Τα στελέχη της Μυστικής Υπηρεσίας συνήθως ανησυχούν για απειλές και ύποπτους αγνώστους. Στην περίπτωση της Ιβάνκα Τραμπ και του Τζάρεντ Κούσνερ είχαν μία επιπλέον ανησυχία: να βρουν τουαλέτα.

 

Σύμφωνα με την Washington Post, τα μέλη της Μυστικής Υπηρεσίας είχαν εντολή να μην χρησιμοποιούν καμία από τις έξι τουαλέτες του σπιτιού. Έτσι επί μήνες έψαχναν μία αξιόπιστη τουαλέτα για την ώρα της δουλειάς, σύμφωνα με γείτονες και αξιωματούχους επιβολής του νόμου. Αφού κατέφυγαν σε μία φορητή τουαλέτα, όπως και στα μπάνια του κοντινού σπιτιού του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και της- όχι τόσο κοντινής- κατοικίας του αντιπροέδρου Μάικ Πενς, οι πράκτορες βρήκαν τελικά μία δική τους τουαλέτα.

 

Αλλά, το κόστος επιβάρυνε τους Αμερικανούς φορολογούμενους. Από τον Σεπτέμβριο του 2017 η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δαπανά 3.000 δολάρια τον μήνα- πάνω από 100.000 δολάρια έως τώρα- για την ενοικίαση ενός υπόγειου στούντιο, με τουαλέτα, από ένα γείτονα των Κούσνερ.

 

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου διέψευσε ότι η Τραμπ και ο Κούσνερ περιόρισε τους πράκτορες από το σπίτι με τα έξι υπνοδωμάτια και ισάριθμα μπάνια και διαβεβαίωσε ότι ήταν απόφαση της Μυστικής Υπηρεσίας να μην επιτρέψει στην ομάδα να μπαίνει στο σπίτι.

 

Η εκπρόσωπος της Μυστικής Υπηρεσίας αρχικά αρνήθηκε να σχολιάσει, αναφέροντας σε email ότι η υπηρεσία «δεν συζητά τα μέσα, τις μεθόδους ή τους πόρους που χρησιμοποιεί για την εκτέλεση της προστατευτικής αποστολής μας».

 

Όμως, οχτώ ώρες μετά τη δημοσίευση της είδησης στην ιστοσελίδα της Washington Post, έστειλε δεύτερο email στο οποίο αναφέρει ότι η Μυστική Υπηρεσία προσπαθεί να έχει τον ελάχιστο αντίκτυπο στα νοικοκυριά που προστατεύει. «Σύμφωνα με αυτή την πρακτική, το προσωπικό της Μυστικής Υπηρεσίας δεν ζητά πρόσβαση στις εγκαταστάσεις ιδιωτικών κατοικιών», έγραψε. «Η Ιβάνκα Τραμπ και ο Τζάρεντ Κούσνερ δεν αρνήθηκαν στο προσωπικό της Μυστικής Υπηρεσίας πρόσβαση στο σπίτι τους, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης της τουαλέτας», ανέφερε ακόμη.

 

Από τον Ομπάμα στον Πενς

 

Ο διακανονισμός που επιτρέπει κάποια απόσταση ανάμεσα στα στελέχη της Μυστικής Υπηρεσίας και εκείνους που προστατεύουν δεν είναι κάτι ασυνήθιστο. Οι άνθρωποι που δικαιούνται τέτοια προστασία συχνά μένουν σε ακριβά, τεράστια σπίτια, στα οποία η φρουρά μπορεί να χρησιμοποιήσει το γκαράζ, το σπιτάκι της πισίνας ή άλλα βοηθητικά κτίρια, ως χώρους ανάπαυλας αλλά και για το μπάνιο.

 

Το ασυνήθιστο σε αυτή την περίπτωση είναι το σημείο στο οποίο έφτασαν αυτοί οι πράκτορες λόγω της «εξορίας». Πέρα από την εξάρτησή τους από τις τουαλέτες που χρησιμοποιούσαν συνάδελφοί τους που ήταν στην προστασία του Μπαράκ Ομπάμα και του Μάικ Πενς, συχνά πήγαιναν σε γειτονικές επιχειρήσεις, για τον ίδιο λόγο.

 

«Είναι η πρώτη φορά που ακούω ότι ομάδα της Μυστικής Υπηρεσίας πρέπει να φτάσει σε αυτά τα άκρα για να βρει μια τουαλέτα», δήλωσε αξιωματούχος των υπηρεσιών επιβολής του νόμου, που έχει γνώση της κατάστασης.

 

Δύο αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τα μπάνια εντός της κατοικίας της κόρης του και του γαμπρού του Τραμπ ήταν αμέσως «εκτός ορίων» για τους ανθρώπους που προστάτευαν την οικογένεια. Ο ένας είπε πως δεν γνώριζε τους λόγους για αυτό, ενώ ο άλλος ανέφερε ότι το προκάλεσε το ζευγάρι.

 

Η αρχική λύση ήταν η φορητή τουαλέτα, αλλά αυτή απομακρύνθηκε στη συνέχεια, έπειτα από τις διαμαρτυρίες των γειτόνων που ήταν ήδη ενοχλημένοι με τη συμπεριφορά των Τραμπ και Κούσνερ. Στη συνέχεια, οι πράκτορες άρχισαν να χρησιμοποιούν μία τουαλέτα στο γκαράζ του σπιτιού των Ομπάμα, που αποτελούσε τη βάση για τα στελέχη που προστάτευαν τον πρώην πρόεδρο.

 

Οι Ομπάμα δεν χρησιμοποιούσαν το γκαράζ, οπότε δεν προέκυψε κάποιο πρόβλημα. Όμως και αυτή η λύση ήταν βραχύβια. Όταν υπήρξε περιστατικό με κάποιον που άφησε έναν δυσάρεστο χαμό στην τουαλέτα των Ομπάμα, οι επικεφαλής της ομάδας του πρώην προέδρου δεν επέτρεψαν στους συναδέλφους τους να ξαναπάνε εκεί.

 

Έτσι, οι πράκτορες άρχισαν να πηγαίνουν με το αυτοκίνητο στην κατοικία του Πενς, σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου, όπου τους επετράπη να χρησιμοποιούν την τουαλέτα σε φυλάκιο. Αν ο χρόνος πίεζε, πήγαιναν σε εστιατόρια που βρίσκονταν πιο κοντά. Τελικά, νοίκιασαν το υπόγειο απέναντι για να τελειώσει αυτή η ταλαιπωρία.