Η Κίνα συνέλαβε Ταϊβανέζους υπαλλήλους σε εργοστάσιο της Apple στην iPhone City

Η Κίνα συλλαμβάνει Ταϊβανέζους υπαλλήλους σε εργοστάσιο της Apple Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου: Getty Images
0

Τέσσερις Ταϊβανέζοι εργαζόμενοι σε εγκαταστάσεις που κατασκευάζουν προϊόντα για την Apple συνελήφθησαν από τις τοπικές αρχές, το πιο πρόσφατο παράδειγμα εταιρικών συλλήψεων που έχουν πλήξει την επιχειρηματική εμπιστοσύνη Κίνας - Ταϊβάν.

Οι τέσσερις συλληφθέντες εργάζονταν στο συγκρότημα που διαχειρίζεται ο τεχνολογικός όμιλος Foxconn της Ταϊβάν στη Τσεντσόου της Κίνας, δήλωσαν οι υπηρεσίες της Ταϊβάν που είναι αρμόδιες για τη διαχείριση των σχέσεων με την Κίνα. Μία από τις υπηρεσίες ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι κατηγορήθηκαν για αδίκημα που μοιάζει με παραβίαση εμπιστοσύνης, αν και η ακριβής φύση των κατηγοριών δεν μπορούσε να προσδιοριστεί.

Η εγκατάσταση στη Τσεντσόου διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην αλυσίδα εφοδιασμού iPhone της Apple και μερικές φορές έχει ονομαστεί iPhone City. Σύμφωνα με το Συμβούλιο Ηπειρωτικών Υποθέσεων της Ταϊβάν, το οποίο χειρίζεται την πολιτική προς το Κίνα, η Foxconn δήλωσε ότι η εταιρεία δεν υπέστη καμία οικονομική ζημία που να συνδέεται με τις ενέργειες των εργαζομένων. Το Συμβούλιο περιέγραψε τις κατηγορίες ως παράξενες και δήλωσε ότι η «ακατάλληλη» κράτηση θα μπορούσε να βλάψει σοβαρά την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην Κίνα. Προέτρεψε τις κινεζικές αρχές να διεξάγουν ταχεία και διαφανή έρευνα για το θέμα.

Το Συμβούλιο αναβάθμισε τον Ιούνιο το επίπεδο συναγερμού για τα ταξίδια στην Κίνα στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο, λέγοντας ότι οι κάτοικοι της Ταϊβάν θα πρέπει να αποφεύγουν τα μη απαραίτητα ταξίδια. Είπε ότι οι αυστηρότεροι νόμοι εθνικής ασφάλειας του Πεκίνου έχουν οδηγήσει σε παράνομη κράτηση ή ανάκριση πολιτών της Ταϊβάν.Η κίνηση αυτή έγινε μετά την ανακοίνωση από την Κίνα νέων κανόνων που στοχεύουν άτομα που χαρακτηρίζει ως «οπαδούς της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν», απειλώντας τους με τη θανατική ποινή. Αξιωματούχοι της Ταϊβάν δήλωσαν ότι τα μέτρα αυτά θέτουν σε κίνδυνο πολλούς Ταϊβανέζους που εργάζονται στην Κίνα. 

Το αστυνομικό τμήμα της Τσεντσόου, όπως και η Apple, δεν απάντησαν στα αιτήματα της Wall Street Journal για σχολιασμό.

Το 2023, η Foxconn βρέθηκε αντιμέτωπη με έρευνα των φορολογικών και εδαφικών της Κίνας, η οποία συνέπεσε με τη βραχύβια προσπάθεια του ιδρυτή της εταιρείας, Τέρι Γκου, να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος της Ταϊβάν. Η Foxconn πλήρωσε αργότερα ένα μικρό πρόστιμο στη φορολογική αρχή μιας επαρχίας.

Οι συλλήψεις ξένων υπηκόων που εργάζονται στην Κίνα ολοένα και πληθαίνουν τα τελευταία χρόνια. Ένα ιαπωνικό φαρμακευτικό στέλεχος συνελήφθη τον Οκτώβριο του 2023 μετά την κράτησή του τον Μάρτιο, ενώ μια αυστραλιανή δημοσιογράφος κρατήθηκε για περισσότερα από τρία χρόνια πριν από την απελευθέρωσή της πέρυσι. 

*Με πληροφορίες από Wall Street Journal

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΑΚΥΡΩΣΕΙΣ ΠΤΗΣΕΩΝ

Διεθνή / Η Ευρώπη απομακρύνεται από τον κίνδυνο κρίσης στα καύσιμα αεροσκαφών εν μέσω πολέμου στο Ιράν

Παρά τον πόλεμο και τις πιέσεις στις διεθνείς αγορές πετρελαίου, αεροπορικές εταιρείες και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εμφανίζονται πλέον καθησυχαστικές για την επάρκεια καυσίμων και την ομαλή διεξαγωγή των καλοκαιρινών πτήσεων
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ FED

Διεθνή / Τραμπ: Βάζει τον δικό του άνθρωπο στη Fed αλλά οι αγορές έχουν άλλα σχέδια

Η επιλογή του για τη νέα ηγεσία της Fed φέρνει προσδοκίες για χαμηλότερα επιτόκια, όμως ο επίμονος πληθωρισμός, ο πόλεμος στο Ιράν και οι πιέσεις των αγορών δυσκολεύουν το σχέδιο του Λευκού Οίκου
THE LIFO TEAM
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ

Διεθνή / Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος είναι καταδικασμένος δολοφόνος και τρομοκράτης»

Το σχόλιο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την αποφυλάκιση του φερόμενου ως αρχηγού της 17 Νοέμβρη, που είχε καταδικαστεί σε 17 φορές ισόβια για τη δράση της οργάνωσης
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΙΡΑΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Διεθνή / CNN: Δεν αναμένεται να υπογραφεί σήμερα συμφωνία μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ και το Ιράν συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις για μια πιθανή συμφωνία, χωρίς όμως να αναμένεται η υπογραφή της σήμερα, καθώς παραμένουν ανοιχτά κρίσιμα ζητήματα γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα και τις κυρώσεις
THE LIFO TEAM
ΡΩΣΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΠΥΡΑΥΛΟΣ ΚΙΕΒΟ

Διεθνή / Νέα κλιμάκωση στην Ουκρανία: Ρωσική επίθεση στο Κίεβο με υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο

Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί και δεκάδες τραυματίες από την επίθεση - Κάτοικοι περιέγραψαν μια νύχτα χωρίς προηγούμενο, με εκρήξεις, πυρκαγιές και εκτεταμένες καταστροφές
THE LIFO TEAM