναν απροσδόκητα ένας προσιτός προορισμός

Κάποτε ήταν προορισμός αποκλειστικά για υπερ - πλούσιους. Σήμερα οι Μαλδίβες προσφέρουν ένα πιο τοπικό και βιώσιμο μοντέλο τουρισμού, που αλλάζει το ποιοι μπορούν να ζήσουν την εμπειρία του «παραδείσου»
LIFO NEWSROOM
ΤΡΑΜΠ ΕΥΡΩΠΗ ΕΚΛΟΓΕΣ POLITICO

Διεθνή / «Ευρώπη πρόσεχε, έρχεται για τις εκλογές σου»: Ανάλυση Politico για το νέο δόγμα Τραμπ - Το ερώτημα που θέτει

«Η ''αποστολή'' του να αναμειχθεί στην ευρωπαϊκή πολιτική θα πρέπει να τρομοκρατήσει Στάρμερ, Μακρόν και Μερτς» σχολιάζει το Politico ενώ αναρωτιέται αν «θα αντιδράσει κάποιος από αυτούς»
LIFO NEWSROOM
Από τη «Λολίτα» στο «Λολίτα εξπρές»: Η σχέση του Έπσταϊν με τον εκδότη του περιβόητου βιβλίου του Ναμπόκοφ

Διεθνή / Από τη «Λολίτα» στο «Λολίτα εξπρές»: Η σχέση του Έπσταϊν με τον εκδότη του περιβόητου βιβλίου του Ναμπόκοφ

Αναζητώντας υλικό για τη βιογραφία του Τζορτζ Γουάιντενφελντ, ο ιστορικός Τόμας Χάρντινγκ ανακάλυψε επιστολές που αντάλλαξαν ο Βρετανός μεγαλοεκδότης, η Γκισλέν Μάξγουελ και ο Έπσταϊν, το ιδιωτικό τζετ του οποίου λεγόταν «Lolita Express».
LIFO NEWSROOM
Η Κίνα προειδοποιεί τα διεθνή ΜΜΕ για τη φωτιά στο Χονγκ Κονγκ: «Μην διαδίδετε συκοφαντίες»

Διεθνή / Η Κίνα προειδοποιεί τα διεθνή ΜΜΕ για τη φωτιά στο Χονγκ Κονγκ: «Μην διαδίδετε συκοφαντίες»

To Γραφείο για την Προστασία της Εθνικής Ασφάλειας κάλεσε έναν αριθμό μη προσδιορισμένων μέσων ενημέρωσης, επικρίνοντας την κάλυψη της πυρκαγιάς που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 159 άτομα στο πολυώροφο συγκρότημα κατοικιών Wang Fuk Court
LIFO NEWSROOM