Η Νέα Ζηλανδία προχωρά στο επόμενο στάδιο, καθώς τις επόμενες 10 ημέρες θα αρθούν τα περισσότερα μέτρα που έχουν επιβληθεί για τον κορωνοϊό και θα ανοίξει η οικονομία.

 

«Σήμερα έχουμε μόνο 90 Νεοζηλανδούς με κορωνοϊό, με μόνο δύο από αυτούς στο νοσοκομείο. Αυτό δεν έγινε τυχαία, αλλά με σκληρή δουλειά», δήλωσε η πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν, ανακοινώνοντας το επόμενο βήμα στη χαλάρωση των μέτρων που είχαν επιβληθεί από τις 24 Μαρτίου.

 

Η Ν. Ζηλανδία ήταν από τις πρώτες χώρες που έλαβαν αυστηρά μέτρα, με συνέπεια να θέσει υπό έλεγχο την εξάπλωση του κορωνοϊού. Συνολικά στη χώρα έχουν καταγραφεί 1.497 κρούσματα, ενώ 21 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

 

Από την Πέμπτη, ο συναγερμός πέφτει στο επίπεδο 2. Εμπορικά κέντρα, καταστήματα, καφετέριες, κινηματογράφοι, γυμναστήρια και εστιατόρια ανοίγουν εκείνη την ημέρα, ενώ από τη Δευτέρα όλοι οι μαθητές επιστρέφουν στα σχολεία. Επίσης, επιτρέπεται στις αθλητικές ομάδες να επανέλθουν στη δράση, ενώ τα μπαρ θα ανοίξουν στις 21 Μαΐου.

 

«Μπορείτε να αρχίσετε να ταξιδεύετε εντός της Ν. Ζηλανδίας», είπε στους πολίτες η Άρντερν. «Είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε την οικονομία, αλλά θα το κάνουμε με όσο μεγαλύτερη ασφάλεια γίνεται. Κερδίσαμε λίγες μάχες, αλλά όχι τον πόλεμο», συμπλήρωσε. «Σε 10 ημέρες θα έχουν ανοίξει οι περισσότερες επιχειρήσεις, ταχύτερα από ότι στις άλλες χώρες», είπε ακόμη. 

 

Η πρωθυπουργός τόνισε ότι θα πρέπει να τηρούνται οι αποστάσεις και οι κανόνες υγιεινής. Επίσης, οι συναθροίσεις θα πρέπει να περιοριστούν στα 10 άτομα, σε κλειστούς ή ανοιχτούς χώρους, κάτι που περιλαμβάνει πάρτι, γάμους και κηδείες. «Αν χαλαρώσουμε μπορεί να κινηθούμε προς τη λάθος κατεύθυνση», σημείωσε. «Υπάρχει ακόμη η πιθανότητα σιωπηλής εξάπλωσης στο μέλλον», πρόσθεσε.