Η Κίνα μπλόκαρε το Tripadvisor και δεκάδες άλλες εφαρμογές - Επιχείρηση «εκκαθάρισης» του διαδικτύου

Η Κίνα μπλόκαρε το Tripadvisor και δεκάδες άλλες εφαρμογές - Επιχείρηση «εκκαθάρισης» του διαδικτύου Facebook Twitter
EPA
0

Η Κίνα ανέφερε πως απέσυρε το Tripadvisor από τα app stores καθώς η κυβέρνηση πραγματοποιεί μία ευρεία επιχείρηση «εκκαθάρισης» του διαδικτύου. 

Με ανακοίνωσή που έδωσε στη δημοσιότητα την Τρίτη, η διεύθυνση κυβερνοχώρου της Κίνας, ανέφερε πως αφαίρεσε 105 εφαρμογές που θεωρεί «παράνομες», ανάμεσά τους και αυτή του Tripadvisor. Οι περισσότερες πλατφόρμες ανήκαν σε τοπικές κινεζικές εταιρείες, και δεν έγινε σαφές γιατί το Tripadvisor, στο οποίο οι χρήστες αξιολογούν καταλύματα και τουριστικούς προορισμούς, συμπεριλήφθηκε ανάμεσα σε αυτές. Σύμφωνα με το CNN, η εταιρεία, με έδρα τη Μασαχουσέτη, δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό του γεγονότος.

Έως το απόγευμα της Τρίτης το Tripadvisor ήταν ακόμη διαθέσιμο στην Κίνα. Σύμφωνα με τις κινεζικές ρυθμιστικές αρχές, οι εφαρμογές που καταργήθηκαν ήταν οι πρώτες από τις πολλές που θα καταργηθούν στα πλαίσια μίας ευρείας «εκκαθάρισης» του διαδικτύου που ξεκίνησε τον περασμένο μήνα. Η εκστρατεία βασίζεται σε μία σειρά κινεζικών νόμων και έχει ως στόχο να εξαλείψει περιεχόμενο που σχετίζεται με παράνομες δραστηριότητες και προάγει την πορνογραφία, τη πορνεία, τη βία, τον τζόγο ή εξαπατά, σύμφωνα με τις αρχές. 

Οι χρήστες του ίντερνετ στην Κίνα δραστηριοποιούνται πίσω από το «μεγάλο τείχος ασφαλείας» εδώ και χρόνια. Τόσο το Facebook, όσο και το Twitter είναι μπλοκαρισμένα εδώ και χρόνια στην χώρα, ενώ ΗΠΑ και Κίνα συγκρούονται όλο και πιο συχνά για την τεχνολογία. Πρόσφατα, η κυβέρνηση Τραμπ, απειλούσε με μπλοκάρισμα το TikTok αν αυτό δεν πωλούταν από την κινεζική μητρική εταιρεία ByteDance. Οι διαπραγματεύσεις είναι ακόμα σε εξέλιξη.

Η Κίνα έχει σκληρές γραμμές για το διαδικτυακό περιεχόμενο, ακόμα και για πλατφόρμες που δημιουργήθηκαν εκεί και είναι διάσημες. Το 2018 οι αρχές της χώρας απέσυραν το Toutiao, μια εφαρμογή ειδήσεων που έως τότε ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία του ByteDance, από καταστήματα εφαρμογών iOS και Android λόγω «πορνογραφικού και χυδαίου περιεχομένου στις ροές του». Την επόμενη ημέρα το Πεκίνο έδωσε διαταγή στην ByteDance να κλείσει διαπαντός το Neihan Duanzi, ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Την ίδια χρονιά η Κίνα μπλόκαρε για μία εβδομάδα τη σελίδα του ομίλου ξενοδοχείων Marriott. Το μπλοκάρισμα επιβλήθηκε όταν έγινε αντιληπτό πως η εταιρεία είχε ταξινομήσει το Μακάο και το Χογνκ Κονγκ ως ανεξάρτητες χώρες στις πλατφόρμες της. Η κίνηση αυτή προκάλεσε την οργή των κινεζικών αρχών. 

Με πληροφορίες από CNN 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρώμη: Σε εφαρμογή από σήμερα το εισιτήριο εισόδου για τη Φοντάνα ντι Τρέβι

Διεθνή / Ρώμη: Σε εφαρμογή από σήμερα το εισιτήριο εισόδου για τη Φοντάνα ντι Τρέβι

Το νέο μέτρο εκτιμάται πως θα ενισχύσει τα δημοτικά ταμεία έως και κατά 20 εκατ. ευρώ, με τα έσοδα να προορίζονται για τη βελτίωση των υποδομών για τους τουρίστες και των υπηρεσιών που σχετίζονται με τον χώρο
THE LIFO TEAM
Νικολάς Μαδούρο: Πώς θα μπορούσαν οι δικηγόροι του να ανατρέψουν την υπόθεση εναντίον του;

Διεθνή / Νικολάς Μαδούρο: Πώς θα μπορούσαν οι δικηγόροι του να ανατρέψουν την υπόθεση εναντίον του;

Η ποινική υπόθεση κατά του Μαδούρο είναι εξαιρετικά περίπλοκη από νομικής άποψης - Ως εκ τούτου, η υπεράσπισή του ενδέχεται να επιχειρήσει διάφορους τρόπους να ανατρέψει την υπόθεση πριν φτάσει σε δίκη
THE LIFO TEAM
Ιράν: Ριψοκίνδυνες οικονομικές παραχωρήσεις από την κυβέρνηση σε μια προσπάθεια κατευνασμού της οργής των πολιτών

Διεθνή / Διαδηλώσεις στο Ιράν: Οικονομικές παραχωρήσεις από την κυβέρνηση σε μια προσπάθεια κατευνασμού της οργής των πολιτών

Σύμφωνα με στοιχεία μίας οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο αριθμός των νεκρών στις διαδηλώσεις έχει ξεπεράσει τους 35, ενώ περισσότεροι από 1.200 έχουν συλληφθεί
THE LIFO TEAM
Η Βενεζουέλα «παραδίδει» πετρέλαιο αξίας 2 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Τραμπ

Διεθνή / Η Βενεζουέλα «παραδίδει» πετρέλαιο αξίας 2 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Τραμπ

Η συμφωνία δείχνει ότι η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ανταποκρίνεται στο αίτημα του Τραμπ να ανοίξει τις αγορές της στις αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες, διαφορετικά θα διακινδυνεύσει περαιτέρω στρατιωτική επέμβαση
THE LIFO TEAM