Η Κίνα συνέλαβε Ταϊβανέζους υπαλλήλους σε εργοστάσιο της Apple στην iPhone City

Η Κίνα συλλαμβάνει Ταϊβανέζους υπαλλήλους σε εργοστάσιο της Apple Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου: Getty Images
0

Τέσσερις Ταϊβανέζοι εργαζόμενοι σε εγκαταστάσεις που κατασκευάζουν προϊόντα για την Apple συνελήφθησαν από τις τοπικές αρχές, το πιο πρόσφατο παράδειγμα εταιρικών συλλήψεων που έχουν πλήξει την επιχειρηματική εμπιστοσύνη Κίνας - Ταϊβάν.

Οι τέσσερις συλληφθέντες εργάζονταν στο συγκρότημα που διαχειρίζεται ο τεχνολογικός όμιλος Foxconn της Ταϊβάν στη Τσεντσόου της Κίνας, δήλωσαν οι υπηρεσίες της Ταϊβάν που είναι αρμόδιες για τη διαχείριση των σχέσεων με την Κίνα. Μία από τις υπηρεσίες ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι κατηγορήθηκαν για αδίκημα που μοιάζει με παραβίαση εμπιστοσύνης, αν και η ακριβής φύση των κατηγοριών δεν μπορούσε να προσδιοριστεί.

Η εγκατάσταση στη Τσεντσόου διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην αλυσίδα εφοδιασμού iPhone της Apple και μερικές φορές έχει ονομαστεί iPhone City. Σύμφωνα με το Συμβούλιο Ηπειρωτικών Υποθέσεων της Ταϊβάν, το οποίο χειρίζεται την πολιτική προς το Κίνα, η Foxconn δήλωσε ότι η εταιρεία δεν υπέστη καμία οικονομική ζημία που να συνδέεται με τις ενέργειες των εργαζομένων. Το Συμβούλιο περιέγραψε τις κατηγορίες ως παράξενες και δήλωσε ότι η «ακατάλληλη» κράτηση θα μπορούσε να βλάψει σοβαρά την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην Κίνα. Προέτρεψε τις κινεζικές αρχές να διεξάγουν ταχεία και διαφανή έρευνα για το θέμα.

Το Συμβούλιο αναβάθμισε τον Ιούνιο το επίπεδο συναγερμού για τα ταξίδια στην Κίνα στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο, λέγοντας ότι οι κάτοικοι της Ταϊβάν θα πρέπει να αποφεύγουν τα μη απαραίτητα ταξίδια. Είπε ότι οι αυστηρότεροι νόμοι εθνικής ασφάλειας του Πεκίνου έχουν οδηγήσει σε παράνομη κράτηση ή ανάκριση πολιτών της Ταϊβάν.Η κίνηση αυτή έγινε μετά την ανακοίνωση από την Κίνα νέων κανόνων που στοχεύουν άτομα που χαρακτηρίζει ως «οπαδούς της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν», απειλώντας τους με τη θανατική ποινή. Αξιωματούχοι της Ταϊβάν δήλωσαν ότι τα μέτρα αυτά θέτουν σε κίνδυνο πολλούς Ταϊβανέζους που εργάζονται στην Κίνα. 

Το αστυνομικό τμήμα της Τσεντσόου, όπως και η Apple, δεν απάντησαν στα αιτήματα της Wall Street Journal για σχολιασμό.

Το 2023, η Foxconn βρέθηκε αντιμέτωπη με έρευνα των φορολογικών και εδαφικών της Κίνας, η οποία συνέπεσε με τη βραχύβια προσπάθεια του ιδρυτή της εταιρείας, Τέρι Γκου, να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος της Ταϊβάν. Η Foxconn πλήρωσε αργότερα ένα μικρό πρόστιμο στη φορολογική αρχή μιας επαρχίας.

Οι συλλήψεις ξένων υπηκόων που εργάζονται στην Κίνα ολοένα και πληθαίνουν τα τελευταία χρόνια. Ένα ιαπωνικό φαρμακευτικό στέλεχος συνελήφθη τον Οκτώβριο του 2023 μετά την κράτησή του τον Μάρτιο, ενώ μια αυστραλιανή δημοσιογράφος κρατήθηκε για περισσότερα από τρία χρόνια πριν από την απελευθέρωσή της πέρυσι. 

*Με πληροφορίες από Wall Street Journal

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΖΕΦΡΙ ΕΠΣΤΑΪΝ

Διεθνή / Υπάρχουν απόγονοι του Τζέφρι Έπσταϊν; - «Πέθανε αλλά το γενετικό του υλικό μπορεί να επέζησε»

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των New York Times, ο Τζέφρι Έπσταϊν είχε καταθέσει το σπέρμα του σε τράπεζα σπέρματος αρκετά χρόνια πριν τον θάνατό του - Ποιοι ήταν οι όροι του συμβολαίου που είχε υπογράψει
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΔΑΣΜΟΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Διεθνή / Ο Τραμπ θέλει να επιβάλει πρόσθετους δασμούς στην ΕΕ και σε άλλες 54 οικονομίες

Η εξέλιξη σημειώνεται λίγες μόλις εβδομάδες μετά τη συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ουάσιγκτον για τη διατήρηση των δασμών στο 15% για την πλειονότητα των ευρωπαϊκών εξαγωγών προς τις ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
ΑΛΒΑΝΙΑ ΤΖΑΡΕΝΤ ΚΟΥΣΝΕΡ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Αλβανία: Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις για το τουριστικό θέρετρο του Τζάρεντ Κούσνερ - Τι δηλώνει ο Ράμα

Οι αλβανικές αρχές έχουν ξεκινήσει έρευνα για το σχέδιο κατασκευής του πολυτελούς θερέτρου του γαμπρού του Ντόναλντ Τραμπ, στο ακατοίκητο νησί Sazan και σε προστατευόμενη παράκτια περιοχή, εν μέσω διαμαρτυριών των πολιτών
THE LIFO TEAM